• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/kurir

22.11.2023

14:08

Ovako je Velja Nevolja završio iza rešetaka! Pre akcije "Otimač" prisluškivan Belivukov klan, svako je imao kodno ime!

printscreen

Vesti

Ovako je Velja Nevolja završio iza rešetaka! Pre akcije "Otimač" prisluškivan Belivukov klan, svako je imao kodno ime!

Podeli vest

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koji su uhapšeni u policijskoj akciji pod nazivom "Otimač" 4. februara 2021. godine, istražitelji su tokom prikupljanja dokaza dali kodna imena i to Vukodlak i Miljakovac.

Kako je otkriveno tokom suđenja pred Specijalni sudom u Beogradu, kodna imena imali su i drugi optuženi čije su razgovore po nalogu suda prisluškivali policija i BIA od septembra 2020.do februara 2021. godine.

- Belivuk je imao kodno ime Vukodlak, Miljković Miljakovac, Marko Budimir je bio Fontana, Aleksandar Vučeljić Duomo, što u prevodu znači "katedrala", vlasnik kuće u Ritopeku, Vlade Draganić je bio zaveden kao Jatak, a optuženi Srđan Lalić koji je postao svedok-saradnik Luzer, što u prevodu znači gubitnik - podseća naš sagovornik.

Tokom suđenja koja su održana u ponedeljak i utorak pred sudom, slušani su i razgovori koje je vodio drugi svedok-saradnik, Nikola Spasojević, koji je imao kodno ime Dorijan, kao i Nikole Stefanovića koji je bio zaveden kao Bavarija.

Foto: Informer DN

 

 

Podsetimo, u sudnici se čuo Belivukov razgovor sa suprugom Bojanom u kom dogovaraju kupovinu štekera i ostale opreme, najverovatnije za opremanje nove kuće kuju su gradili na Zvezdari, ali i kako sa telefona optuženog Aleksandra Vučeljića preti funkcioneru KK Partizan Ostoji Mijailoviću da će mu ako ne dozvoli da navijači prisustvuju košarkaškoj utakmici "uzeti 20 automobilia". Telefonski razgovori Marka Miljkovića nisu puštani, ali je puštena glasovna poruka koja je snimljena u hotelskoj sobi na Divčibarama.

- Davanje kodnih imena akcijama, ali i ljudima koji su predmet obrade je uobičajeno i osmišljavaju ih operativci koji na njima rade. U konkretnom slučaju, akcija se zvala "Otimač" jer se tokom prikupljanja dokaza sumnjalo da su mete obrade učestvovale u otmicama. Kasnije su prikupljeni dokazi da je sedmoro ljudi koje su namamili ili oteli i odveli u kuću u Ritopeku u njenoj skrivenoj prostoriji ubijeno - podseća sagovornik.

U Sablji uhapšeni "zemunci" i ubice Đinđića

Najpoznatija akcija "Sablja" isekla "zemunce" Najpoznatija policijska akcija u Srbiji do sada bila je "Sablja", sprovedena posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003, i zvanično je trajala duže od mesec dana. Tokom nje, uništen je čuveni zemunski klan, čiji su pripadnici pohapšeni, a vođe Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni.

- Posle akcije "Sablja" zemunski klan je prestao da postoji - podseća sagovornik i navodi da po mnogo čemu ta akcija podseća na akciju "Otimač", u kojoj je pritvoren Belivukov klan.

Foto: Marko Đoković

Kuća strave u Ritopeku

 

U kući strave ubijeno sedam osoba

Podsetimo, prema navodima optužnice u kući strane u okolini Beograda ubijeni su Goran Mihajlović, Lazar Vukićević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Aleksandar Gligorijević, Nikola Mitić i Zdravko Radojević.

- Predistražni postupak, tokom kog su prikupljeni ključni dokazi neophodni za hapšenje i procesuiranje, vodio se u najstrožoj tajnosti. Postojala je velika bojazan, da ništa "ne procuri". Iz tog razloga, tek mali broj uključenih u prikupljanje dokaza znao je ko se zapravo krije između nadimaka Vukodlak i Miljakovac - konstatuje sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija