• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2024

23:20

Ovo su znakovi da imate toksičnog prijatelja! Od njih imate više štete nego koristi

Shuterstock

Zanimljivosti

Ovo su znakovi da imate toksičnog prijatelja! Od njih imate više štete nego koristi

Podeli vest

Postoji nekoliko znakova da pored sebe imate prijatelja koji je negativan, ljubomoran i - štetan.

Ako primetite neki od ovih znakova u prijateljskom odnosu, možda je vreme da se zapitate da li je vaše prijateljstvo toksično.

1. Hladno reaguju na vaše dobre vesti

Ljubomorni prijatelj može potpuno ignorisati vaše dobre vesti ili ih umanjiti kako bi izgledalo da vaše dobre vesti i nisu tako velika stvar. Vrlo je moguće da će početi da pričaju o dobrim stvarima koje su im se desile kako bi ignorisali vaše vesti.

Drugim rečima, ne podržavaju vas niti su oduševljeni vama, što može čak dovesti do toga da se  ponekad ne pojave na vašim proslavama, a to će učiniti da se osećate nevoljeno.

Pravi prijatelj se uvek obraduje vašim dobrim vestima i pokazuje pravu sreću zbog vas. 

Foto: Shuterstock

 

 

2. Kritični su prema drugima u vašem životu

Ljubomorni prijatelj će uvek kritikovati druge ljude u vašem životu koje volite ili kojima se divite, kao što je novi romantični partner, prijatelj ili slično. Upravo zbog toga bi se mogao izolovati od vas kako ne bi morao da čuje za vašeg prijatelja ili novu ljubav.

Pravi prijatelj bi imao iskren razgovor sa vama ako je zabrinut zbog nekog novog u vašem životu.

Poniziti i kritikovati druge kako bi se prijatelj otuđio od njih je veoma sebično i nije znak pravog prijatelja, već ljubomornog i toksičnog.

Foto: Shuterstock

 

 

3. Vide vas kao konkurenciju

Iako ovo možda ne primećujete, ili odbijate da primetite, vaš ljubomorni prijatelj će se vrlo često takmičiti sa vama iza leđa, a ponekad i u vašem prisustvu. Na kraju krajeva, oni žele ono što vi imate.

Možda ćete primetiti da ako nešto postignete, i oni to žele. Osim toga, takav prijatelj vas neće u nekim stvarima ohrabriti i gurati napred jer ne žele da uspete.

Oni mogu da manipulišu vama i podstiču vas da postanete nedisciplinovani kako ne biste postigli svoje ciljeve.

Pravi prijatelj se neće takmičiti sa vama i neće želeti da uništi vaše ciljeve i neće vas videti kao konkurenciju. Umesto toga, biće srećan kada postignete svoje ciljeve i uvek će vas ohrabrivati i podržavati.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Kopiraju vas

Vrlo brzo ćete shvatiti ko je vaš ljubomorni prijatelj jer je to vrlo lako. Počeće da vas kopira na mnogo načina.

U početku vam to može laskati, ali kada počnu da se oblače kao vi, stilizuju vam kosu kao vi i imitiraju svako vaše ponašanje, to može biti veoma iritantno.

Pravi prijatelj će se diviti vašem stilu i samopouzdanju i koristiti ga da podstakne sopstveni razvoj, a ne da preuzme vaš lični stil.

5. Stvaraju  zavisnost među vama

Ljubomorni prijatelj je žrtva, a vi ste spasilac. Uvek će zavisiti od vas i uvek ćete im biti potrebni. Ali kada su u pitanju vaši problemi, to ide malo teže.

Želite da ih zaštitite, pa ste možda zbog toga počeli da se povlačite iz drugih veza da biste se usredsredili na to da im pomognete jer ste im potrebni.

 To dovodi do toga da žrtvujete svoje interese, hobije i lične ciljeve.

Trebalo bi da shvatite da imate toksično prijateljstvo ako vas je promenilo na mnogo načina -  u načinu na koji razmišljate i ako se ne zalažete za iste stvari kao pre.

Možda ste primetili ove znakove, ali ih uvek nekako opravdavate jer želite da budete dobar prijatelj. Zapamtite, cenite sebe i ne ignorišite svoja osećanja i svoje želje, piše Your Tango.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije
Izbori 2024

Oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već staroj adresi - Žarić Kovačević o posledicama zahteva opozicije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a da će oko 10.000 njih biti uskraćeno da izrazi svoju izbornu volju na izborima 2. juna.

16.05.2024

10:17

Vesti

Kurti opet u bunilu - Srbija da prizna Kosovo, predajte mi Radoičića!
Politika

Kurti opet u bunilu - Srbija da prizna Kosovo, predajte mi Radoičića!

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, zatražio je da se politika Unije prema regionu veže za poštovanje evropskih vrednosti, a od Srbije je zatražio izručenje Milana Radoičića i, kako je naveo, drugih učesnika u događajima u Banjskoj.

16.05.2024

10:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija