• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

05.03.2024

08:43

Dragoceno ulje koje čini čuda! Dobija se iz najlepšeg ljubičastog cveta, a pomaže kod raznih tegoba

Shutterstock

Zdravlje

Dragoceno ulje koje čini čuda! Dobija se iz najlepšeg ljubičastog cveta, a pomaže kod raznih tegoba

Podeli vest

Ljubičasti cvetovi lavande imaju izuzetno moćno dejstvo po ljudski organizam.

Mnogima su prva asocijacija na lavandu mirisne vrećice ispunjene sušenim cvetom ove biljke, koje se čuvaju u ormarima s garderobom, štiteći je od moljaca i obezbeđujući svežinu. Na sreću, insekti ne podnose lavandu, ali je ona zato neprocenjivo korisna za ljude i to ne samo kao najbolji prirodni repelent kojim ćete se zaštititi od komaraca, krpelja i drugih insekata.

UBLAŽAVA NERVOZU I STRES

Naziv biljke čija je domovina Mediteran, a danas se uzgaja gotovo svuda, potiče od latinskog izraza lava, što znači oprati. Ovo ima smisla jer su još stari Rimljani koristili lavandu u higijenske i kozmetičke svrhe, dodajući je u vodu za kupanje. U Evropi je pronašla značajno mesto u manastirskim baštama, gde se aktivno uzgajala i koristila za lečenje rana, a od 17. veka upotrebljava se u Francuskoj u proizvodnji parfema.

Od davnina do danas biljka sitnih nežnoljubičastih cvetova se široko koristi u tradicionalnoj medicini. Najviše se upotrebljavaju upravo cvetovi, koji sadrže do pet odsto isparljivog eteričnog ulja. Osim toga, u njihovom hemijskom sastavu nalaze se tanini, smolaste i gorke materije, flavonoidi, fitosteroli i druge vredne supstance. Ipak, najvredniji element kome lavanda duguje divan miris je linalil-acetat i njegov procenat iznosi između 30 i 60 odsto. On ima izraženo umirujući efekat na periferne nervne završetke svih organskih sistema, uključujući kardiovaskularni, gastrointestinalni, nervni i respiratorni sistem.

Lavanda se često primenjuje kao komponenta u pripremi biljnih sedativa i preparata za spavanje, a ona je i jedna od retkih biljaka koja je neophodna u lečenju nekih autonomnih poremećaja. Etarsko ulje lavande koristi se za ublažavanje stresa i nesanice, opuštanje, protiv bolova u zglobovima i mišićima, kao lek za opekotine i kao prirodni analgetik kod migrene i glavobolje. Tradicionalna medicina ga preporučuje za umirenje nadražene kože, zarastanje rana i regeneraciju ožiljaka.

Foto: Shutterstock

 

U KUPKAMA I ZA MASAŽU

Ako se doda u neko bazno ulje, može se koristiti i za prijatnu masažu, koja će poboljšati mikrocirkulaciju krvi, ali i kao dodatak relaksirajućoj kupki. Osim što pomaže da se oslobodite hroničnog umora i poboljšate koncentraciju, u kombinaciji s cvetom kamilice, lavanda uspešno leči bronhitis i promuklost. Biljka ima diuretički efekat, normalizuje rad jetre i žučne kese, poboljšava ishranu srčanog mišića i normalizuje krvni pritisak kod ljudi sklonih hipertenziji.

U kozmetičke svrhe lavanda se upotrebljava za negu svih tipova kože, ublažavanje upala, akni i bubuljica, dermatitisa i herpesa. Eterično ulje pozitivno utiče na vlasište tako što eliminiše perut i sprečava lomljenje kose. U farmaciji lavanda često ima zadatak da poboljša miris drugih lekova.

