• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

24.05.2024

14:17

Miki Manojlović dobitnik nagrade "Zlatni pečat"

EPA/Jugoslovenska kinoteka

Kultura

Miki Manojlović dobitnik nagrade "Zlatni pečat"

Podeli vest

Miki Manojlović je kroz filmove kreirao jednu karakterističnu glumačku pojavu, što je prepoznavala i publika i stručna javnost, o čemu svedoče nagrade, ali i pohvale domaće i strane kritike.

Dramskom umetniku Predragu Mikiju Manojloviću povodom 75. godina Jugoslovenske kinoteke, biće uručena nagrada "Zlatani pečat", 6. juna u 19 časova u sali "Makavejev", saopštili su iz ove ustanove kulture.

Predrag Miki Manojlović svoju glumačku karijeru započinje ranih sedamdesetih godina prošlog veka u pozorištu i vrlo brzo postaje jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji.

Foto: ATAIMAGES

Glumac Miki Manojlović

U tom periodu ostvaruje i zapažene uloge u kultnim televizijskim serijama, Grlom u jagode i "Otpisani", a početkom osamdesetih otpočinje čitav niz uloga u filmovima autora nove generacije, kao što su "Samo jednom se ljubi" (1981) i "Za sreću je potrebno troje" (1985) Rajka Grlića, "Nešto između" (1982) Srđana Karanovića, "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, ostvarenjima koji su uneli novi duh i estetiku u jugoslovenski film i koji su bili izrazito zapaženi i uspešni i izvan naših prostora.

Foto: Printscreen/InformerTV

Miki Manojlović u seriji "Otpisani"

Miki Manojlović je kroz te filmove kreirao jednu karakterističnu glumačku pojavu, što je prepoznavala i publika i stručna javnost, o čemu svedoče nagrade, ali i pohvale domaće i strane kritike.

Predrag Miki Manojlović nosilac je i najvećih glumačkih priznanja na ovim prostorima, kao što su dve Zlatne arene u Puli, nagrade na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić i druge, kojima se sada priključuje i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija