• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

16:29

Stevandić uputio pismo Spajiću: Rezolucija može da bude tačka razdora!

Informer printscreen

Politika

Stevandić uputio pismo Spajiću: Rezolucija može da bude tačka razdora!

Podeli vest

Rezolucija o Srebrenici može da bude tačka razdora, napisao je predjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić u pismu upućenom crnogorskom premijeru Milojku Spajić.

Pismo predsednika NSRS prenosimo u celosti:

Poštovani predsedniče Vlade Crne Gore,

Molim Vas da ovo pismo ne shvatite kao uvredu, provokaciju ili bilo koju lošu nameru prema Vama lično ili Crnoj Gori.

Poštovani gospodine Spajiću, uvažavajući funkciju koju obavljate i procenjujući da ste ličnost koja može da proceni trenutne okolnosti ukupnih odnosa u svetu i njihovih reperkusija na srpsko-crnogorske odnose, jer ne postoje dva bliža naroda od Srba i Crnogoraca, niti postoji nešto što je bolje izdržalo teret vekova i teških vremena kao ti odnosi.

Prvo želim da Vas obavestim da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava i da BiH nema Ustav kao Crna Gora ili kao Srbija, nego je njen Ustav dejtonski, međunarodni ugovorni akt, tako da gospodin Zlatko Lagumdžija nije prekršio samo Ustav BiH, nego i međunarodni akt, a i sponzori i kosponzori i oni koji glasaju za rezoluciju takođe krše međunarodni ugovorni akt kojim je definisano da se BiH tim Ustavom ne može izjašnjavati niti pokretati pitanje gde ne postoji konsenzus sva tri naroda i dva entiteta.

Ova rezolucija nema taj konsenzus i ona je pravno-formalno ništavna, ali sila nikada nije bila ništavna. Vi ste, gospodine Spajiću, potpuno svesni mišljenja i raspoloženja srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i svih građana Crne Gore čijom ste voljom izabrani za premijera i dobili podršku i u partiji koju predvodite.

Takođe ste svesni da ovo može da bude tačka razdora koja će zasijati seme mržnje, nesloge i učiniti Crnu Goru nestabilnom u narednom periodu, jer je teško ostati nedorečen ili bez odgovora na ono što Srbi smatraju jednim od svojih svetih vrednosti i opredeljenja, a to je da su narod koji je preživio, a ne počinio genocid. Za to postoje brojni dokazi. Želim Vam ukazati na nekoliko činjenica.

Najveći svetski autoriteti, gospodin Gideon Grajf, gospodin Efraim Zurof i gospodin Јehuda Bauer su osporili srebreničku rezoluciji sa naučne tačke gledišta. Nauka je uvek iznad političkih i geopolitičkih odnosa.

Moralni aspekt ovoga je problematičan, jer dovodi do podela i sukoba, a ne dovodi do pomirenja, jer bi rezolucija o pomirenju bila jedino logična i moralno superiornija na osuđujućim rezolucijama. I na kraju pravni aspekt sam već rekao, ova rezolucija je upućena kršenjem Ustava BiH i kršenjem međunarodnog sporazuma koji definiše da se odluke u BiH donose konsenzusom naroda i entiteta.

Sve tri stvari, kojih ste verujem i Vi svesni, Crna Gora će prekršiti jasnim kršenjem Dejtonskog sporazuma koji ih jasno propisuje, ali i trajno narušiti dobre srpsko - crnogorske odnose, dovodeći ne samo Balkan, nego i samu Crnu Goru u polje sukoba i nestabilnosti koje će biti teško ili nemoguće amortizovati i izbalansirati.

Јa želim da Vas zamolim, procenjujući da ste čovek svesniji te situacije od predednika Crne Gore i svesniji odgovornosti za stabilnost Crne Gore, da ako ne možete biti protiv da budete uzdržani od ovog kršenja međunarodnog prava.

Želeći Vam dobre odnose i racionalne odluke u budućnosti, još jednom Vas moram zamoliti da ne uprljate srpsko- crnogorske odnose, crnogorsko čojstvo i srpsko paćeništvo i srpske žrtve genocida, ne kvalifikujući naš narod kao nekoga ko je upravo za genocid odgovoran. Svesni ste da ova rezolucija ima upravo to za cilj i da je ona geopolitički projekat, a ne pravda ili pravo ili pijetet za bilo koju žrtvu.

Ako ćemo biti iskreni i pošteni, znam da mislite isto što i ja, gotovo celokupan srpski narod bez obzira gde se nalazi i u kojoj zemlji živi, i znam da ovo radite zbog pritisaka, ali crnogorsko pravilo je da čast i bruka žive doveka, a da se uzdržavanjem od glasanja ne rizikuje ničiji život. Lišen nade da je moral jači od sile, ali iskreno verujući u čojstvo, želim Vam svako dobro i zdravo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20