• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.10.2023

20:00

Kako da znate da vaš organizam vapi za vitaminom C? Ovo su najčešći simptomi

Freepik.com

Zdravlje

Kako da znate da vaš organizam vapi za vitaminom C? Ovo su najčešći simptomi

Podeli vest

Vitamin C je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka u našem telu jer igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja.

Iako se često preporučuje kada smo prehlađeni, vitamin C za naše telo predstavlja mnogo više od pukog "leka" za prehladu. Nedostatak može da se manifestuje na različite načine u celom telu, a prepoznavanje ovih znakova upozorenja ključno je za rano otkrivanje i intervenciju.

Umor i slabost

Vitamin C igra ključnu ulogu u sposobnosti tela da proizvodi i koristi energiju. Pomaže da se hrana pretvori u energiju učestvujući u sintezi karnitina, molekula neophodnog za transport masnih kiselina do mitohondrija, gde se sagorevaju kao gorivo.

Foto: Shutterstock

Možda je vreme da se zabrinete ako vam se stalno spava

Ako se često osećate umorno ili slabo, to može biti znak da je proizvodnja energije u vašem telu ugrožena zbog nedovoljnog nivoa vitamina C.

Česte infekcije

Ovaj vitamin je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Podržava proizvodnju i funkcionisanje belih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija. Česte prehlade, respiratorne infekcije ili spor oporavak od bolesti mogu da ukazuju na oslabljen imuni sistem zbog nedostatka vitamina C.

Sporo zarastanje rana

Kolagen je ključni protein za zarastanje rana, popravku tkiva i održavanje zdravlja kože, krvnih sudova i kostiju, a da bi to bilo moguće, potreban je vitamin C, inače neophodan za sintezu kolagena.

Krvarenje desni i problemi sa zubima

Vitamin C takođe pomaže u održavanju zdravlja usne šupljine tako što jača sluzokožu i štiti od bolesti desni. Ako imate krvarenje desni, česte afte u ustima ili zube koji se klate, ovi oralni problemi mogu da budu povezani sa njegovim nedostatkom, piše Klix.ba

Foto: Shutterstock

Oralni problemi mogu da budu povezani s nedostatkom vitamina C

Problemi sa kožom

Gruba, suva ili prerano izborana koža, kao i povećana podložnost opekotinama od sunca, mogu da budu pokazatelji nedostatka vitamina C. Važan je za zdravu kožu jer stimuliše proizvodnju kolagena i deluje kao antioksidans koji je štiti od zagađenja i UV zračenja.

Bol u zglobovima i mišićima

Zanimljivo je da vitamin C doprinosi stvaranju vezivnog tkiva u zglobovima i mišićima. Stoga, neobjašnjivi bol u zglobovima, bol u mišićima ili ukočenost mogu biti povezani sa nedovoljnim nivoima vitamina C.

Takođe, otečeni, bolni zglobovi ili dijagnoza artritisa mogu ukazivati na njegov nedostatak

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija