• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.03.2024

19:00

Kako preživeti vremenski rolerkoster? Lekar savetuje šta je najbitnije da uradite ako ste hronični bolesnik

Pixabay/tanjug/shutterstock

Zdravlje

Kako preživeti vremenski rolerkoster? Lekar savetuje šta je najbitnije da uradite ako ste hronični bolesnik

Podeli vest

Problemi koji se najčešće javljaju i kod zdravih osoba su nesanica, umor, glavobolja, uznemirenost, bezvoljnost, nedostatak koncentracije, nagle promene raspoloženja.

Na nagle vremenske promene reaguji svi, zdravi i bolesni, ali ih ipak najteže podnose hronični bolesnici. Na ovo nam ukazuje godinama unazad i povećan broj poziva i lekarskih intervencija u Zavodu za urgentnu medicinu Beograd, kaže specijalista urgentne medicine primarijus dr Marija Radulović. 

Na udaru

- Zbog velikih razlika jutarnjih i dnevnih temperatura vazduha najviše pate pacijenti koji imaju prebleme sa srcem i krvnim sudovima, organima za varenje, reumatološki i plućni bolesnici, kao i pacijenti sa psihijatrijskim dijagnozama - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Mogući su astmatični napadi

Ove osobe muči gušenje (astmatični napadi), srčane tegobe (aritmije, bolovi u grudima, hipertenzija), bolovi u zglobovima, bolovi na mestu predhodnih operacija kao i ožiljaka, uznemirenost i druge psihičke tegobe, pojačani simptomi gastritisa (upale želuca) kao i tegobe ukoliko postoji čir na želucu ili dvanestopalačnom crevu, dodaje primarijus.

- Zdrave osobe reaguju nesanicom, umorom, glavoboljama, uznemirenošću, bezvoljnošću, nedostatkom koncentracije, naglim promenama raspoloženja - navodi dr Radulović.

 

Foto: Privatna arhiva/Marija Radulović

Primarijus dr Marija Radulović 

Šta nam je činiti

Na pitanje šta nam je činiti naša sagovornica savetuje da pratite bioprognozu, odlazite na spavanje pre ponoći i spavate bar 7-8 sati, svakodnevno se šetate i provodite vreme na svežem vazduhu, obogatite ishranu voćem i povrćem, uzimate dosta tečnosti (voda, čaj, sveže ceđeni sokovi...), a smanjte unos kafe i izbegavate alkohol i pušenje. Oblačenje treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama, što znači slojevito.

Foto: Shutterstock

Nikad nemojte menjati terapiju na svoju ruku

- Hronični bolesnici pored navedenog treba redovno da uzimaju terapiju i ne koriguju je sami, već uz konsultacije i pregled kod izabranog lekara. Takođe, bez preke potrebe ne bi trebalo da izlaze u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada je spoljna temperatura nešto niža. Za kraj imajte na umu da su nagle promene vremena prolazne, te da ćete se uz malo strpljenja, poštovanje datih saveta, konsultaciju ili eventualno pregled od strane lekara opet osećati dobro - poručuje primarijus dr Marija Radulović.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija