• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2024

22:00

Prodaje se zlatni sat nabogatijeg čoveka koji je stradao na Titaniku! Skinut je sa njegovog tela i popravljen, a sada se prodaje za basnoslovnu cenu

profimedia

Zanimljivosti

Prodaje se zlatni sat nabogatijeg čoveka koji je stradao na Titaniku! Skinut je sa njegovog tela i popravljen, a sada se prodaje za basnoslovnu cenu

Podeli vest

Zlatni džepni sat koji je nosio najbogatiji čovek na Titaniku, Džon Dđžejkob Aster, mogao bi da dosegne cenu od 175.000 evra na aukciji.

Poslovni magnat Džon Džejkob Astor (47) bio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu kada se ukrcao na nesrećni brod 1912.

Uprkos bogatstvu njegove porodice od oko 120 miliona funti, Astor je potonuo sa Titanikom nakon što je video svoju trudnu suprugu Medlin u čamcu za spasavanje.

Astorovo telo pronađeno je iz severnog Atlantika sedam dana kasnije. Astor je na sebi imao  plavo odelo i braon flanel košulju. Kasnije je identifikovan po inicijalima JJR našivenim na reveru sakoa.

Njegov izuzetni džepni sat Valtham od 14-karatnog zlata, skinut je sa tela i ostavljen njegovom 20-godišnjem sinu Vinsentu.

Foto: Shutterstock

Titanik

Vnsent Astor je kasnije dao sat na restauraciju i popravku i nosio ga je sve do 1935. godine kada ga je poklonio svom kumčetu Vilijamu Dobinu. 

Zlatni sat je od porodice Dobin nabavio privatni kolekcionar suvenira sa Titanika 1990-ih.

Od tada je sat izložen u raznim muzejima, uključujući Nacionalnu geografsku izložbu u Vašingtonu i Muzej Titanika „Najveća svetska atrakcija Titanika“ u Misuriju, SAD.

Sada će biti prodat na aukciji, za vrtoglavu cenu.

Aukcionar Endrju Oldridž rekao je:

- Sat je jedan od najistaknutijih predmeta Titanika na koje smo naišli. Ipak, proveo je sedam dana u ledenoj vodi Atlantika nakon katastrofe i skoro sigurno bi prestao da radi i pretrpeo bi razne vrste štete. Očigledno je bio od velike sentimentalne vrednosti za Vinsenta Astora koji ga je restaurirao i nosio naredne 23 godine.To je jedinstveni deo priče o Titaniku.

Foto: Shutterstock

unutrašnjost Titanika

 

Besprekorno obučeni biznismen poslednji put je viđen kako puši cigaretu na desnom krilu krila mosta i razgovara sa suputnikom u prvoj klasi pre nego što je umro.

Astorov brak sa 18-godišnjom Madlen izazvao je kontroverzu u Njujorku, ubrzo nakon što se razveo od svoje žene Ave, majke njegova dva sina.

Da bi se sklonili od skandala i tračeva, mladenci su otišli ​​na produženi medeni mesec u Evropu i Afriku.

Nakon što je Titanik udario u santu leda u noći 14. aprila 1912, Astor nije mislio da su on ili njegova porodica u neposrednoj opasnosti.

Na ozbiljnost situacije upozorio ga je lično Edvard Smit, kapetan Titanika, i video je Medlin u čamcu za spasavanje četiri.

Astor je pitao da li može da joj se pridruži jer je ona u „delikatnom stanju“, ali mu je rečeno da muškarcima nije dozvoljeno da se ukrcaju dok se sve žene i deca ne ukrcaju na čamce za spasavanje.

Astor nije uspo da dobije  mesto u čamc uprkos svom bogatstvu i umro je u ledenoj vodi..

Madlen Astor je u to vreme bila u petom mesecu trudnoće. Rodila je sina 14. avgusta 1912. i nazvala ga je Džon Džejkob Astor V u znak sećanja na svog muža i dečakovog oca, prenosi Daily Mail.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija