• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.03.2024

13:10

Strah od starenja može da bude opasan! Depresija, gubitak kose i apetita  - simptomi koje ne smete da ignorišete

Shutterstock

Zdravlje

Strah od starenja može da bude opasan! Depresija, gubitak kose i apetita - simptomi koje ne smete da ignorišete

Podeli vest

Da li znate šta je gerontofobija i kako da je prepoznate?

Nije čudno kad čujete da neko već sa 35 prikriva svoje godine i izbegava razgovor o starenju, ali neki simptomi mogu da budu veoma opasni.

Strah od starenja ili gerontofobija često se javlja i kod mladih, a kako tvrde psihijatri, nastaje kao posledica učenja u detinjstvu, tj. takav stav imao je i neko od roditelja, a moguće je i da je koren u nekom neprijatnom iskustvu sa starijim ljudima.

Iako je ova fobija njihova uobrazilja, može da ima i fizičke i psihičke posledice.

Foto: freepik

 

Osoba koja ima ovaj strah može da se boji sopstvene starosti i problema koje starost donosi ili može da se boji drugih starih osoba.

Kako prepoznati strah od starenja?

Gerontofobija može da se prepozna po drugačijem odnosu osobe prema starim ljudima. Nekada ova osoba neće hteti ni da priča o starosti, a često će izbegavati bilo kakvo druženje sa nekim starijim od sebe.

Takve osobe mogu da imaju i napade panike i izraženu anksioznost pri samom spominjanju starosti, a najviše se boje sopstvenog starenja.

- Oni fizički mogu da budu potpuno zdravi, ali ih pomisao na starenje užasava, a onda gube apetit, često i kosu, padaju u depresiju, ubrzano dišu, znoje se, guše - piše "Sajkolodži tudej".

Najčešće na starenje gledaju kao na manu koju žele da uklone i negiraju fizičke znake godina poput bora, sede kose, opuštene kože, ćelavosti, a na udaru su podjednako i žene i muškarci.

Foto: Shuterstock

 

Lečenje

Kao i svaka fobija, i gerontofobija se leči uz stručnu pomoć i psihoterapiju.
Najvažnije je da osoba prihvati starenje kao normalan proces i da nauči da živi s tim. Obično im se savetuje da nešto promene u svom životu, da uvedu neku novu aktivnost ili nabave ljubimca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15