• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

25.04.2024

17:31

Skandal na suđenju, tužilaštvo traži 40 godina robije! Darko tvrdi da nije ubica, žrtvin otac pretio advokatici izbačen iz sudnice

Društvene mreže

Vesti

Skandal na suđenju, tužilaštvo traži 40 godina robije! Darko tvrdi da nije ubica, žrtvin otac pretio advokatici izbačen iz sudnice

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Darku Mitiću (36) izrekne 40 godina zatvora zbog teškog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija

Mitić se tereti da je 20. novembra 2019. godine iz bezobzirne osvete lišio života nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25), zbog čega je 2022. godine osuđen na 20 godina zatvora ali je Apelacioni sud marta 2023. godine ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje.

Viši javni tužilac Irena Radivojević u završnoj reči istakla je da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da je Mitić ubio Radojkovića.

- Ključni dokaz protiv optuženog je DNK trag na čauri pronađenoj na licu mesta za koji je sa verovatnoćom od jedan prema milijardu, ustanovljeno da pripada Mitiću. Odbrana je pokušala da ospori ovaj dokaz pozivajući se na neispravnost polimera upotrebljenog za DNK analizu, jer mu je istekao rok.

Veštak Zavoda za sudsku medicinu Aleksandra Stefanović objasnila da je datum proizvodnje ove hemikalije irelevantan za ispravnost rezultata te da pre početka procesa uvek prekontrolišu ispravnost reagenasa koji se koriste. Neprihvatljiva je Mitićeva odbrana da nije imao kontakt sa oružjem te da je policija podmetnula njegov biološki trag jer je u suprotnosti sa svim ostalim dokazima - rekla je Radivojević.

Tužiteljka se osvrnula i na navodni alibi Mitića koji je tvrdio da nije bio ni blizu mesta zločina u vreme kada je Radojković ubijen.

- Darko je tvrdio da je tada bio kod majke a policija ga je prvo tamo potražila da bi im ona kazala da ga tog dana uopšte nije videla. U toku postupka Mitić nije hteo da odgovori na mnoga pitanja tužilaštva, svedoci koji su mu dali alibi bili su neuverljivi a njihovi iskazi , kontradiktorni. Takođe, nadzorne kamere su snimile Mitića nedaleko od mesta zločina a to što tog dana nije nosio mobilni telefon, iako je porodični i poslovni čovek, ukazuje da nije želeo da bude lociran - nabrojala je dokaze koji terete optuženog Irena Radivojević.

Foto: Informer

Miloš Radojković

 

Za Mitića nije bilo olakšavajućih okolnosti?!

Obrazlažući zbog čega za njega traži ovako strogu kaznu, tužiteljka je kazala da na strani Mitića nema olakšavajućih okolnosti a od otežavajućih istakla je ispoljenu bezobzirnost u ubistvu koje je izvršeno ispred kuće u kojoj je Radojković živeo sa trudnom suprugom i trogodišnjim sinom.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je potpuno osporila navode tužilaštva i zatražila da Mitić bude oslobođen i pušten iz pritvora jer protiv njega, kako smatra, nema nikakvih dokaza.

- Darko je očekivao da mu Miloš plati 20.000 evra na ime odštete jer mu je zapalio vozilo. Znao je da njegovim ubistvom rizikuje višedecenijsku robiju, u tom kontekstu zločin bi počinio samo čovek koji nije normalan a ja o svom klijentu nisam stekla takav utisak.

Mora se reći da je i pokojni Radojković imao kriminalnu biografiju, krivično je gonjen u Aleksincu zbog protivpravnog lišenja slobode a protiv njega se u Vranju vodio postupak zbog iznude - rekla je advokatica. Ove njene reči izazvale su burnu reakciju oca žrtve koji je povikao : - Nemoj više mrtvo dete da mi diraš, ne mogu da trpim nepravdu!

Otac ubijenog pretio advokatici

Sudija Višeg suda Mirko Drašković mu je naložio da napusti sudnicu jer ga je već opominjao zbog dobacivanja braniocima a Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je da se zapisnički konstatuje da joj je prećeno.

Milan Petrović, takođe član advokatskog tima Darka Mitića,  ukazao je da njegov klijent nije imao motiv da ubije čoveka sa kojima se godinama družio.

- Oni su bili prijatelji, udaljili su se kada su se oženili, ne stoji tvrdnja tužioca da su bili neprijatelji. Takođe, na osnovu snimaka nadzornih kamera jasno se utvrđuje da za 42 minuta nije mogao stići od mesta ubistva do lokacije na kojoj je snimljen. Što se tiče DNK nađenog na čaurama, biološki tragovi ne mogu da budu osnovni dokaz već se moraju tumačiti u skladu sa ostalima.

Foto: D.K.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović

 

Dokaz više da je moj klijent nevin je i to što na njegovoj odeći nisu nađeni tragovi barutnih čestica iako je u Miloša ispaljeno 12 hitaca a negativna je bila i parafinska rukavica - kazao je Petrović.

Pravo da se obrati sudu iskoristio je i Darko Mitić ističući da je nevin i tražeći da bude pušten na slobodu.

- Tužilaštvo nije dokazalo moju krivicu jer nisam bio ni blizu mesta zločina. Da sam nevin dokazuje i to što nisam prihvatio predlog za sporazumno priznanje krivice kojim mi je nuđeno 12 pa 18 godina zatvora. Ne mogu da priznam ono što nisam uradio - tvrdio je Mitić. Na njegove reči reagovala je tužiteljka Radivojević i kazala da nikakav sporazum Mitiću nije nuđen.

Supruga ubijenog zbog traume nije bila u sudnici

Izricanje presude zakazano je za 30. april. Supruga ubijenog Radojkovića Miljana Nedeljković danas nije bila u sudnici zbog traume koju je na suđenju ponovo preživela. Njen punomoćnik Saša Knežević pridružio se završnoj reči tužiteljke Radivojević i najavio da nadoknadu štete zbog Miloševog ubistva njegova porodica ostvarivati u parničnom postupku.

 

Kako se navodi u optužnici,  Mitić je   lišio života Miloša Radojkovića jer mu je on na dan svadbe zapalio „mercedes“, vlasništvo njegove supruge zbog čega je protiv Miloša pred Osnovnim sudom u Nišu vođen krivični postupak. Nakon tog događaja Darko je upućivao pretnje Miloševoj supruzi, govorio je: Dobro bre, što se ovo desilo, što mi bre zapali auto! Pratio je Miloša koristeći fotografije koje je njegova  žena postavljala na društvene mreže, došao je u Sterijinu ulicu gde su živeli i sačekao ga ispred kuće.

Miloš je nakon što se vratio sa posla nakratko ušao u kuću, ostavio namirnice a zatim se vratio u dvorište gde je ostavio upaljen motocikl. Kada je video napadača, obratio mu se rečima : Šta ti je bre?  i opsovao ga a zatim počeo da doziva suprugu. Povlačio se ka garaži ali je Darko i neposredne blizine u njega ispalio dvanaest metaka od kojih ga je pogodilo deset usled čega je preminuo na licu mesta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija