• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.09.2023

23:00

Ubila se gurnuvši glavu u rernu! Njena poezija ostala je neprolazna: Opsednutost smrti je izražavala kroz svoja dela

youtube

Kultura

Ubila se gurnuvši glavu u rernu! Njena poezija ostala je neprolazna: Opsednutost smrti je izražavala kroz svoja dela

Podeli vest

Tragična smrt slavne pesnikinje i način na koji je odlučila da umre, i dan danas intrigiraju.

Ikona 20. veka, često nazivana "ukletom pesnikinjom", Silvija Plat ostaje duboko urezana u kolektivnoj svesti svojim izuzetnim doprinosom književnosti i tragičnom sudbinom. Njeni stihovi, mada su se protežući kroz decenije suočavali sa senkom skandala, samoubistva i mitskog emocionalnog života, ostaju kao snažna afirmacija neprihvaćenih duša i buntovničkog duha.

Silvija Plat je stupila u život pesnika Teda Hjuza, postajući ne samo njegova supruga već i kreativna partnerka. Njihova burna veza je nakon putovanja u Ameriku pronašla svoj put nazad u Englesku, gde su pokušavali izgraditi dom. Godina 1960. je obeležila izdavanje njene prve zbirke pesama pod nazivom "Kolos", iste godine kad je njihova porodica dobila prinovu u vidu ćerke Frede. Usledila je 1962. sa rođenjem sina Nikolasа, a zajednički život je postao sve zahtevniji, suočen s unutrašnjim previranjima i turbulentnim okolnostima. Uprkos tim izazovima, Silvija je pronalazila utehu i izražavanje kroz svoju poeziju, koja je kasnije kompilirana i objavljena pod naslovom "Prelaženje vode".

Njeni stihovi su odraz dubokih emocija, unutarnjih sukoba i neispričane tuge. Silvija Plat je postala simbolom snage i ranjivosti, njeno ime postavljeno uz bok najvećim pesnicima svog doba, iako je njena strastvena borba s mentalnim izazovima ostavila neizbrisiv trag. Njena poezija je neprolazna, prenoseći slojevitu sliku ljudske psihe i težnje ka samoizražavanju, čime i dalje dotiče srca i umove čitalaca širom sveta.

 

 

Nakon razlaza sa mužem vratila se u London, gde je sa dvoje male dece živela i pokušavala da radi sasvim sama u oskudno nameštenom stanu tokom jedne od najhladnijih zima u 20. veku.

Najintrigantniji crv se javlja u misteriji ljubavnog trougla Silvija Plat, Tom Hjuz i Azija Vevil.

Ted ostavlja Silviju zbog druge žene, goreimenovane Azije, sto na nju, ima više nego kobne posledice. Ona izvršava samoubistvo trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu.

Šest godina kasnije, Tedova druga žena, pomenuta Azija, oduzima sebi život na identičan način – gde, nažalost, strada i njena četvorogodišnja ćerka.

Šta je nateralo Silviju i Aziju na samoubistvo?

Da li sa smrću ovih dveju žena ima veze njihov muškarac Hjuz?

Da li je, i na koji način, posredovao?

 

 

Silvija Plat i Ted Hjuz

Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama "Rođendanska pisma", u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

"Bolje Uskrsnuće"

Pameti nemam, ni reči ni suza;

Srce u meni kao kamen je,

Za nade i strahove previše utrnulo je;

Gledaj desno, gledaj levo, sama ostajem;

Podižem svoje oči zgasnule od tuge;

Ne vidim brda večna; Moj život kao opali list je; O, Isuse, oživi me!

Više nego književni, Silvija Plat danas predstavlja sociološki fenomen koji je lako objašnjiv u okvirima filma, pop muzike i drugih medija, ali ne i u književnosti.

 

 

Bila je obuzeta smrću

Opsednutost smrću u njenim delima samo je posledica ogromne erotske snage koja se kod ove pesnikinje ispoljava u sva svoja tri vida: erotizmu tela, sakralnom erotizmu i erotizmu srca. Njeno bujanje erotskog, stapanje sa smrću – specifična je stvar koja izdvaja ovu pesnikinju na jedan viši, morbidniji prag.

Smatra se da je baš iz tog razloga na najbizarniji način oduzela sebi život gurnuvši glavu u rernu.

Silvija Plat, oduzima sebi život u tridesetoj godini života, ostavljajući dvoje male dece i zbirku novih pesama.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26