• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2023

20:00

Sedam stvari zbog kojih vas boli donji deo leđa i kako ih izbeći!

Freepik.com

Zdravlje

Sedam stvari zbog kojih vas boli donji deo leđa i kako ih izbeći!

Podeli vest

Bol u donjem delu leđa može da bude izuzetno neprijatan i ograničavajući, ali mnoge od ovih situacija možete potpuno da izbegnete...

Donji deo leđa je područje koje je sklono bolovima i često zna da se 'ukoči'. Iako uzroci mogu da budu različiti, postoji nekoliko uobičajenih faktora koji dovode do ovih neprijatnih senzacija. 

Sedalni način života

Dugotrajno sedenje, posebno sa lošom posturom (držanjem), može da dovede do bola u donjem delu leđa. Da biste to izbegli, redovno ustajte i šetajte tokom radnog dana. Takođe, pobrinite se da radno mesto bude ergonomski prilagođeno kako biste sačuvali pravilno držanje.

Foto: Freepik.com

Potrudite se da budete fizički aktivni

Nedostatak fizičke aktivnosti

Nedostatak vežbanja i slabost mišića leđa može da uzrokuje bol u krstima. Redovno vežbanje, posebno vežbe koje jačaju stomak i leđa, može da pomogne u održavanju snage i fleksibilnosti ovog područja.

Pogrešna tehnika podizanja tereta

Podizanje teških predmeta na nepravilan način je takođe jedan od uzroka. Uvek savijajte kolena i koristite noge, a ne leđa, kako biste podizali teret.

Prekomerna težina

Višak kilograma stavlja dodatni pritisak na donji deo leđa, što opet može da dovede do bolova. Održavanje optimalne težine kroz izbalansiranu ishranu i redovno vežbanje može značajno da smanji rizik od ovih problema.

Foto: Freepik.com

Pušenje smanjuje protok krvi

Pušenje

Pušenje može da smanji protok krvi i oksigenaciju tkiva (snabdevenost kiseonikom), što može da utiče na leđa i izazove bol. Prestanak pušenja popravlja opšte zdravlje i smanjuje rizik od bolova.

Stres i anksioznost

Stres takođe može da izazove mišićnu napetost u leđima, što dovodi do bolova. Vežbe opuštanja, masaža i tehnike za upravljanje stresom pomažu u smanjenju ovog faktora rizika.

Nedostatak sna

Nedostatak kvalitetnog sna povećava osetljivost na bol. Pobrinite se da dovoljno spavate i to na udobnom dušeku kako biste obezbedili zdravlje donjeg dela leđa.

Kako izbeći bolove u donjem delu leđa:
  • Redovno vežbajte kako biste ojačali mišiće leđa

  • Održavajte zdravu težinu kroz izbalansiranu ishranu

  • Naučite ispravnu tehniku podizanja tereta

  • Izbegavajte pušenje i smanjite stres

  • Vodite računa o držanju dok sedite i stojite

  • Investirajte u ergonomske stolice i nameštaj za podršku kičmi

  • Konsultujte se s lekarom ili fizioterapeutom ako se bol u donjem delu leđa pojavi i postane hroničan

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Medvedev duboko pogođen! Za napadača je ovako rekao: Neka vrsta obrnutog Gavrila Principa! Tu nije stao o atentatu na Fica
OŠTRA OSUDA

Medvedev duboko pogođen! Za napadača je ovako rekao: Neka vrsta obrnutog Gavrila Principa! Tu nije stao o atentatu na Fica

Da li je iznenađenje što je prvi put nakon decenija u Evropi izvršen atentat na političara koji je zauzeo razuman stav prema Rusiji? Inače, Robert Fico nikako nije proruski, već samo pragmatičan nerusofob, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući pucnjavu u kojoj je ranjen premijer Slovačke Robert Fico.

16.05.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija