• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.08.2023

15:15

Ako želite da vam biljke rastu kao lude uradite ovo! Mali baštenski trikovi u avgustu

Shuterstock

Dom i porodica

Ako želite da vam biljke rastu kao lude uradite ovo! Mali baštenski trikovi u avgustu

Podeli vest

Avgust je mesec kada je posebno važno posvetiti se određenim biljkama, da bi se razvijale kako treba.

Pravi baštovani neće imati problem da na velikim vrućinama deo dana posvetili brizi o svojim biljkama. Naravno, najbolje je raditi u bašti rano ujutru ili kasnije uveče, kada su temperature niže i kada lakše raditi.

Avgust je pogodan mesec za razmnožavanje pelargonijuma ili fuksija.

Zbog dugotrajnog i obilnog cvetanja, pelargonijumi su jedna od najčešće korišćenih vrsta za sadnju u ukrasnim saksijama i prozorskim kutijama. Da bi vaša bašta godinama bila ukrašena ovim biljkama, morate se pobrinuti za njih u toku avgusta. 

Foto: Shuterstock

 

 

Hortenzije nas svojim prekrasnim cvetovima uveseljavaju sve do kraja septembra. I one zahtevaju redovno zalivanje. Kada su velike vrućine potrebno je zalivati ih dva puta dnevno.

Krajem avgusta isecite ocvale cvetne glavice kako bi biljka formirala pupoljke za sledeću sezonu.

Od avgusta možemo da počnemo sa berbom semena mnogih vrsta ukrasnog bilja koje ćemo posejati sledeće godine i tako sami uzgajati sadnice željene vrste.

Lako je sakupljati seme od jednogodišnjih biljnih vrsta. Na primer, kod nevena je dovoljno sačekati da se cvet dobro osuši. Onda uberemo tako suv cvet i trljamo ga među prstima. Od samo jednog cveta dobijamo dovoljno semena za uzgoj nekoliko desetina novih biljaka.

Foto: Shuterstock

 

 

Ako idete na odmor, pobrinite se da se vaša bašta zaliva svaki dan. Ako nemate instaliran sistem za automatsko zalivanje, zamolite komšije ili rođake da svaki dan odvoje malo vremena za vaše biljke.

U letnjim mesecima na mnogim biljnim vrstama (bugenvilija, hibiskus) primećuje se da listovi postaju žuti (hloroza). Ovo je uzrokovano zalivanjem vodom iz slavine koja je bogata hlorom.

Da bi listovi brzo poprimili lepu zelenu boju, potrebno je hraniti biljku preparatima na bazi gvožđa, i to jednom u dve nedelje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija