• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

23.02.2024

14:28

Petrič o Bisljimiju: Neprihvatljivo odbijanje razgovora, Priština je dovela EU u težak položaj!

Printscreen kosovo-online.com

Politika

Petrič o Bisljimiju: Neprihvatljivo odbijanje razgovora, Priština je dovela EU u težak položaj!

Podeli vest

Brisel mora da deluje odlučno, jer je odbijanje razgovora neprihvatljivo ponašanje, poručio je bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič, nakon odbijanja zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija da se odazove na poziv Brisela da se razgovara o pitanju zabrane srpskog dinara na Kosovu.

- Moj stav prema toj meri, koja me je iznenadila, je kritički. Smatram da o svakom takvom pitanju, koliko god bilo politički legitimno ili ne, treba razgovarati - napomenuo je Petrič za Kosovo onlajn.

Ukazao je da neophodno postići saglasnost sa onima koje ta mera pogađa, a to su Srbi na severu Kosova, ali i Albanci i drugi koji dobijaju srpske penzije.

- Kada sam čuo za tu meru rekao sam da nije bila mudra politička odluka premijera Aljbina Kurtija, jer smatram da samo povećava tenzije. Besmisleno stvaranje situacije koja povećava tenzije je nešto što treba odbiti - pojanio je Petrič.

On je ukazao da sada, kada je uredba doneta, treba uz pomoć EU i podršku SAD pronaći prelazno rešenje, put kompromisa.

- Neophodno je pre svega sagledati korist i štetu pogođene. To je ključno čime se treba baviti u bliskoj budućnosti - poručio je Petrič.

Iako, kaže, ne zna o čemu se s tim u vezi razmišlja u Briselu, nema dilemu da treba odlučno delovati.

- Odbijanje razgovora je stav koji nije prihvatljiv - naglasio je Petrič.

 

Podseća i da je ovo godina izbora, a da se u takvim okolnostima često u politici "testiraju granice, dokle se može ići bez posledica".

- To je očigledno bilo i razmišljanje u Prištini, imajući u vidu da će u junu biti održani izbori za Evropski parlament, a potom i uspostavljena nova Evropska komisija. Time je Priština dovela EU u težak položaj, jer nije u potpunosti delotvorna. Naravno da su tu još uvek Miroslav Lajčak, Đuzep Borelj, postoji evropska administracija koja se bavi tim pitanjem, ali je politička težina u opadanju. Sve dok se vodi predizborna kampanja, nema nove Evropske komisije, nije odlučeno da li će Lajčak nastaviti misiju, ko će voditi spoljnu politiku EU… Sve su to pitanja koja će se rešavati više meseci, zbog čega sam pesimističan da će pre izbora biti dobrog rešenja - pojašnjava Petrič.

Zato smatra da po svaku cenu, i povećanim pritiskom iz Brisela, mora da se pokuša da se dođe barem do prelaznog rešenja, kako ne bi patili građani.

Na pitanje da li je moguće imati još jednu rundu dijaloga na najvišem nivou pre evropskih izbora, odgovara da je spekulisanje da li je dijalog u fazi neposredno pre izbora svrsishodan ili obe strane čekaju da se održe izbori za Evropski parlament i u SAD.

- Izbori u EU i SAD će značajno odrediti novi scenario i novo političko okruženje, kao i mogućnosti za pregovore - rekao je Petrič.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija