• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.05.2024

07:03

SRBIJA BRANI SVOJ OBRAZ! Zapad će zažaliti zbog rezolucije: Uzvratićemo na svaki udarac!

Beta

Politika

SRBIJA BRANI SVOJ OBRAZ! Zapad će zažaliti zbog rezolucije: Uzvratićemo na svaki udarac!

Podeli vest

U Generalnoj skupštini UN danas će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u ponedeljak, pre puta u Njujork, prisutvovao molebanu koji je u Hramu Svetog Save u Beogradu održao patrijarh SPC Porfirije, koji je Vučiću poželeo da ima mudrosti i odlučnosti da svedoči istinu.

Oglasiće se zvona na crkvama

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne će u znak podrške srpskom narodu zvoniti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u sredu uveče uključio u program Informer TV i istakao da je za Srbiju i narod Srbije danas Vidovdan, iako je 23. maj, a ne 28. jun i da će danas biti jasno ko se nije uplašio i ko je stao na stranu pravde "protiv bahatih i moćnih".

"Naše je da se borimo. Mislim da smo dali sve od sebe. Ja sam razgovarao do sada sa predstavnicima više od 147 zemalja", rekao je Vučić za TV Informer povodom današnje sednice Generalne skupštine UN na kojoj se očekuje glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici.

Uplaše se kada ih pozove ministar

Vučić je podsetio da je Srbija u UN ranije u sredu organizovala "jedan drugačiji sastanak", gde su srpske žrtve iz različitih delova Bosne i Hercegovine koje žive na američkom tlu govorile o svojoj patnji i kroz šta su prošli. 

Predsednik Srbije je naglasio da su sastanku prisustvovali predstavnici 37 zemalja, koji su slušali svedočenja žrtava.

On je naveo da je iz dana u dan sve veći pritisak na Srbiju, a da najčešće dolazi iz Nemačke.

"Šokiran sam i prilično tužan kada vidim kako i na koji način pritisci deluju na neke zemlje koje su mnogo veće od Srbije i koje se ponašaju neretko kao moćne i jake na međunarodnoj areni. Kako se uplaše kada ih pozove ministar spoljnih poslova jedne zemlje i samo malo podigne svoj ton i ništa više od toga", rekao je Vučić.

Istakao je da sponzori rezolucije često govore da se u njoj ne spominje kolektivna odgovornost i upitao zbog čega je onda donose kada se o individualnim ogovornostima izjašnjavaju sudovi kroz presude.

"Svi oni za koje su smatrali da treba individualno da odgovaraju su već odgovarali. Šta je onda smisao ove rezolucije, posebno posle donošenja opšte rezolucije UN iz 2015. godine o genocidu", upitao je Vučić.

On je dodao da je smisao da moralnu, političku, a kasnije i pravnu odgovornost država okrenu protiv Srbije.

Borba za Srbiju

Vučić je naveo da samo ima tremu i strah hoće li moći da odgovori danas na način na koji srpski narod očekuje, a koji je ujedinjen više nego ikada.

"Nikada nas u poslednjih 30 godina ili gotovo 40 godina nas nisu tako ujedininili kao danas i na tome im hvala.To što misle da će da nas unize, u stvari ne razumeju koliko smo se vinuli u visine, oni koji nose slobodarski otpor, zastavu slobodarskog otpora širom sveta", rekao je Vučić.

On je dodao da je danas na delegaciji Srbije da pokaže svu čvrstinu, hrabrost, da ponosno zastupa i branimo Srbiju, a da nakon toga sledi borba za napredak i ekonomiju naše zemlje. 

"Ali mislim da ćemo ugled Srbije podići na mnogo viši nivo, ne sanjate koliko zemalja se danas izvinjava i govori, "ne možemo, ne smemo, imamo fabriku ovde i onde" Neko će reći to je izgovor. To je njihov izgovor, nije moj. Mi izgovora nemamo. Mi nemamo kuda da se sklonimo, iza nas je Srbija i zato ćemo se boriti", rekao je Vučić.

On je podsetio da je stalni predstavnik Srbije pri UN želeo da razgovara sa Nemcima, o samom tekstu rezolucije, a da je dobio odgovor da ćemo dobiti rezoluciju i to je to.

Velika pomoć Kine

Vučić naglasio da će Kina danas u Njujorku glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

''Nema nikakve sumnje, to je isuviše ozbiljna zemlja. Za nas je to jedna od najznačajnijih i najvažnijih vesti za budućnost'', rekao je Vučić, zahvalivši kineskom predsedniku Si Đipingu i kineskom narodu.

On je istakao da su mu u Njujorku kineski predstavnici pomogli oko mnogih stvari.

Vučić je naveo da je nemoguće opisati osećaj ''kada se danima borite za nešto i onda u jednom sekundu čujete da je neko jak i bahat srušio ono što ste radili mesec dana''.

''Ali svejedno, ne mogu da nam uzmu obraz, čast... A sutra ćemo to i pokazati'', rekao je Vučić u sredu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20