• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.05.2024

11:11

Srž srpske politike je zavet Svetog Save! Đurić: Hteli su da unize Srbiju, a ova mala nacija se uzdigla i snažno suprotstavila (VIDEO)

Masha Bandjur

Politika

Srž srpske politike je zavet Svetog Save! Đurić: Hteli su da unize Srbiju, a ova mala nacija se uzdigla i snažno suprotstavila (VIDEO)

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, bio je gost Informer televizije. On je govorio o sramnoj rezoluciji o nepostojećem genocidu u Srebrenici, pitanju Kosova i Metohije, ali i o spoljnoj politici Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, ističe da Srbija mora da nastavi u ovom diplomatskom zamahu i da u srži srpske politike bude to da je Srbija Zapad Istoka i Istok Zapada.

- Sprečili smo ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i to je predsednik Aleksandar Vučić omogućio mnogim diplomatskim sastancima sa liderima. Moramo da nastavimo u ovom zamahu u kome se nalazimo, jer smo sprečili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, ali i lavovski se borili protiv rezolucije o Srebrenici. Sveti Sava je rekao da je Srbija Istok Zapada i Zapad Istoka i iznad Istoka i Zapada, a t o je utkano sada u srž spoljne politike Srbije. Radićemo na ojačanju odnosa sa SAD i na tome sam se godinama zalagao - rekao je Đurić.

Foto: Zoran Sinko

Marko Đurić

 

Prema rečima ministra, najbitniji su interesi Srbije, ali i da je bitan srpski lobi i srpska mreža u svetu.

- Srbija vodi uravnoteženu politiku, ali su najbitniji interesi Srbije. Moramo da stvaramo srpski lobi i mrežu srpskih prijatelja ne samo u svetu, već i u Americi. Kongresmenka Klaudija Teni je inicirala predlog zakona o povlačenju vojske sa severa KiM, ali i uskraćivanju pomoći tzv. Kosovu. Posebne su za nas 18 zemalja koje su bile protiv rezolucije, ali i oni koji nisu glasali za rezoluciju, već su bili uzdržani. Moramo da stvorimo razumevanje kod zemalja i koje su glasale za rezoluciju - kazao je ministar Đurić.

Ministar Đurić dodaje i da se interesi SAD i Srbije ne slažu po pitanju Kosova i Metohije.

- Za nas je najveće neslaganje sa establišmentom SAD po pitanju Kosova i Metohije, iako dobro sarađujemo sa Amerikom. Očekujemo jake sankcije za Kurtija, jer oni čine sve da podrivaju srpski teritorijalni integritet i raskol u multietničkom okruženju. Rasprostiru crveni tepih čoveku koji ne dozvoljava Srbima osnovne životne potrebe i upada ljudima u kuće sa specijalcima - objasnio je on.

Foto: Zoran Sinko

Marko Đurić

 

Marko Đurić kaže i da su teški trenuci za Srbiju u Ujedinjenim nacijama, ali i da je cilj rezolucije bio da unizi Srbiju, ali da se ona samo uzdigla.

- Morali smo da objasnimo svetu da ne treba da nam stavi genocidni žig. Nemačka je naš ekonomski partner i zato ne mogu ništa loše da kažem o Analeni Berbok. Svi mi u Srbiji imamo nelagodu i osećaj težine o velikom trenutku koji se desio u Ujedinjenim nacijama. Nisam smeo da plačem, ali verujte da bih zaplakao tamo u Ujedinjenim nacijama. Zlatko Lagumdžija je bio šokiran kada je odlazio u islamske zemlje i tu dobijao odgovor da su vladari dobri sa Aleksandrom Vučićem i da neće glasati za nju. Hteli su da unize Srbiju, ali su je samo uzdigli, jedna mala nacija se suprotstavila i pružila otpor. Srbija želi normalan odnos i pomirenje u regionu - istakao je ministar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija