• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2023

18:00

Ovo su dve najbolje namirnice za lečenje mamurluka!

Shuterstock

Zdravlje

Ovo su dve najbolje namirnice za lečenje mamurluka!

Podeli vest

Nutricionista tvrdi da je za lečenje neprijatnog stanja nakon preteranog konzumiranja alkohola idealno uzeti - ferrnentisanu hranu ili napitke.

Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima,. ali fermentisana hrana je tada korisnija.

- Kada vam teški mamurluk pokvari subotnje ili nedeljno jutro, zaboravite na unos velikih količina ugljenih hidrata ili domaćih sokova od voća i povrća -  kaže dijetetičarka Lusi Kerison.

Ona dodaje da se lek za mamurluk krije u dve namirnice - kombuhi - fermentisanom i lagano penušavom napitku od crnog čaja i kimči - tradicionalnom korejskom usoljenom i fermentisanom povrću.

Foto: Shuterstock

 

 

Te su namirnice, kaže Kerison, idealne za ublažavanje jakih glavobolja u mučnom jutru nakon zabave.

Dodala je da savetuje svima koji piju da nakon pijenja alkohola pojedu ili popiju nešto fermentisano, kako bi poboljšali rad svojih creva. 

Naime, fermentisana hrana poput kimčija i kiselog kupusa ima dosta soli, a može biti i korisna na više načina.Te namirnice sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno uticati na mikrobiom creva, koji se može oštetiti prekomernom konzumacijom alkohola.

Smatra se i da fermentisani napici takođe pomažu u kontroli šećera u krvi i smiruju simptome sindroma iritabilnog creva.

Foto: Shuterstock

mamurluk

 

Ipak, kaže Kerison, ta hrana pogodna za creva neće sprečiti mamurluk ako je pojedete unapred.

- Većina alkohola će se svejedno apsorbovati u gornjem delu creva, a vrlo malo će doći do debelog creva gde je većina bakterija - rekla je ona. 

Takođe je naglasila da je najbolji način borbe protiv mamurluka ipak smanjenje konzumacije alkohola.

Velike količine alkohola neće vam samo doneti migrenu i iscrpljujuću mučninu, već s vremenom alkohol može izazvati i niz zdravstvenih posledica, poput bolesti jetre ili raka - zaključila je doktorka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12