• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2024

12:21

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV! Ovo su svi detalji o glasanju UN o sramnoj rezoluciji o Srebrenici! (VIDEO)

Tanjug / Reuters

Politika

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV! Ovo su svi detalji o glasanju UN o sramnoj rezoluciji o Srebrenici! (VIDEO)

Podeli vest

Danas se održala jedna od najvećih borbi za pravdu srpskog naroda. U 16 časova održano je glasanje na Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici čiji su glavni predlagači Ruanda i Nemačka. Sramna rezolucija je usvojena, ali sa mnogo manjim brojem glasova "za" od onog koji su njeni sponzori očekivali. Brojni gosti Informer TV tokom čitavog dana govorili su na ovu temu u specijalnoj emisiji.

Trobojka je simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Foto: Tanja Andric

Đorđe Milićević

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, ukazuje na to koliko je sloga među Srbima bitna u ovakvim trenucima.

- Ova borba je ujedinila Srbiju više nego ikada dosad. Srbija je jaka onoliko koliko je jedinstvena. Minoran broj građana je imao maliciozne komentare. Trobojka je simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Politika predsednika i državnog rukovodstva je racionalna. Predsednik je vodio jasnu spojnu i unutrašnju politku u skladu sa interesima našeg naroda u smislu da smo sačuvali svoju samostalnost. Želimo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom i želimo da jačamo regionalnu saradnju. Ovo je bio jedan od istorijskih govora koje je održao predsednik Srbije. Treba da, kao mali, saopštite, uzdignute glave, istinu u oči onim velikim koji to ne vole. Ova rezolucija je direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine. Nema ovde reči ni o međunarodnom pravu, ni o pravdi. Ovde je stvar ucena i pritiska. Neko želi da žigoše srpski narod, da budemo genocidni narod. Više od dve trećine zemaljske kugle je bilo na našoj strani - kaže Milićević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragoslav Bokan

Dragoslav Bokan, predsednik Insituta za nacionalnu strategiju, mišljenja je da nas iskušenja čine jačim.

- Zlo postoji nezavisno od nas. Već 100 godina živimo napadnuti zlom. Iskušenja i udari na nas čine nas jačim. Najbitnije je da znamo ko je spreman da istrpi zbog nas i zbog pravde. Mi treba da se bavimo svojim poslom. Mi jačamo vojsku, imamo snažnu diplomatiju, patriotizam postaje regularan deo srpske priče. Mi se obraćamo, pre svega svojim prijateljima, ali ne gubimo iz vida naše partnere. Oni ne moraju da budu naši prijatelji, važno je da sami sebi ne budemo neprijatelji. Moj koncept je uvek bio taj koncept polupune, a ne poluprazne čaše. Da ne razmišljamo previše o tome zašto Rumunija nije glasala protiv rezolucije, zašto su Grčka i Kipar bile samo uzdržane... Hajde da pogledamo zašto su neke države bile na našoj strani, uprkos ucenama i pritiscima. Hrišćansko objašnjenje pobede je podvig. Podvig ne zavisi od toga da li je na našoj strani većina ili manjina. Podvig je ono kad vi date sve od sebe. Treba da se govori o onome što je dobro - ističe Bokan.

Istorija će oceniti ko je bio na ispravnoj strani

Foto: Masha Bandjur

Ljubomir Đurić

Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku postavlja pitanje šta se dešava sa ostalim zločinima koji su se, pored onog u Srebrenici, dogodili na ovim prostorima.

- Istorija će oceniti ko je bio na pogrešnoj, a ko na ispravnoj strani. Ovo je svakako bila jedna sramna rezolucija. Ono što se nije desilo je upravo taj genocid. Sada, trideset godina kasnije, možemo reći da nema nikakvih posledica po Srebrenicu. Kada želite da se vaš stav uvažava, vi morate imati određenu dozu principijalnosti. Šta se događa sa ostalim zločinima koji su se ovde desili? Mnogo veći broj žrtava je bio u Jasenovcu ili u logorima po Nemačkoj - poručuje Đurić.

Foto: Masha Bandjur

Boško Vasiljević

Boško Vasiljević, stučnjak za srpsko-ruske odnose smatra da Srbija, nakon današnjeg dana, treba da ponovo definiše svoje odnose sa drugim zemljama.

- Po meni, Srbija treba da se okrene sebi i svom ličnom prosperitetu. Treba da redefinišemo odnose sa drugima - rekao je Vasiljević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vladimir Kokanović

Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji pohvalio je slogu srpskog naroda po pitanju sramne rezolucije.

- Srbi su zaista bili jedinstveni po ovom pitanju. Ta naša sloga je nešto što će takođe da zabode prst u oko tom delu međunarodne zajednice koji se zaista trudio da nas definiše kao genocidan narod. Ovo danas predstavlja jednu veliku bruku Ujedinjenih nacija. Ova rezolucija zaista nema podršku velikog dela svetske populacije. Zločin nije samo kada nekog ubijete, zločin je i kada nekog prinudno iselite, a to se desilo tokom Bljeska i Oluje, takođe je zločin vršiti reviziju istorije. Šokiran sam glasanjem određenih zemalja - kaže Kokanović.

Foto: Informer.rs/printscreen

Miroslav Tričković

Miroslav Tričković iz Demokratske partije Srba u Makedoniji izjavio je da je Makedonija danas odabrala da bude partner, a ne prijatelj Srbije.

- Naći se u društvu Bugarske je poražavajuće za svakog građanina Makedonije. Danas smo videli jedno oličenje borbe i časti. Borba ne staje danas, ovim glasanjem. Većina zemalja sveta nije glasala za ovu rezoluciju, iako je pravno prošla. Mi imamo širok prostor za dalje delovanje. Samim tim što je Makedonija glasala, stavila se u red partnera, a ne prijatelja Srbije. Makedonija je izabrala to što je izabrala. Svi mi koji živimo ovde i ne slažemo se s tim, moramo da prihvatimo tu činjenicu - navodi Tričković.

Foto: Informer TV

Goran Đorđević

Goran Đorđević, advokat, zaključuje da je neophodno stvaranje nekog novog međunarodnog prava.

- Danas je bio nastavak poražavajućih tendencija u međunarodnom pravu. Svi događaji u današnjem svetu svedoče potrebi za novim međunarodnim pravom. Danas se vide konture nekog novog sveta. Neki procesi su pokrenuti i idu, na nama je samo da se istraje u toj borbi - poručuje Đorđević.

Sarajevo preti ratom, a ne Beograd ili Banjaluka

Foto: Masha Bandjur

Luka Kastratović

General Luka Kastratović poručuje da su Nemci najveći zagovornici uništenja srpskog naroda.

- Nemci su bili najveći zagovornici uništenja srpskog naroda, da bi se osvetili. Sramno glasanje Crne Gore nije slučajno, ono ima svoj kontinuitet. Vlast Mila Đukanovića je počela 1996. godine. Tokom NATO agresije, vlast Crne Gore nije uvažavala mobilizaciju. Svako ko se odazvao, dobijao je otkaz. Tokom agresije sam sprečio da dođe do građanskog rata, nakon što je Milo okupirao deo aerodroma. Uprkos protivljenju građana, oni su usvojili sramnu rezoluciju - kaže Kastratović.

Foto: Masha Bandjur

Boris Bratina

Boris Bratina sa Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici poručio je da su oni koji su glasali protiv sramne rezolucije pravi pobednici.

- Ne može se osporiti da mi kad pogledamo rezultat tog glasanja, vidimo da oni koji nisu podržali rezoluciju su zapravo pobednici. Čak ni neke zemlje tihookeanskog basena nisu glasale "za". Izrael danas nosi brdo posledica jer dolazi iz evropske kulture. On sad čini genocid u Gazi koji je sto puta gori od ovoga. Izrael je ovde, zapravo, takođe podržao nešto. Ova rezolucija može da doprinese da srpski narod shvati jednu prostu stvar. Evropska kultura je rasistička kultura. Zapadna kultura je sve ostvarila preko krvi zemalja koje je opljačkala - rekao je Bratina.

Foto: Informer

Nenad Stevandić

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske, je poručio da je "sutra prvi dan novog vremena svetske politike".

- Sigurno je da ćemo biti jači. Sutra je prvi dan novog doba, gde smo mi Srbi rešeni iluzija da postoji neka ravnoteža međunarodnog prava. Nemačka je morala da laže da bi pridobila glasove. Nijedna presuda koja se donosi potkupljivanjem ili ucenjivanjem nije validna. 56% članica Ujedinjenih nacija je bilo protiv. Srbi su ponovo na pravoj strani istorije i drugima su pokazali koja je to strana. Teško mi je što su crnogorci uradili to što su uradili. Sutra je prvi dan novog vremena. Srbi su otvorili to novo vreme u svetskoj politici - poručio je Stevandić.

Foto: Tanja Andric

Milica Đurđević Stamenkovski

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka u Vladi Srbije, podvlači činjenicu da je "srpski narod danas pokazao da ima kičmu i stav". 

- 106 država nije glasalo za ovu sramnu rezoluciju. Naš narod je pokazao da ima kičmu i stav. U pitanju je politički dokument. Nikakvu argumentaciju nisu imali. Po svaku cenu su hteli da se ovo danas usvoji. Prvi put je Kina glasala protiv nečega. Ona je uvek bila uzdržana u stvarima koje se ne tiču nje. Moramo razlikovati volju naroda Crne Gore i odluke zvaničnog rukovodstva. Ponosni smo na to što naša zemlja nije ustuknula. Mi 30 godina nismo imali pravo da govorimo o svojim žrtvama - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Foto: Tanja Andric

Danijel Simić

Danijel Simić, novinar, navodi da ratom ne prete ni Beograd, ni Banjaluka, već isključivo Sarajevo.

- Ovo što se danas desilo za mene uopšte nije neočekivano. Ova rezolucija nije obavezujuća. Treba da zapamtimo ovih 18 zemalja koje su bile izričito protiv. To su nam istinski prijatelji. Mislim da će ovo dati vetar u leđa onima koji hoće da zabrane slobodu govora. Posledice će biti takve da će oni sad tražiti da se zabrani ulazak u zemlje koje su glasale za ovu rezoluciju. Da li će muslimani ovde živeti sa Japancima ili s nama, pravoslavnom braćom? Treba povesti računa o tome da niko ne preti ratom, ni iz Beograda, ni iz Banjaluke, već samo iz Sarajeva. Mi smo ljudi koji imamo pravo na svoje mišljenje, život i činjenice. Oni na svojoj strani imaju NATO snage, a mi sa naše nikoga osim MUP-a Republike Srpske koji nose pištolje "tetkice". Mi sa našom policijom ne možemo da se branimo. Oni svoju decu truju narativom o takozvanom drugom poluvremenu. Oni na sve moguće načine prete ratnim sukobom - kazao je Simić.

Nasilje nad činjenicama, logikom i međunarodnim pravom

Foto: Masha Bandjur

Dragoljub Kojčić

Dragoljub Kojčić, politički filozof, poručuje da je danas izvršeno "nasilje nad činjenicama, logikom i međunarodnim pravom".

- Jedino Vučić je dobio aplauz, a njime se nagrađuje onaj ko je u pravu. Imamo nasilje nad činjenicama, logikom i međunarodnim pravom. Oni koji su dali aplauz veruju u istinu, pravo i pravdu. Ja bih osporio rezultat glasanja. Nije 84 glasa. Bosna i Hercegovina nije imala ni legitiman, ni legalan, dakle to je nelegitiman glas. Ne postoji konsenzus. Ovaj svet se nalazi na raskrsnici i tačno se pokazuje ko je na krivoj strani, ko pokazuje da je argument sile jači nego argument logike. Ovo nije genocid, pa nije. Ne možete da prekvalifikujete krađu automobila u ubistvo. Svi smo priznali da to jeste ratni zločin. Rezultat ove rezolucije me na neki način hrabri. Nije beznadežna situacija. Imamo čemu da se nadamo. Srpska strana je ovu bitku dobila - navodi Kojčić.

Foto: Masha Bandjur

Slobodan Dimitrijević

Slobodan Dimitrijević iz Rusko-srpskog pokreta kaže da je u Srebrenici izvršen ratni zločin iz odmazde, a ne genocid.

- Sigurno je da ovo besmisleno, a za nas tužno, dešavanje definitivno povlači mnogo posledica. Oni nisu ti koji uopšte imaju prava da postavljaju ovakva pitanja. Danas su pokazali jednu apsolutnu suprotnost onoga za šta su projektovani. Potpuno je jasno da se ovde radi o odmazdi naših boraca, nikako o genocidu. Naša vojska je izvršila pogrešnu stvar, neka je i zločin, ali genocid ne. U Drugom svetskom ratu je bilo dva miliona srpskih žrtava. U Jasenovcu je bio stravičan zločin nad srpskim narodom. Deca su ubijana, masakrirana. Mi treba da pokušamo da shvatimo zašto se ovo danas tamo dešavalo. Čovek ne može s tim nikako da se pomiri - poručuje Dimitrijević.

Očekuje nas silovanje istorije i pravde

Foto: Masha Bandjur

Saša Milovanović

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović ističe da će danas "istorija i pravda biti silovane".

- Danas možemo da očekujemo jednu od najvećih sramota u Ujedinjenim nacijama i na planeti uopšte, gde će se silovati istorija i pravda. Ovo je još jedan šamar Ujedinjenim nacijama, istini i pravdi. Danas smo kolateral svega što se dešava na planeti. U toku je velika revizija istorije. Nemačka, koja nije osuđena za najveći genocid, danas stavlja stigmu na srpski narod, koji je napadala i otimala mu teritoriju. Mi se borimo jako, kao mala zemlja i mislim da će naša borba biti šamar za njih. Sve su osmislili da isteraju ovo po svaku cenu. Njih nervira sve što Vučić radi. Unuka "esesovca" Berkoba piše novu istoriju. Tužno je to što radi Grčka. Nisu svi Grci kao kapetan broda koji je odbio da bombarduje bratski pravoslavni narod. Ovo crnogorsko rukovodstvo će ući u istorju kao najtupavije na svetu. Ta država je bila u sastavu države čiji su sunarodnici počinili ovaj zločin. Crna Gora će da glasa i protiv sebe i obeležiće sebe kao genocidnu državu. Oni su ucenjeni i ništa se ne pitaju. Za njih su Bošnjačke žrtve - žrtve, a srpske žrtve su "neke žrtve". Velika je verovatnoća da će nakon ove rezolucije biti mnogo gore u regionu. Genocid nije bila "Oluja"? Na kraju će običan čovek, Srbin, samo moći da kaže "zaigraće Putin i pred vašim vratima". Rumunija je negativno iznenađenje glasanja, a Grčka pozitivno. Pozitivna je i Slovačka. Vi ste čuli suštu istinu tokom govora pre glasanja. To je za sponzore najveći poraz. Uganda trenutno vrši pravi genocid, a ovde su kosponzori sa Nemačkom. Ujedinjene nacije su izgubile svaki smisao - kaže Milovanović.

Foto: Masha Bandjur

Aleksa Tojčić

Aleksa Tojčić iz Centra za društvenu stabilnost poručuje da je Crna Gora najpokvarenija od svih država koje će glasati za sramnu rezoluciju.

- Grčka ima jedan stav po pitanju Srbije već duže vreme. Ono što Crna Gora radi je nešto najpokvarenije i prilično je podlo. Oni su pokvareniji od svih država koje su najavile da će glasati za rezoluciju. Svi znamo da genocid ne može da bude izvršen od strane pojedinaca. Neophodno je da u njemu učestvuje čitav državni aparat. To je ono što svi znaju, pa i vlasti u Crnoj Gori, ali hteli su da zamaskiraju to i prevare svoje građane. Nije dokazano ni da su oni koji su u Hagu imali nameru da izvrše genocid. Dobro je što među Srbima postoji jedinstvo po tom pitanju - navodi Tojčić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vladislav Dajković

U program se uključio i Vladislav Dajković, lider pokreta Slobodna Crna Gora.

Koliko je ovo važna tema za Srbiju, toliko je važna i za Crnu Goru. Juče smo imali prvi spontani protest, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a ja verujem da će večeras, za pola sata, biti duplo više ljudi. Obični ljudi kažu da se u suštini ništa nije promenilo u odnosu na period vladavine Mila Đukanovića. Mislim da je ovo jedna veleizdaja i ja ću svojim primerom pokazati da se može ostati čovek i kad si na funkciji. Ako će neko da me smeni zato što sam Srbin, slobodno neka to uradi. Ljudi koji su na funkcijama su ranije bili anonimusi. Neko ko je tako došao niotkuda, naravno da nema hrabrosti da pokaže neku petlju. Političari kao što su Milojko Spajić i drugi, neće zastupati srpske interese. Ja sam skoro deset godina na ulicama i ja sam nedostojan da obavljam funkciju, a oni nisu? Protesti su organizovani od strane nekoliko srpskih NVO. Ja sam ih samo podržao, kao Srbin i kao čovek, a tek onda kao političar. Nadam se da će se nastaviti i u narednim danima, a ako vlada glasa da je srpski narod genocidan, ona ne treba ni da postoji - kaže Dajković.

Zapad je otvorio Pandorinu kutiju!

Narodni poslanik Nebojša Bakarec ukazao je na činjenicu da će UN svojom odlukom jasno poručiti da negira srpske žrtve u srebreničkom kraju.

- Mi smo već pobedili bez obzira na ishod glasanja. Oni koji lobiraju za ovo mesecima pomoću šargarepe pritiska ostatak sveta. Vučić je uspeo da istina o Srebrenici prodre u svetsku javnost. Zapad je navikao na Tadićev režim koji je klimao glavom i ćuta ili podržavao ove sramotne odluke. Istina je da su počinjena dva ratna zločina u srebreničkom kraju kada su muslimanske snage preko 3.500 Srba i kada su srpske snage prema Grajfu pobila skoro 4.000 muslimana. Usvajanjem ove rezolucije UN će poslati poruku da negiraju zločine nad Srbima u srebreničkom kraju. Srbija i RS nikada nisu negirale zločine u Srebrenici, ali su zajedno sa Zurofom tvrdile da genocida nije bilo. Zurof je rekao da su srpske snage imale genocidnu nameru ubijale bi žene i decu. SAD hoće da simuliraju Gazu ovde i pokažu kako UN nešto preduzima kada su muslimani u pitanju. UN nikada nisu donele rezolucije o genocidu Trećeg rajha ili NDH nad Srbima. Predsednik Vučić je najavio da ćemo biti sponzori ruske rezolucije o milionskim sovjetskim žrtvama nacističke Nemačke koje su stradale u logorima, što otvara pandorinu kutiju - rekao je Bakarec.

Foto: Zoran Sinko

 

Predsednik Centra za međunarodnu politiku Zoran Spasić govorio je kako su na Zapadu pretili i ucenjivali države da podrže rezoluciju što govori o tome koliko ih je Vučić poremetio.

- Bitno je da smo videli da su mudrom politikom Aleksandra Vučića menjale politiku i preko noći stajale na stranu Srbije. U tajkunskim medijima i dalje govore da su Srbi genocidan narod, a dok su bili na vlasti nikada nijednu odluku bez konsultacije sa nekim nisu smeli da donesu. Jasan cilj ovoga je da se ukine RS, naplati ratna odšteta i podignu nove optužnice i revidiraju stare presude. Oni su morali da prete, ucenjuju i ukidaju ekonomske projekte državama kako ih naterali da glasaju za rezoluciju, što govori koliko im je Vučić pomrsio konce - rekao je Spasić.

Zločinci su mi ubili trudnu sestru!

Izdavač Vesna Pešić izjavila je kako su glavni interesi Zapada pranje njihovih biografija i krađa civilizacijske tekovine drugih naroda sveta.

- Trenutno se u Njujorku dešava jedan kriminalni proces u delu sveta koji doživljava svoj blagi pad. Radi se o kršenju prava i pravde gde dželat pokušava da žrtvu proglasi vinovnikom i krivcem za njegova nedela. Naša borba tek počinje i to danas, od ovog sekunda Srbi ponovo biva na optuženičkoj klupi civilizacije u padu. Objavila sam preko 500 naslova naše marginalizovane, falsifikovane i skrivene istorije. Glavni intersi su pranje njihovih biografija i preotimanje tuđih civilizacijskih tekovina. Mi smo našu decu učili falsifikovanoj istoriji sa čime su nam rasle generacije - rekla je Pešićeva.

Foto: Zoran Sinko

 

Aleksandar Lončarević iz Bratunca podelio je stravično iskustvo sa početka rata u BiH 1992. godine kada mu je sestra ubijena u šestom mesecu trudnoće i da njegovi roditelji nikad nisu dočekali pravdu.

- Imao sam 12 godina 1992. godine kada sam gledao rat i tek kada sam postao roditelj sam shvatio bol mojih roditelja koji nisu dočekali pravdu za svoju ćerku. Te 1992. sestra mi se udala za sveštenika kako bi stvorili porodicu što su moji roditelji branili u selu Magašići. Mene su roditelji sklonili u Srbiju i molili i nju da krene, ali ona nije htela da napusti muža koji je bio na frontu. Ujutru joj je komšija pošla kod majke i pitala nju da krene međutim ona je rekla da će sutra, međutim nije stigla ni do Bratunca muslimani su upali u selo. Moja sestra je bila u šestom mesecu trudnoći kada su je muslimani pratili i kod puta koji spaja Kravicu i Bratunac ubili su je sa drugim ženama koje su izlazile iz potoka. Nisam joj prisustvovao na sahrani, a tek sutradan su mi javili i niko nije smeo direktno da mi kaže. Zatekao sam kuću u crnini i majku sa crnom maramom i tek sada kad imam svoje dete vidim šta su moji preživeli. Ja ću i dalje da pričam o ovome i neću prihvatiti nikakve pare da sakrijem istinu - rekao je Lončarević


 

SAD koristi rezoluciju da sruši RS i pridruži BiH NATO paktu

Glavni urednik portala "RT Balkan" Nikola Vrzić istakao je da ukoliko Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenice na sebe će staviti istorijsku mrlju kao i kada je priznala Kosovo.

- Ova rezolucija donosi novo sejanje haosa kako u BiH i Crnoj Gori, koja je kao članica NATO zemlja izuzetno ograničenog suvereniteta. Vlada Crne Gore je u ogromnom raskoraku sa narodom, a još uvek čekamo rezultate popisa stanovništva. Ovo je još jedan okidač koji izaziva narod koji je pokazao da je potentan i da nije normalno da vlast jedne države donosi odluke koje se toliko protive mišljenju naroda. Ukoliko Crna Gora glasa za rezoluciju biće ogromna istorijska mrlja poput njenog priznavanja Kosova. Znamo čemu ovo služi, a to je da se razvlasti Republika Srpska i skrši Dejton, kako bi se unitarna BiH uvukla u NATO pakt. Jasno je da sve to služi kako bi se nametnula krivica celom srpskom narodu zato što su svesni da im vreme curi i da hitno moraju da završe poslove na Balkanu. Imamo kontinuitet između Hitlerove Nemačke i NATO pakta, jer ako je njegov čovek došao do vrhovne pozicije u UN to nam govori o sve. Imamo svedočenje američkog obaveštaja Džona Šindlera, da je do 2.000 ljudi u Srebrenici streljano, a da su ostali stradali u borbi ili u neuspeloj zasedi. Zločin od kog ne bežimo nije bio genocid - rekao je Vrzić.

Foto: Zoran Sinko

 

Dopisnik Politike iz Severne Makedonije Željko Šajn naveo je da učešćem u Jugoslaviji i Ukrajini počela nova era moderne nemačke politike.

- Državno rukovodstvo Crne Gore je sačinjeno pomoću NATO pakta, a tihi predlagači rezolucije su Velika Britanija i SAD dok su izvršitelji Nemačka i Ruanda. Nemačka kada je bombardovala Jugoslaviju nije pravno smela to da uradi ni po svom ustavu gde ne smeju da napadaju i međunarodnom pravu. Međutim kada je ušla u NATO dozvoljeno joj je da se koristi oružjem. Šolc je rekao da nakon učešća u Jugoslaviji i Ukrajini počela je nova era Nemačke. Kada uporedimo ovu rezoluciju i ultimatum Austrougarske Srbiji vidimo mnogo sličnosti. U Srebrenici se delovalo protiv ARBiH-a, a ne protiv civila. Imamo dvojicu sudija koji su naveli kako su vitalne stvari genocidne definicije zloupotrebljene kad se govori o Srebrenici. Ako se ovo izglasa biće upereno na sve Srbe gde god oni živeli bilo to u Srbiji ili zemljama regiona. Kada su na suđenju Miloševiću postavili pitanje o Srebrenici on je rekao da pitaju Francuze, jer su oni bili tamo - rekao je Šajn.

Foto: Zoran Sinko

 

Osnivač Borbe Dražen Živković objasnio je kako će glas Crne Gore u Njujorku biti prepušten nekom pravniku kome se ne zna ni ime dok se crnogorski zvaničnici kriju u mišijoj rupi.

- Imali smo skup ispred zgrade Vlade u Podgorici protiv odluke o rezoluciji. Glavna poruka građana je da je vlada Milojka Spajića izdajnička i da je izdala crnogorske nacionalne interese. Nijedan ministar ili poslanik Crne Gore neće biti u Njujorku što govori koliko se veruje u njihove amandmane. Crna Gora je pre 4 godine usvojila sličnu rezoluciju o Srebrenici gde je i sebe okrivila, jer je za vreme rata bila u državnoj zajednici sa Srbijom. Sudbina ljudi koji žive u Crnoj Gori biće prepuštena nekom pravniku u Njujorku kome se ne zna ni ime, dok se crnogorski zvaničnici kriju u mišijoj rupi. Bez refernduma smo imali odluku ulaska u NATO, a Srbi su na Litijama uspeli da utiču na promenu vlasti i bitno je da se iskra otpora pojavi u Crnoj Gori. Nezvanične informacije govore da Srba u Crnoj Gori ima preko 35% i jedno rešenje je da se Srbi otrezne i glasaju za svoje nacionalne stranke, a ne za populiste koji mašu parama - rekao je Živković.

Više o ovome saznajte u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20