U Francuskoj, Španiji i Italiji lavanda se koristi u pripremi sosova, salata, supa, kao dodatak u pripremi jagnjetine i jela od povrća. Kao i biber, prah lavande se posipa po hrani, kao začin tokom kuvanja, a odlično se slaže s matičnjakom, nanom, timijanom i žalfijom. Da bi dali specifičnu prijatnu aromu, osušeni cvetovi lavande se dodaju i u peciva, med, džemove, a biljka se koristi u pripremi alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Lavanda se kod nas gaji u baštama i žardinjerama, ali i na plantažama, veoma je dostupna i možete je lako kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane ili na uličnim štandovima specijalizovanim za prodaju lavande i proizvoda od nje.

Foto: pixabay

 

PRIRODNI LEKOVI NA BAZI LAVANDE

* Čaj od lavande protiv depresije

Dve kašike suvog cveta lavande prelijte s 300 mililitara ključale vode i kuvajte oko 15 minuta. Kada se čaj prohladi, procedite i po želji zasladite s malo meda. Ovaj čaj opušta krvne sudove i mišiće u predelu glave, vrata i oko očiju i na taj način pomaže kod glavobolje. Veoma je delotvoran i kod anksioznosti, depresije, grčeva u mišićima, menstrualnih bolova i mučnine. Takođe, neki naučnici smatraju da korisna hemijska jedinjenja iz cveta lavande mogu sprečiti nastanak čira na želucu.

* Tinktura lavande u menopauzi

Pomešajte 100 grama svežeg cveta lavande i pola litra kvalitetne votke ili 70-procentnog alkohola. Ostavite da odstoji na svetlom mestu dve nedelje, procedite i uzimajte od jednom do dva puta dnevno po 40 kapi. Redovnom upotrebom tinktura sprečava promene raspoloženja i pozitivno utiče na hormonski disbalans. Preporučuje se ženama s predmenstrualnim sindromom, ali i u borbi protiv valunga, nervoze i nesanice u menopauzi.

Foto: Shutterstock

 

 

* Sirup od lavande protiv prehlade

Tri kašike suvih cvetova lavande operite i dodajte u 200 mililitara ključale vode. Poklopite šerpu, umotajte je u toplo ćebe i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procedite i u dobijeni jak čaj dodajte 250 grama meda ili šećera i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije konzistenciju sirupa. Uzimajte po kašičicu tri puta dnevno, pola sata pre obroka, za lečenje tahikardije, glavobolje i prehlade.

* Macerat lavande leči opekotine

U čistu suvu teglu stavite dve supene kašike osušenih zgnječenih cvetova lavande i nalijte baznim uljem poput bademovog, maslinovog ili lanenog. Zatvorite teglu i držite na suncu oko tri nedelje. Procedite i sipajte u čistu ambalažu. Ovaj macerat možete koristiti za masažu, kao repelent, za negu kože, lečenje infekcija, opekotina, ragada, rana i drugih oštećenja kože.

KONTRAINDIKACIJE

Ženama u prvim mesecima trudnoće ne preporučuje se da koriste lavandu jer može da izazove kontrakcije mišića materice i krvarenje. Iz istog razloga, u postoperativnim periodima, nakon bilo kakvih hirurških intervencija, ne treba koristiti ulje lavande. Biljka je nekompatibilna s lekovima koji sadrže jod i gvožđe, a usled individualne netolerancije na neki od sastojaka može se razviti alergija. U velikim dozama ulje lavande može izazvati iritaciju želuca i creva, oštećenje svesti i depresiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Vitkovac i Simonović nemaju dilemu: Sada sve zavisi od Zvezde!
Košarka

Vitkovac i Simonović nemaju dilemu: Sada sve zavisi od Zvezde!

Bivši košarkaši večitih Marko Simonović (37) i Čedomir Vitkovac (41) smatraju da su crveno-beli u ogromnoj prednosti posle vođstva 2:0 u finalnoj seriji regionalne lige i da bi u nedelju (20.30) u trećoj utakmici mogli da završe čitav posao, pogotovo ako ponove igru u odbrani iz drugog susreta.

17.05.2024

13:35

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija