• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2024

11:47

Srbija će biti prinuđena na autocenzuru! Smajlovićeva objasnila pogubne posledice usvajanja sramne rezolucije o Srebrenici

Zoran Sinko

Politika

Srbija će biti prinuđena na autocenzuru! Smajlovićeva objasnila pogubne posledice usvajanja sramne rezolucije o Srebrenici

Podeli vest

Novinarka Ljiljana Smajlović podseća da u ovoj rezoluciji stoji da se mora osuditi svako poricanje činjenica koje su utvrđene u sudovima, a to znači da smo prisiljeni na autocenzuru u kojoj više ne bismo smeli da kažemo da je Haški tribunal delio visoko selektivnu pravdu.

Ona ocenjuje da Zapad šalje poruku da je Nemačka, koja je uvodničar, najvažnija zemlja u Evropi. Što se tiče stava Kine, pretpostavlja da glasanje Pekinga može da utiče na druge zemlje, pogotovo države Afrike i Azije.

Ljiljana Smajlović je u Dnevniku RTS-a, povodom sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, ukazala da je rezolucija pripremana osam meseci krišom, ne samo od Srbije, nego krišom i od trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine.

- Ovde je šef misije Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama vodio podzemnu akciju. On je osam meseci krio od svoje vlasti, odnosno od jednog dela svoje vlasti da to radi. To je već kršenje Dejtona, ali nije to samo u Bosni kršenje Dejtona, to bi bilo kršenje ustava u svakoj zemlji na svetu - objašnjava Smajlović.

Smatra da se nedovoljno govori o činjenici da u toj rezoluciji piše da se mora osuditi svako poricanje činjenica koje su utvrđene u sudovima.

Foto: Reuters

 

 

- To bi značilo da smo prisiljeni na autocenzuru u kojoj više ne bismo smeli da kažemo - Haški tribunal je bio tribunal koji je delio visoko selektivnu pravdu, koji je sve srpske zločine proglasio za namerne, planske i organizovane i svaki zločin nad Srbima za slučajan i pojedinačni. Mi više ne bismo smeli da osporavamo ni jednu činjenicu iz tih presuda koje su pune pravnih i drugih rupa - dodaje Smajlović.

Što se tiče crnogorskih amandmana, ocenjuje da je suština da su oni samo bili način da se pruži dodatan izgovor još nekome ko bi prihvatio da bude ili sponzor ili da glasa "za".

Zapad, prema njenoj oceni, šalje poruku da je Nemačka, koja će biti uvodničar na sednici GS UN, najvažnija zemlja u Evropi.

- Nije samo nepristojno to što je Nemačka ovde izvršila genocide u dva svetska rata nad Srbima, nego je Nemačka iskoristila naše građanske ratove devedesetih da ponovo počne da nameće, da učestvuje u nametanju rešenja drugim državama silom - podseća Smajlović.

Upitana šta će biti drugačije ukoliko Kina glasa protiv ove rezolucije, objašnjava da postoji mnogo zemalja u svetu, pogotovo u Aziji i Africi, koje cene svoje odnose sa Pekingom.

- Pretpostavljam da glasanje Kine, koja se obično uzdržava kad nije neki konkretan kineski interes u pitanju, može da utiče na glasanje drugih država, a može da utiče naravno i na naše buduće odnose sa drugim državama - smatra Smajlović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20