• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.12.2022

19:24

6 FAKTORA KOJI UTIČU NA SEDU KOSU! Saznajte kako da SPREČITE!

Freepik.com

Ljubav

6 FAKTORA KOJI UTIČU NA SEDU KOSU! Saznajte kako da SPREČITE!

Podeli vest

Primetili ste više sedih vlasi kose nego što je uobičajeno za vaše godine? Evo kako da usporite prevremeno sedenje

Izazov pred kojim može da nam se učini da smo nemoćni je prerano sedenje kose. Iako je trend sede kose aktuelniji nego ikada, sedenje van naše volje čini se vrlo frustrirajućim, naročito kada ne možemo da utičemo njega.

Foto: Shutterstock

Seda kosa

Ovih šest faktora doprinosi preranom sedenju kose:

1. Genetika

Vaš genetski sastav igra ogromnu ulogu u određivanju da li ćete imati sedu kosu u mladosti.

 - Dakle, moramo da razumemo da ako su vaši roditelji ili baka i deda imali prerano sede vlasi, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati u mlađoj dobi. I to će čak biti brže nego što su oni dobili svoju zato što je genetika programirana da napreduje u sledećoj generaciji - rekla je doktorka Tipirneni.

2. Nedostaci u ishrani

- Drugi razlog su nedostaci u ishrani, ako imate nedostatak vitamina B12, nedostatak vitamina D ili nedostatak bakra, morate da istražite koji vitamin ili mineral fali telu, i onda postupajte u skladu sa tim. Međutim, vitamin B12 je najveći krivac kada je u pitanju sedenje kose u mladosti, jer je povezan sa stanjem koje se zove perniciozna anemija - izjavila je doktorka

Kod perniciozne anemije, vaše telo nije u stanju da apsorbuje adekvatnu količinu vitamina - stoga slabi ćelije kose i proizvodnja melanina.

 - Postoje istraživanja i dokazi koji govore da nakon dodavanja ovih vitamina ishrani može doći do ponovne pigmentacije kose - zaključila je.

3. Stres

Ako ste već neko vreme pod hroničnim stresom, velike su šanse da prerano počnete da sedite. Bilo da se radi o kućnom životu prepunom anksioznosti ili ste prezaposleni i umorni, nažalost, to će se odraziti na vašu kosu, uzrokujući da pramenovi posede mnogo brže nego inače. Studije su otkrile veze između stresa i iscrpljivanja matičnih ćelija u folikulima dlake; jednostavnije rečeno, ako ste stalno uznemireni, veća je verovatnoća da ćete dobiti sedu kosu u mladosti. Zato stavite sebe na prvo mesto i napuštajte odnose, poslove, ljude koji utiču loše na vašu psihu.

4. Hormonski disbalans

Ako živite u iluziji o tome kako bolest štitne žlezde možete da dobijete samo kada ste stariji, onda nam je žao što moramo da vas razočaramo i kažemo vam da možete da je dobijete u bilo kom uzrastu. Takođe, malo poznata činjenica: hormonski disbalans, posebno uzrokovan poremećajem štitne žlezde, može biti vodeći uzrok preranog sedenja.

- Ako postoji poremećaj štitne žlezde, to bi takođe moglo da pogorša sedenje kose. Ako se hormonska ravnoteža koriguje, to može dovesti do ponovne pigmentacije kose -  složila se doktorka Tipirneni.

5. Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su strašne iz mnogo razloga, a nažalost, imuni sistem tela koji napada sopstvene ćelije takođe ne pomaže - u stvari, može izazvati sedu kosu u mladosti, jer se isto ponaša i prema ćelijama kose. Ovo je posebno rasprostranjeno u slučaju alopecije i vitiliga, gde oboleli gube pigment u kosi veoma mladi, a ponekad i kosu.

6. Pušenje

Pored svih ozbiljnih, negativnih efekata pušenja u rasponu od kardiovaskularnih problema do raka, pušenje je takođe povezano sa preranim sedenjem kose. To je zato što pušenje skuplja krvne sudove i smanjuje dotok krvi u folikul dlake, čime se smanjuje pigment u kosi. Osim toga, svi loši sastojci u cigaretama mogu oštetiti vašu kosu, pa tako prerano uzrokovati i sedu kosu.

Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana

Kako sprečiti prerano sedenje kose?

Jedini način da se pravilno leči problem je da se dijagnostifikuje što je pre moguće. Pri tom, ne kažemo da treba da paničite čim primetite jedan beli pramen na glavi jer vam par njihvam neće nauditi. Međutim, ako odjednom primetite neuobičajenu količinu sede kose na glavi, možda je vreme za posetu lekaru.

Zatim sledi ispravljanje hormonskih nedostataka gde je vitamin B ključan.

Takođe, hranite se zdravo, a takođe imajte i redovan ciklus spavanja. Uverite se da je vaš nivo stresa nizak i redovno proveravajte svoju štitnu žlezdu.

Vodite računa o svojoj kosi - nemojte koristiti jake šampone, hemijske tretmane i salonske procedure. Izbegavanje svega toga će uveliko odložiti sedenje kose.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija