• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2024

11:50

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Lider slobodnog sveta Xi Jinping u poseti Srbiji

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Lider slobodnog sveta Xi Jinping u poseti Srbiji

Podeli vest

Kolumna Dragutina Matanovića o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji.

Narodna Republika Kina je teritorijalno 1.000 puta veća od Srbije i ima 200 puta više stanovnika. Kina je jedna od dve najmoćnije sile sveta, a u bliskoj budućnosti neminovno je da će biti najmoćnija. Poseta predsednika Kine je zato istorijski događaj za razvoj i budućnost Srbije. Izuzetno je važna podrška velike Kine u ovim turbulentnim geopolitičkim vremenima za našu zemlju. Predsednik Xi je izjavio da „Kina podržava Srbiju u tome da poštuje svoju nezavisnost“, i da „očuva suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova“.

Iako su nam istorije različite i geografije nas razdvajaju, prijateljstvo predsednika Vučića i predsednika Xi Jinpinga u temeljima su čeličnog prijateljstva naših naroda. Predsednik Xi je veliki državnik i moćni strateški vizionar. I takav svetski lider, uobičajeno škrt na rečima, poručio je da je Vučić „izuzetan državnik sa strateškom vizijom, sa smislom istorijske odgovornosti“.

U autorskom tekst za „Politiku“ Xi Jinping navodi da bez obzira na to „kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri i da čelično prijateljstvo dve zemlje neprekidno jača“. Vučić kaže da sada „Kina i Srbija prelaze sa strateških odnosa na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti dveju zemalja“.

Srpski i kineski narod spajaju slobodarski duh i neustrašivost u borbi za principe pravde i pravičnosti. Nije slučajno Xi posetio Srbiju baš 7. Maja, tačno na dan kada su pre četvrt veka NATO agresori bombardovali ambasadu Kine u Beogradu. Nemilosrdno je uništen diplomatski kompleks i ubijeni nevini kineski državljani. Zločin koji je, kao i agresija na SRJ 1999, još uvek nekažnjen. Pamtimo i kako je za vreme COVID-19 krize EU zabranila izvoz lekova i kako je Kina poslala prvu i značajnu pomoć.

U privrednoj saradnji Kina je bila veliki oslonac Srbije u najtežim trenucima. Pre 8 godina Železera Smederevo i RTB Bor bile su kompanije bez budućnosti. A danas, zahvaljujuči kineskim firmama koje su ih preuzeli, postali su najveći izvoznici iz Srbije. 2017. Srbija je postala jedna od 28 osnivača globalne inicijative „Pojas i put“, koju je 2013. predsednik Xi pokrenuo, a sada je Kina je najveći pojedinačni investitor u Srbiji. Prisutne su velike kineske fabrike Ling-long, MeiTa i druge, a kineski partneri sa domaćim kompanijama grade brze pruge i autoputeve.

Zaživeće već 1. jula Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. To je najveća razvojna šansa naše privrede u narednoj deceniji, jer će se momentalnim ili postepenim godišnjim smanjivanjem carina omogućiti prodor privrede Srbije na neverovatno veliko kinesko tržište - kineska srednja klasa broji preko 400 miliona ljudi. To će posebno pogodovati našim poljoprivrednim proizvođačima, od šljiva do goveđeg mesa... Sadašnja trgovinska razmena je već narasla na 6.1 milijardu dolara, a zahvaljujući Sporazumu će se najmanje udvostručiti u toku narednih 10 godina.

Prva tačka Vućićevog plana „Srbija 2027 – skok u budućnost“ je briga o ljudima. Rekao je da je neophodno da se više brine o običnom čoveku, o onima kojima je podrška potrebna. Zato je u fokusu ekonomskog razvoja na prvom mestu standard građana i izgradnja razgranate putne infrastrukture, bolnica i škola. To je preduslov da se bolje i kvalitetnije živi. Takođe, Vučić kao važan cilj postavlja ravnomerni razvoj Srbije. Zato je neophodan ekonomski napredak Srbije. BDP Srbije bio je 33 milijardi evra 2012, a na kraju 2027. procenjuje se možda i na svih 100 milijardi! Prosečna plata 2012. bila je sramotnih 330 evra, a već krajem 2024. će značajno prebaciti 900 evra!

I lider slobodnog sveta predsednik Xi uvek je bio odlučan da „služi narodu Kine“. U Memoarima je napisao da "moramo voleti ljude kao što volimo naše roditelje, raditi za njihovo blagostanje i omogućiti im da vode bolji život". U 2021. prosečni dohodak svakog stanovnika Kine bio je za skoro 80% veći u poređenju sa 2012, a odnos između gradskih i ruralnih prihoda smanjen je na 2.5 prema 1. Predsednik Xi sada postavlja novi cilj da smanji jaz između bogatih i siromašnih i postigne ravnomeran razvoj u Kini. Sve je to omogućeno fascinantnim ekonomskim razvojem Kine – BDP Kine 2012. je bio 8.500, a 2024. biće oko 18.500 milijardi dolara.

Srpski lider Vučić ističe da će država odlučno da se bori za suverenitet i teritorijalni integritet, za politiku nezavisnosti: “Naša Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti”. Poručuje da je zato važno imati snažnu i dobro opremljenu vojsku, jer u suprotnom “nećete imati ni zemlju, ni državu”.

I predsednik Xi teži da obezbedi suverenitet i teritorijalni integritet Kine i zato je pokrenuo vojnu reformu sa ciljem da pretvori kinesku Narodnooslobodilačku armiju u oružane snage najvišeg svetskog ranga. U razmerama kakve nisu viđene od Drugog svetskog rata, Kina jača vojne kapacitete na zemlji, u moru, vazduhu, svemiru, u sajber i informacijskom domenu.

Razgovori i dogovori predsednika Xi Jinpinga i Aleksandra Vučića u Beogradu pokazali su da je za razvoj ekonomskih i političkih odnosa dva slobodarska i prijateljska naroda „samo nebo granica“. A mudri Kinezi kažu da “put od hiljadu milja počinje jednim korakom”! I još kažu – „Ne plašite se što idete sporo, plašite se da se ne zaustavite”!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12