• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

12.03.2023

11:57

SPAVANJE SA ŠMINKOM NIJE ŠTETNO! Dermatolog zapanjio sve svojim stavom - evo i njenog objašnjenja!

freepik

Zanimljivosti

SPAVANJE SA ŠMINKOM NIJE ŠTETNO! Dermatolog zapanjio sve svojim stavom - evo i njenog objašnjenja!

Podeli vest

Dermatološkinja Faine Frei smatra da se spavanje sa šminkom ne razlikuje od nošenja istog tokom dana.

Bilo da pratite složenu rutinu čišćenja u više koraka ili jednostavno isperete lice kada se tuširate, obe varijante mogu pomoći vašoj koži da izgleda najbolje.

Ipak, ko od nas, što zbog zaboravnosti ili čiste iscrpljenosti, nije skočio u krevet pod punom šminkom i pustio da naša koža trpi posledice?

Ova uobičajena navika može izazvati niz problema sa kožom i očima, upozoravaju neki stručnjaci. Ipak, drugi kažu da je zabrinutost oko spavanja sa šminkom preterana i teško da je razlog za brigu. 

Spavanje sa šminkom može oštetiti vašu kožu, kažu neki stručnjaci.

Uobičajeno mišljenje je da je zaspati sa šminkom loše za vaš ten, posebno ako je vaša koža sklona aknama ili osetljiva.

- Vaša delikatna koža i oči će patiti ako odete u krevet našminkani - kaže Ana Čekon, doktor medicine i dermatolog iz Majamija.

- Čak i ta "samo jedna noć" mogla bi da rezultira velikim brojem štetnih problema - dodaje ona.

Čakon navodi da bi to moglo da dovede do stvaranja više bora, kao i nastanka beživotne kože, začepljenih pora, ali i dehidrirane kože, zbog preskakanja noćne hidratantne kreme.

Odlazak u krevet sa maskarom, može dovesti do problema sa očima.

Baš kao što bubuljica može da nastane kada se masnoća i mrtve ćelije kože zarobe ispod kože, čičak se može formirati kada se masna žlezda, u blizini trepavica, začepi i inficira. Čekon napominje da to što ćete zaspati sa šminkom, može povećati vaše šanse za razvoj takvog problema sa očima. Ona kaže za Best Life da stvaranje takve navike "može iritirati oči i možda narušiti vid".

U stvari, jedna žena u Australiji, koja je priznala da je retko umivala i skidala maskaru noću, tokom 25 godina upotrebe, otkrila je da joj se pigment pomerio u gornji kapak.

Neki dermatolozi kažu da spavanje sa šminkom nije velika stvar.

Iako se čini da je razumno prati i hidratizirati lice u redovnim intervalima, jedan dermatolog kaže da nema ništa posebno štetnog, ako to ne radite noću. U stvari, ona kaže da postoji samo jedna verovatna posledica ako zaspite sa šminkom:

- Dobijate prljavu jastučnicu. Da, ima mnogo dermatologa koji kažu da će šminka koja se ostavi noću začepiti pore, izazvati bore ili stariti kožu. Ali istina je da ne postoje validne studije koje dokazuju bilo koji od ovih zaključaka - kaže Faine Frei, dermatolog sa sedištem u Njujorku.

- Žene se šminkaju po ceo dan bez ikakvih problema, a samo zato što noću ležimo horizontalno i gasimo svetla, nekako ova ista šminka, od kojih se većina verovatno izlizala, postaje neka vrsta pretnje - kaže ona.

Šta vi mislite, da li je spavanje sa šminkom štetno ili ne?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!
ZLOUPOTREBILA DECU DA NAPUNI SVOJ DŽEP

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!

Marina Stanković, majka Đorđa Stankovića - kandidata za gradonačelnika Niša "Narodnog pokreta" Mikija Aleksića - iz budžeta grada Niša na kvarno je uspela da privredi nešto više od milion i po evra za "usluge privatnog vrtića, ličnog pratioca i personalnog asistenta" u svojim Predškolskim ustanovama "Meda".

22.05.2024

15:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija