• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.05.2024

14:20

Gradonačelnik Bakić: Ogroman doprinos pobedi nad fašizmom dali su i naši slavni preci

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Bakić: Ogroman doprinos pobedi nad fašizmom dali su i naši slavni preci

Podeli vest

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u Subotici je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Ruske Federacije u Beogradu delagacija koju je predvodio Aleksej Ivanenko, prvi sekretar Ambasade.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, rekao kako je Dan pobede nad fašizmom - 9. maj 1945. godine - jedan od najvažnijih datuma u istoriji ljudskog roda.

- Toga dana, pre 79 godina, završen je, u Evropi, Drugi svestki rat, po broju žrtava, materijalnim razaranjima i prostranstvu na kojem se vodio, najveći i najsuroviji ratni sukob u istoriji čovečanstva. Kapitulacijom nacističke Nemačke i njenih saveznika konačno je slomljen najmonstruozniji sistem ikada instaliran u jednoj zemlji zbog koga su ljudi pojedinih vera i nacionalnosti masovno odvođeni u koncentracione logore, mučeni, zatim ubijani u gasnim komorama i spaljivani u ogromnim krematorijumima - istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Iza ovog totalnog rata, u kome je izbrisana granica između vojnika na frontu i civila, ostala je velika materijalna pustoš, više od 55 miliona ljudskih žrtava i ogroman broj ranjenih, naveo je Bakić i podsetio da je u fašističkim logorima smrti i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi. 

- U frontu odvažnih i odlučnih koji su na jednoj strašnoj istorijskoj prekretnici, spasavajući čovečanstvo, imali snage i smelosti da se suprotstave fašizmu i da ga, na kraju, i savladaju bili su - i naš narod, i naša zemlja. U Drugom svetskom ratu, podsetiću, na području nekadašnje Jugoslavije život je izgubilo oko 1,7 miliona ljudi. Naši časni preci su - kao i uvek - i u tom krvavom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju imamo i zato im se, i danas, najdublje klanjamo - kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je istorijskoj pobedi nad Nemačkom i njenim saveznicima doprinos dala i Subotica i da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice koja se ponosi svojom antifašističkom tradicijom i čuva svoje antifašističke tekovine.

 

- Na nama je da i ubuduće sa ponosom negujemo sećanje na veoma važnu ulogu našeg naroda u antifašističkoj koaliciji i njegov veliki doprinos pobedi nad zlokobnom ideologijom koja je pretila da uništi čovečanstvo. Svedoci smo da i danas, nažalost, ima mnogo onih koji pokušavaju da prekrajaju činjenice, falsifikuju istoriju i umanje ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i da prećute i minimiziraju veliki doprinos slavne Crvene armije - naglasio je Bakić.

Svedoci smo, naveo je, i povampirenja fašizma, kako u našem okruženju, tako i šire, i istakao kako pred tim nikada ne smemo da ustuknemo, da protiv toga uvek treba da se borimo i da je jedan od načina za to i nezaborav za žrtve i heroje antifašističke borbe koji i danas iskazujemo. 

- Na nama je, naglasio bih to i ovom prilikom, da ne dozvolimo da laž pobedi istinu i da se žrtve proglase za dželate. Na nama je i da o tome otvoreno govorimo. Na nama je, takođe, da i ubuduće budemo posvećeni otkrivanju pune istine o stradalima u logoru Jasenovac i drugim stratištima širom ustaške NDH - istinske fašističke države na prostoru bivše Jugoslavije sa, kako navode pojedini autori, izrazitim antisrbizmom i antisemitizmom koji je prerastao u pokolj ozbiljnih razmera. U sistemu koncentracionog logora Jasenovac, kao što znate, užasan zločin počinjen je uglavnom nad Srbima, Jevrejima i Romima - podvukao je gradonačelnik Bakić. 

Foto: Grad Subotica

 

 

Uz podsećanje da su sloboda, pravda, mir, ravnopravnost među narodima i njihovo pravo da budu svoji na svome bili najviši ideali onih koji su u Drugom svetskom ratu porazili fašizam, on je istakao da se za iste te vrednosti bore i današnja Srbija, i njeno rukovodstvo. 

- Ta činjenica mnogima smeta, ali to nas svakako neće pokolebati da na tom putu istrajemo. Baš kao što su u borbi za oslobađanje od fašističkog zla i okupacije istrajali - i pobedili - naši slavni preci. Deveti maj je i dan kada obeležavamo i Dan Evrope koji je, poznato je, povezan sa tekovinama antifašizma. Srećan nam Dan pobede nad fašizmom, kao i Dan Evrope koja je podignuta na temeljima te istorijske pobede - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratio se i predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković. Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Jevrejska opština Subotica, „Komunisti Subotice - Centar Tito - Mini Jugoslavija", Zavičajno udruženje „Dalmacija", Međuopštinska organizacija civilnih invalida rata Subotica, Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan silni", Udruženje rezervnih vojnih starešina Bajmok, Srpsko-rusko-belorusko bratstvo „Sveti knez Vladimir", Gro SPS Subotica, GrO Pokret socijalista, „Besmrtni puk" Subotica i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski".

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, intoniranja himne Srbije „Bože pravde", obraćanja gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Gradske organizacija SUBNOR-a, kao i prigodnog programa koji su izveli učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković" i pesnik i član Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Geza Babijanović, venci su položeni i na Spomen- kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija