• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.05.2024

12:08

ZA SPAS DRŽAVE I NARODA! Crkvena zvona zvone Srbijom tačno u podne

Zoran Sinko

Politika

ZA SPAS DRŽAVE I NARODA! Crkvena zvona zvone Srbijom tačno u podne

Podeli vest

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne, u znak podrške srpskom narodu, zvone zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvone za spasenje srpske države i naroda.

Kako se navodi u saopštenju SPC zvona pozivaju verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji ujedinjenih nacija.

Patrijarh Porfirije poziva vernike na molitvu za pravdu i mir.

- Njegova Svetost pozvao je pravoslavne vernike da se ujedini u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima delimo zajedničku istoriju sa biblijskom verom u srcu i na usnama "Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos Vaskrse" - navodi se u saopštenju.

Glasanje o rezoluciji u UN

U Generalnoj skupštini UN danas će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda. Sednica počinje u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Crnogorski amandmani

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je u ponedeljak, pre puta u Njujork, prisutvovao molebanu koji je u Hramu Svetog Save u Beogradu održao patrijarh SPC Porfirije, koji je Vučiću poželeo da ima mudrosti i odlučnosti da svedoči istinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20