• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

28.05.2023

09:20

NARANDŽASTA ZA VID, LJUBIČASTA ZA SRCE, BELA ZA KOSTI Namirnice određenih boja pomažu u sprečavanju OVIH BOLESTI

Pixabay

Ljubav

NARANDŽASTA ZA VID, LJUBIČASTA ZA SRCE, BELA ZA KOSTI Namirnice određenih boja pomažu u sprečavanju OVIH BOLESTI

Podeli vest

Namirnice poput šargarepe, narandže, dinje i druge koje su narandžaste boje, pomažu u poboljšanju vida.

Sigurno ste još od malih nogu slušali kako je veoma važno imati "šarenilo" od namirnica na tanjiru, kako bi ishrana bila raznovrsna. 

Međutim, ono što možda niste znali jeste da upravo te "boje" utiču na poboljšanje zdravlja. Zapravo, grupe namirnica, podeljene po bojama pomažu kod određenih zdravstvenih stanja, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Povrće, voće, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i semenke imaju određenu boju, u zavisnosti od vrste moćnih, hranljivih fitonutrijenata koje sadrže. Fitonutrijenti nam u osnovi pomažu u sprečavanju i lečenju bolesti. Najbolji način da utvrdimo koje fitonutrijente unosimo u organizam jeste da obratimo pažnju na boju voća, povrća i drugih namirnica koje jedemo - navodi nutricionistkinja i otkriva koje namirnice pomažu kojem zdravstvenom problemu:

Namirnice narandžaste boje poboljšavaju vid

Koliko puta vam je tokom odrastanja rečeno da jedete šargarepu da biste poboljšali vid?Narandžasto voće i povrće je prepuno karotenoida, koji poboljšavaju zdravlje očiju. Zbog svog antioksidativnog sadržaja, takođe je poznato da pomažu u sprečavanju određenih karcinoma i očnih bolesti.

Narandžaste namirnice: šargarepa, bundeva, narandže, nektarine, breskve, dinja, mango, papaja.

Namirnice žute boje ublažavaju upale u organizmu i preveniraju kancer

Kurkuminoidi su fitonutrijenti odgovorni za jarko žutu boju koja se nalazi u kurkumi, ali i u brojnom žutom povrću i voću. Zahvaljujući svojim antikancerogenim i antiupalnim svojstava, pokazalo se da žuta hrana pomaže u lečenju osoba obolelih od Alchajmerove bolesti, raka, pa čak i dijabetesa.

Žute namirnice: banana, žuta paprika, žuta bundeva, žute jabuke, limun, ananas, kukuruz, kurkuma.

Foto: Shutterstock

banane

Namirnice zelene boje poboljšavaju zdravlje digestivnog trakta

Ako jedete dovoljne količine zelenog povrća i voća, povećavate unos vlakana, koji podržavaju varenje. Pored toga, oni takođe mogu da umanje rizik za razvoj mnogih bolesti. Hrana zelene boje bogata je i brojnim antioksidansima, koji snižavaju nivo holesterola, te pomažu u sprečavanju različitih oboljenja.

Zelene namirnice: lisnato zeleno povrće, zelena paprika, brokoli, tikvice, boranija, prokelj, kupus, špargle, zelene jabuke, krastavci.

Namirnice plave i ljubičaste boje pozitivno utiču na zdravlje srca

Plava i ljubičasta boja koju vidite u obilju biljne hrane potiče od flavonoida. Dodavanjem više plavih i ljubičastih namirnica u ishranu možete poboljšati zdravlje srca i smanjiti šanse za razvoj određenih vrsta karcinoma.

Plava i ljubičasta hrana: borovnice, grožđe, kupine, patlidžan, smokve, šljive, ljubičasti karfiol, suvo grožđe, ljubičasti kupus.

Namirnice bele i braon boje jačaju kosti i ublažavaju simptome menopauze

Fitonutrijenti lignani prisutni su u mnogim braon i belim namirnicama. Brojna istraživanja su pokazala da oni vremenom smanjuju rizik za razvoj osteoporoze. I ne samo to, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima mogu da pomognu i u ublažavanju simptoma menopauze.

Smeđa i bela hrana: mleveni lan, sočivo, đumbir, beli luk, luk, leblebije, mahunarke, orašasti plodovi, semenke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Otac male Angeline ubijene u "Ribnikaru" poručio: Dobročinstva se čine u tišini! Ovako nam je Šapić od prvog dana svima pomagao!
Društvo

Otac male Angeline ubijene u "Ribnikaru" poručio: Dobročinstva se čine u tišini! Ovako nam je Šapić od prvog dana svima pomagao!

Anđelko Aćimović, otac ubijene devojčice Angeline, učenice OŠ "Vladislav Ribnikar", za medije je ispričao, nakon tragičnog događaja 3. maja prošle godine, kada je u toj školi učenik K.K. ubio devetoro učenika i čuvara, tadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić među prvima pružio pomoć i to, kako je istakao, u tišini, kako se dobra dela i čine, iako su ga javno mesecima nakon toga napadali zbog navodnog nereagovanja.

18.05.2024

17:34

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12