• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav i zdravlje

26.07.2020

10:43

KOD KUĆE KAO NA MORU! Lekovita morska so - od LJUBAVNE KUPKE, preko pilinga, do paste koja PODSTIČE IMUNITET!

Ljubav

KOD KUĆE KAO NA MORU! Lekovita morska so - od LJUBAVNE KUPKE, preko pilinga, do paste koja PODSTIČE IMUNITET!

Podeli vest

Morska so je na prvom mestu kada je reč o lepoti, ali i borbi za bolji imunitet...

Da morska so, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva, poznato je od davnina.

Hipokrat i Herodot preporučivali su kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, kožnih oboljenja, upala i rana.

GDE ĆE TI DUŠA, ŽENO? Krisi Tajgen želi novu operaciju grudi: "Da, još uvek su ogromne!" (FOTO)

BRZIM HODOM DO VITKE LINIJE? Zvuči kao bajka, ali nije! Samo sledite PLAN AKCIJE!

Kralj Solomon poklonio je kraljici od Sabe so iz Mrtvog mora kada je ona posetila njegovu zemlju, a i Kleopatra se kupala u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima.

Foto: Shutterstock

Zbog gotovo čudotvornih svojstava morska so je nezaobilazni sastojak mnogobrojnih preparata za negu, zdravlje, ulepšavanje kože lica i tela. Morska so ima osamdesetak različitih minerala, karbonata i sulfata, kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijumsku kiselinu.

Stoga nije čudo što na moru uživamo, ali s obzirom na to da ga većina nas ove godine neće videti, evo načina da more donesete kod kuće, odnosno da telo i duh malo ojačate uz pomoć morske soli.

PERŠUN, ŽALFIJA I NANA VAM ČUVAJU ZDRAVLJE! Ove biljke sigurno imate u bašti, a dobre su za vaš IMUNITET~

Recept za kupku od morske soli

Kupke sa morskom soli preporučuju se kod mnogih stanja, posebno kod: artritisa, artroze, neuroze, stresa, bronhitisa, astme, psorijaze. Kupka od morske soli preporučuje se jednom nedeljno. Otopite 300-500 g morske soli u vrućoj vodi. Polako dodajte hladnu vodu tako da postignete optimalnu temperaturu (od 35 do 37 °C). Provedite u kadi od 20 do 30 minuta. Nemojte zapostaviti kožu lica. Uzmite peškir, natopite ga u slanoj vodi i stavite na lice. Posle kupke provedite još oko 30 minuta u miru.

Sigurno ste se pitali ČEMU SLUŽI DžEPIĆ na farmerkama - OVO mu je prava svrha!

Da biste pospešili učinak kupki od morske soli, vodi za kupanje možete dodati i čista eterična ulja, koja birate prema potrebi. Ako ste nervozni ili imate poteškoća sa spavanjem, vodi za kupanje, u kojoj ste otopili so, dodajte ulje lavande, a ako želite da podstaknete prokrvljenost kože i celokupnog organizma, dodajte ulje ruzmarina.

Pasta od morske soli za nežnu kožu

Čak i neki slučajevi psorijaze mogu da se ublaže učestalim kupkama u posoljenoj vodi. Kada je samo suvoća kože problem, trljanje solju može biti rešenje. Napravite pastu od jedne šolje morske soli i glicerina (dodajte ga po potrebi kako bi se dobila kremasta smesa), pa posle tuširanja, dok je koža još vlažna, rukama ili sunđerom razmažite smesu po telu, a potom se isperite i obrišite. Koža će postati nežna i baršunasta.

Foto: Shutterstock

Piling od soli

Izmešajte dve šake morske soli sa dve kašičice maslinovog ulja, pa time nežno istrljajte telo od glave do pete. Sa kože će se skinuti sve odumrle ćelije i očistiti pore, posle čega će telo moći slobodno da diše i upija hranljive sastojke koji se na njega stave.

Foto: Shutterstock

Ljubavna kupka

Za relaksirajuću ljubavnu kupku u keramičkoj posudi izmešajte 200 grama morske soli s 30 kapljica ulja sandalovine, po 10 kapi ulja lavande i muskata, 2 kapi ulja ruže i 5 kapi ulja ylang-ylang. I uživajte zajedno sa partnerom!

Foto: Shutterstock

Za mekana stopala

Ova kupka je dobra za probleme s cirkulacijom, bolove u stopalima, probleme sa gljivicama, ali i kod opšteg umora i bezvoljnosti.

Bolne noge možemo da osvežimo kupkom za stopala od šoljice morske soli u koju smo dodali 3 kapi ulja metvice i 2 kapi ulja lavande.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija