• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

30.06.2023

16:31

Slučaj "Jugoremedija" okončan posle 10 godina: Troje direktora oslobođeno za  "isisavanje" preko 500 miliona!

Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Slučaj "Jugoremedija" okončan posle 10 godina: Troje direktora oslobođeno za "isisavanje" preko 500 miliona!

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio troje okrivljenih, kojima se godinama sudilo zbog optužbi da su sa pokojnim niškim biznismenom Jovicom Stefanovićem Ninijem učestvovali u nezakonitom izvlačenju sredstava iz zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija".

Optužbi su oslobođeni Zlatko Marković, bivši pomoćnik generalnog direktora "Jugoremedije", Olga Antić, nekadašnja direktorka firme "MD Nini" i Dobrica Živković, nekadašnji direktor firme "Nini farmacija". 

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, pravilno je utvrdilo veće Specijalnog suda da tužilaštvo nije dokazalo da su oni pomogli Stefanoviću da iz "Jugoremedije" nezakonito izvuče preko 500 miliona dinara i time zloupotrebili položaj.

Biznismen Jovica Stefanović, koji je bio prvooptuženi u ovom postupku, preminuo je u avgustu prošle godine. Njega je Specijalni sud u prvom postupku osudio na kaznu zatvora od četiri godine, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo nalazeći da nije primenjen odgovarajući zakon.

Fabrika "Jugoremedija" privatizovana je 2002. godine kada je firma "Jaka 80", iza koje je bio Stefanović, kupila paket akcija od 41,93 odsto za 959,5 miliona dinara. Ovaj period bio je obeležen brojnim aferama, a privatizacija je poništena 2006. godine. 

O "Jugoremediji" je svojevremeno pisao i Savet za borbu protiv korupcije navodeći da je fabrika prodata "biznismenu koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija tog preduzeća poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina."

Optužnica protiv Stefanovića i njegovih saradnika podignuta je 2013. godine, a u međuvremenu je više puta dopunjavana. Privatizacija "Jugoremedije" nalazila se na spisku 24 sporne privatizacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija