• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.05.2024

09:56

(VIDEO) FICO PREDVIDEO ATENTAT?! Obelodanjen šok snimak od 10. aprila: Obistinile se crne slutnje slovačkog premijera!

Reuters

Vesti

(VIDEO) FICO PREDVIDEO ATENTAT?! Obelodanjen šok snimak od 10. aprila: Obistinile se crne slutnje slovačkog premijera!

Podeli vest

Slovački premijer Robert Fico, na koga je pucao književnik Juraj Cintula (71), 10. aprila ove godine objavio je video snimak na Fejsbuku koji baca potpuno novo svetlo na atentat koji se dogodio nakon sednice slovačke vlade u gradu Handlova.

- Čekam da se frustracija opozicije koju hrane mediji pretvori u ubistvo nekog političara u vladi - doslovce je izgovorio Fico, aludirajući na pristalice najveće opozicione stranke Napredna Slovačka.

- Birači napredne Slovačke bezobrazno psuju vladine političare na ulicama, a ja samo čekam kada će se ova frustracija, koju intenzivno produbljuju Denník N, SME ili Aktuality, pretvoriti u ubistvo nekih od vodećih vladinih političara, a pritom nimalo ne preterujem - pojasnio je tada slovački premijer.

Fico, čija je stranka Smer-SD pobedila na opštim izborima prošlog septembra, četvorostruki je premijer i politički veteran sa najdužim stažom na čelu vlade, čije je vreme na vlasti narušeno korupcijskim skandalima i kontroverznim reformama.

Tokom sadašnjeg mandata, Fico je izazvao kontroverze zapaljivim komentarima o Ukrajini, pozivajući Kijev da ustupi teritoriju Rusiji kako bi okončao rat –što je Ukrajina više puta odbacivala.

On se protivi sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, dodajući da će staviti veto na njen ulazak u NATO.

Zbog toga je optuživan da vodi spoljnu politiku Slovačke u korist Kremlja.

On i njegova stranka Smer (Pravac) najčešće su opisivani kao levičarski populisti, mada su ga poredili i sa desničarskim političarima poput nacionalističkog premijera Mađarske Viktora Orbana, a obustavio je i vojnu pomoć Ukrajini, prenosi AP.

 

Podsetimo, kako je Informer već pisao, lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera, ali je on i dalje kritično.

Fico je hospitalizovan, a dva lekarska tima operisala su ga pet sati.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu. 

Ministar unutrašnjih poslova je obavestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31