• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

18:40

Znate li čemu služi isprekidana linija na staklu retrovizora? Odgovor će vas iznenaditi

Shuterstock

Zanimljivosti

Znate li čemu služi isprekidana linija na staklu retrovizora? Odgovor će vas iznenaditi

Podeli vest

Horizontalna isprekidana linija na retrovizoru automobila ima praktičnu funkciju.

Na svakom spoljnom retrovizoru nalazi se isprekidana linija i pozicionirana je na trećini ogledala. Mnogi vozači ne obraćaju pažnju na nju i ne znaju čemu služi, ali ona je zapravo veoma praktična.

Ovakav retrovizor naziva se - retrovizor sa dvostrukom zakrivljenosti. Tačkasta crta deli površinu ogledala na dva dela. A kada postoje dve površine ogledala, veća je vidljivost koju retrovizor pruža, a manja je i mrtva tačka vidljivosti.

Foto: Shuterstock

retrovizor

Stoga, kada vozač upravlja automobilom, može da posmatra dinamiku svih vozila iza sebe gledajući samo retrovizor, kako bi bio sigurniji u vožnji.

Osim šireg vidnog polja, ovaj retrovizor ima i funkciju sprečavanja zaslepljivanja. Svi znaju da se danas na putu često koriste duga svetla, pa dok vozimo, a vozač drugog automobila koristi duga svetla, ona udaraju u retrovizor i sprečavaju nas  da jasno vidimo.

Zbog toga retrovizor sa dvostrukom zakrivljenošću osigurava vozača automobila - omogućava mu da ne bude ugrožen drugim svetlima i da jasno vidi put ispred sebe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija