• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.04.2024

11:00

Posetite biser Timočke Krajine! Prelepo Borsko jezero je idealna destinacija za praznično putovanje

Shutterstock

Putovanja

Posetite biser Timočke Krajine! Prelepo Borsko jezero je idealna destinacija za praznično putovanje

Podeli vest

Ušuškano u najlepšem krajoliku Homoljskih planina, Borsko jezero je jedno od najkvalitetnijih veštačkih jezera na Balkanu.

Idealna destinacija za kraće putovanje u vreme praznika može biti prelepa Istočna Srbija. U njoj možete obići mnogo toga, sa porodicom ili prijateljima.

Iznenadiće vas mnoge tamošnje prirodne lepote, među kojima se izdvaja Borsko jezero.

Od Bora preko Brestovačke banje put vodi na bistro i čisto Borsko jezero. Ušuškano u najlepšem krajoliku Homoljskih planina, ono je jedno od najkvalitetnijih veštačkih jezera na Balkanu.

Foto: Foto: Shutterstock

Borsko jezero

Borsko jezero

Sagrađeno je krajem pedesetih godina, prvenstveno radi akumulacije vode za potrebe Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Bistra i čista planinska voda, duboka 70 metara, čini ovo jezero biserom Timočke krajine. U njoj se, kao u ogledalu, leti odslikavaju okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci.

Na najlepšim lokacijama, u priobalju, smešteni su hoteli "Metalurg" i "Jezero", građeni sredstvima borskog kombinata bakra. Na padinama u okruženju niklo je naselje vikend-kuća, a za potrebe motorizovanih turista i izletnika u blizini je i prostran auto-kamp.

Ovo omiljeno izletište, 18 kilometara udaljeno od Bora, vole i ribolovci, a rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije, zemalja regiona i Evrope.

Foto: Foto: Shutterstock

Borsko jezero

Svojim položajem i arhitektonskim rešenjem na Borskom jezeru ipak dominira hotel "Jezero". Nalazi se na samoj obali, ima četiri zvezdice. Posle više od decenije propadanja, renoviran je 2012. godine i otvoren za turiste kao moderan hotelski kompleks koji se prostire na više od 14.000 kvadratnih metara. Ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, a pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, gostima su na raspolaganju bazen, automatska kuglana, sale za stoni tenis, bilijar i šah, trim-kabinet i spoljni tereni za fudbal, košarku, rukomet, odbojku i ostale sportove.
Mnoštvu zabavnih sadržaja dodajmo: spa i velnes centar, američku kuglanu sa barom i fitnes-centrom, stolove za bilijar i snuker, slanu sobu, salon za masažu, teretanu, bazen sa džakuzijem, saune, salu za skvoš, pontonske bazene.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha i tamošnjeg nedovršenog hotela "Hajat", Stola, lovišta Dubašnice, vulkanskih kupa "Tilva njagra" i "Tilva mika", Lazarevog kanjona i njegovih pećina (Lazareva i Vernjikica), a u neposrednoj okolini je i dečije odmaralište "Savača".

Sa planine Crni vrh vidi se čitava oblast Borskog jezera. Prijatna klima, bujno zelenilo u letnjim mesecima, čist planinski vazduh i duboki snežni pokrivač, koji se zadržava i do kraja maja, čine ovu planinu atraktivnom tokom cele godine.

Foto: Foto: Shutterstock

Borsko jezero

Vožnja žičarom i duge planinske staze

Gosti koji provode odmor u Boru mogu i u panoramsko razgledanje žičarom.

Žičara na Crnom vrhu pruža jedinstven doživljaj vožnje od podnožja do najviše tačke na planini. U neposrednoj blizini planinarskog doma je staza dužine 1.600 metara, parking i kafić.

Zbog visokog nagiba pojedine deonice spadaju u takozvanu crnu stazu, što, u zimskom periodu, pogoduje iskusnim skijašima.

Ova staza se na vrhu spaja sa starom, kraćom stazom, dužine 800 metara, pogodnijom za početnike i decu. Tokom letnjih meseci, ove staze su idealne za pešačenje i nabijanje kondicije.
Ovde možete posetiti kafić "Jama", gde možete popiti kafu na 400 metara ispod zemlje? Kafić se, nažalost, ne može posetiti vikendom, a za ostale dane je potrebna najava i morate ići kao grupa.

Brestovačka banja i zanimljive pećine


Brestovačka banja nosi epitet "dvorske banje", jer su u njoj boravile i podigle svoja zdanja obe srpske kraljevske dinastije - Konak kneza Miloša (Obrenovića) i Knežev dvorac (Aleksandra Karađorđevića). Po lekovitosti, banja je bila poznata još za vreme Rimljana, a sistematizovano banjsko lečenje počinje u 19. veku. Banja je mala, ali simpatična, i ne treba je nikako zaobići. Idealna je makar za šetnju i ručak.

Međutim, u banji su primarni vazduh (banja je okružena stoletnim bukvama i borovima) i termomineralne vode, koje vam sasvim sigurno mogu pomoći ako imate probleme vezane za lečenje oboljenja kičmenog stuba, mišića, kostiju, kože i zglobova.

Nedaleko od sela Zlot, kod Bora, nalazi se ogroman pećinski sistem, jedan od najvećih u Evropi. Tom sistemu pripada desetak pećina i jama, a najpoznatije su Lazareva pećina i Vernjikica (i najistraženije). Lazareva je uređena za posetioce, i uz najavu je možete obići po ceni od 200 dinara. Po mnogim istraživanjima, Vernjikica je jedna od najlepših pećina Evrope, ali je još neuređena za posete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija