• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2023

18:00

Tri jednostavne tehnike čišćenja nara! Lakše ne može (VIDEO)

Shutterstock

Recepti

Tri jednostavne tehnike čišćenja nara! Lakše ne može (VIDEO)

Podeli vest

Pažljivim pokretima noža plod se lako odvaja od kore, kao kad ljuštite pomorandžu. Kad to završite, prionite na skupljanje sočnih bobica pomoću naših saveta.

Nutricionisti kažu da je nar jedan od najzdravijih jesenjih plodova koji je zahvaljući svojim sastojcima dva do tri puta jači antioksidans od crvenog vina ili zelenog čaja. Međutim, zbog nezgodnog procesa čišćenja, mnogi unapred odustaju da kupe ovo voće. 

Istraživanjem je dokazano da se konzumiranjem ovih sočnih crvenih zrnaca smanjuje rizik od srčanih bolesti, a samo 100 grama ovog voća sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C.

Ne uskraćujte sebi zdrave darove prirode i iskoristite jednu od ovih tehnika čišćenja.

Čišćenje nožem

Za ovu tehniku treba da budete spretni i strpljivi. Potreban vam je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežite donji i gornji deo nara. Potom uzdužno zarežite na četiri mesta, kao kad ljuštite pomorandžu. Polako skinite "poklopac" ploda i videćete kako su zrna grupisana i ograničena belom membranom.

Uzdužno zasecite još jednom niz nju. Ukoliko je nar krupniji, ponekad treba napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se da ga prepolovite jer se na taj način gubi mnogo soka. Lagano prstima povlačite napred nazad i otvorite plod na četiri dela. Ako je potrebno, ponovo upotrebite nož. Laganim pritiscima prstiju izbacite sočna zrna.

Potapanje u vodu

Osim što vam je potrebna posuda s vodom, i za ovu tehniku koristite nož. Odrežite vrhove nara, zasecite četvrtine, skinite "poklopac", odvojte potom dobijene kriške i potopite ih u dublju posudu napunjenu vodom. Prstima odvajajte zrna, a potom ih pokupite cediljkom.

Foto: Freepik.com

 

Ova tehnika je praktičnija jer voda sprečava da zrna pucaju i prskaju na sve strane, ali na ovaj način gubite sok, a i malo od ukusa.

Udaranje

Ova tehnika je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina isti je kao u prve dve metode. Potom uzmite u ruku prvo jednu četvrtinu, postavite je iznad šire posude tako da je strana sa zrnima okrenuta nadole i udarite drvenom varjačom po kori. Udaranjem zrna sama ispadaju bez preteranog uništavanja ili curenja soka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija