• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/mirror

23.04.2024

13:03

Suluda tvrdnja britanskog Mirora! Milorada Ulemeka Legiju sumnjiče za ubistvo novinarke Džil Dando! (VIDEO)

Printscreen/X

Vesti

Suluda tvrdnja britanskog Mirora! Milorada Ulemeka Legiju sumnjiče za ubistvo novinarke Džil Dando! (VIDEO)

Podeli vest

Britanski tabloid Miror zatalasao je ostrvsku javnost saznanjem i tvrdnjom da je nekadašnji komandant crvenih beretki mogući ubica britanske novinarke Džil Dando.

Oni svoje "otkriće" baziraju na snimku kamere koja je na dan ubistva u smeru kojim se kretala žrtva "uhvatio" lik čoveka koji neverovatno liči na Milorada Ulemeka Legiju. Ubistvo se desilo 1999. godine i do dan danas nije rešeno.

- Čovek koji se traži u vezi sa ubistvom Džil Dando zapanjujuće podseća na nemilosrdnog ubicu srpskih tajnih službi, kaže se u tekstu Mirora.

Naime, kako se navodi, neidentifikovani muškarac je viđen na snimku nadzorne kamere nakon ubistva britanske prezenterke Dando 1999. godine, koji je, prema dosadašnjoj istrazi, imao obeležja profesionalnog ubice.

Foto: printscreen/Mirror

 

 

Ekspert za poređenje lica Emi Polito sada je pronašao niz sličnosti između Čoveka Iks, kako je nazvan čovek sa kamere i dva puta osuđenog ubice Milorada Ulemeka, koji služi 40 godina u srpskom zatvoru.

U vreme kada je Džil ubijena, Ulemek je bio na čelu JSO

- Uvek sam zainteresovan za bilo kakve nove linije istrage o Džilinoj smrti, posebno ako bi te linije istrage mogle dovesti do toga da neko bude uhapšen i osuđen za njeno ubistvo - rekao je njen brat Najdžel.

Istraga "Mirora" bi mogla da pokrene kompletan forenzički pregled originalnog snimka sa nadzorne kamere, svih otisaka prstiju i dlana, kao i da se utvrdi kretanje Ulemeka u vreme njenog ubistva.

Kada je Džil ubijena, britanski avioni su bombardovali Srbiju kao deo NATO kampanje, usled čega je Dando uputila apel za izbeglice sa Kosova. U roku od nekoliko sati nakon njene smrti, upućen je poziv u kom se tvrdi da je ubistvo odgovor na bombaške napade, prenosi "Miror". Džil je upucana ispred svoje obližnje kuće.

Polito koji je upoređivao lica rekao je da muškarac Iks i Legija imaju sličan oblik usta, brade, linije kose i desnog zaliska, dok su im opšti oblik i veličina nosa i desnog uha bili isti.

- U okviru ograničenja slika, nisu pronađene nikakve razlike između čoveka Iks i gospodina Ulemeka - rekao je on, ali je dodao da ne može sigurno tvrditi da je u pitanju ista osoba zbog nedostatka detalja na mutnoj fotografiji sa kamera.

 

 

Ulemekov advokat Aleksandar Kovačević rekao je da njegov klijent nije želeo da 'učestvuje' na pitanje da li je ubio Džil. Napisao je: „Obaveštavam vas da je moj klijent obavešten o tome i da nije zainteresovan za učešće.

Džilino ubistvo na njenom pragu u ponedeljak, 26. aprila 1999. nešto posle 11.30 časova, šokiralo je naciju i dovelo do jedne od najvećih istraga o ubistvu ikada sprovedenih u Velikoj Britaniji.

To je i dalje jedno od najozloglašenijih nerazjašnjenih ubistava u Britaniji, ali policija nije dodirnula dosije više od 10 godina. Uz 25. godišnjicu u petak, Mirorova istraga je ispitala hiljade stranica policijskih dosijea, razgovarala sa brojnim svedocima i bivšim detektivima i otputovala u Srbiju.

Čovek X u objektivu kamere

Otkriveno je da je policija posedovala originalni snimak čoveka Iks u roku od dve nedelje od ubistva. Prikazivao je belog muškarca tamne kose, za koji se smatra da je rođen između 1960. i 1970. godine, koji je nosio tamno odelo, svetlu košulju i kravatu svetle i tamne boje.

Snimljen je otprilike kako ulazi u stanicu metroa, kupuje kartu i zatim ulazi kroz barijere. Nekoliko sekundi kasnije okrenuo se i napustio stanicu nakon što je izašao kroz izlaznu barijeru, otkriva policijski dosije.

U to vreme, detektivi su sumnjali da je ubica pokušavao da se sastane sa vozačem koji je bežao u plavom "rendž roveru" koji je primećen pre i posle ubistva.

Skotland Jard je ranije ovog meseca potvrdio da je i dalje neidentifikovan.

Ubijena iz neposredne blizine

Džil, 37, jednom je pogođena u glavu iz neposredne blizine dok je otvarala ulazna vrata, nekoliko sekundi nakon što je izašla iz svog plavog BMV kabrioleta. Napad je nosio obeležja nemilosrdne i dobro smišljene vojne operacije. Korišćena je municija po meri koju stručnjaci ranije nisu videli u Velikoj Britaniji.

 

 

Ubica koji ju je čekao Džil je zgrabio s leđa i gurnuo je tako da joj je glava bila skoro na zemlji.

Cev pištolja je tada gurnuta na njenu lobanju, iza njenog levog uha. Takav napad značio je da je zvuk eksplozije iz pucnja bio znatno smanjen i niko nije prijavio da ga je čuo, a Džil je odmah umrla.

Za ubistvo Džil Dando sumnjičili i Arkana

U poslednjih 25 godina, koliko je prošlo od ubistva koje je šokiralo britansku javnost, pojavile su se brojne teorije koje žele pružiti razrešenje ovog slučaja. Lista potencijalnih zločinaca seže od njenog prvog komšije pa sve do Željka Ražnatovića Arkana.

Naime, jedna od teorija tvrdi da je Arkan iz političnih razloga naredio likvidaciju voditeljke. Ista je svojevremeno odbačena od strane istražitelja, ali u javnosti i dalje prevladava i teorija kako je Džil Dando bila meta egzekucije i žrtva nekog profesionalnog ubice.

Detalji ovog slučaja gledaocima su predstavljeni kroz tri epizode, a ova serija deo je bogate Netfliksove riznice krimi naslova.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija