• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.04.2024

20:39

Oglasio se Dodik: Nema vanredne situacije u BiH, Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum!

Tanjug/AP

Politika

Oglasio se Dodik: Nema vanredne situacije u BiH, Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u Bosni i Hercegovini nema nikakve vanredne situacije, da iza politike Republike Srpske ne stoji namera izazivanja bilo koga, da RS poštuje Dejtonski sporazum i da ne postoji plan o secesiji.

- Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo u BiH, mi smo kao Republika Srpska ušli u BiH, nemamo plan secesije, ali ukoliko svi naši napori ne uspeju, imamo plan da se razdružimo sa FBiH. Mi imamo odnos sa FBiH koja je strana Dejtonskog sporazuma. Ako imamo šta da razgovaramo, mi treba da razgovarao sa FBiH, a ne sa organima BiH koji su izvedeni - poručio je Dodik za Fejs TV.

Dodik je istakao da se ni od jednog političara iz Republike Srpske ne može čuti priča o ratu, za razliku od političara iz FBiH, navodeći da Bošnjaci ruše Dejtonski sporazum, prenela je RTRS.

- Narativ koji se stvorio u Sarajevu da mi ne poštujemo Dejton je izvrnut. Njega ne poštuje bošnjačka politička struktura - rekao je.

Foto: Foto: Masha Bandjur

 

Dodik je istakao da srpski narod neće da živi u BiH koja je mimo Ustava i da nema BiH bez Republike Srpske da se to mora uvažavati.

On je rekao da posle rezolucije o Srebrenici ništa neće biti isto i da će Republika Srpska raditi u svom interesu. Dodik rekao je da je trenutno pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj sigurnija od pozicije Srba u Federaciji BiH i istakao da je ključni momenat da Srbi vrate poverenje u Sarajevo bio da federalne vlasti naprave izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu, ali da to nikada nije urađeno.

- Poznato je da se iz rata izašlo sa lažnim narativom kako su Srbi ubili 300.000 Bošnjaka i na tome je pravljena politika toga vremena, dakle na lažnoj pretpostavci", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici u UN, predstavnici Republike Srpske ostaće u zajedničkim institucijama BiH i raditi svoj posao u interesu Srpske.

Govoreći o ekonomsko-političkoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je naglasio da Srpska ima dinamiku koja nije ugrožena, da vodi zdrave političke procese i da je nedavno okupljanje na mitingu u Banjaluci bilo pokazatelj tog dobrog raspoloženja. On je rekao da su u Republici Srpskoj investicije na sve većem nivou, da se otvaraju fabrike i da će uskoro biti i otvaranje novih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19