• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

29.04.2024

13:57

(MAPA) Ovo su lokacije u Beogradu gde ima najviše zaraženih krpelja! Ako nećete da vam presedne roštiljanje u prirodi, pridržavajte se sledećih pravila!

Shutterstock/Google maps

Društvo

(MAPA) Ovo su lokacije u Beogradu gde ima najviše zaraženih krpelja! Ako nećete da vam presedne roštiljanje u prirodi, pridržavajte se sledećih pravila!

Podeli vest

Praznike će mnogi iskoristiti za boravak u prirodi, pogotovo prvomajske, kada bi, po prognozi meteorologa trebalo da se zadrži lepo vreme, međutim, u Zavodu za biocide i medicinsku okologiju sve pozivaju na oprez, s obzirom na to da i dalje ima zaraženih krpelja. Kažu i da je zbog roštiljanja, moguća pojava osa i pčela.

Kako kažu u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, brojnost krpelja opada, ali još ima zaraženih bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest na 8 lokacija u Beogradu.

- Brojnost krpelja opada a mada je zaraženost nešto manja nego tokom marta meseca, i dalje su zaraženi krpelji konstatovani na većini lokacija odnosno izletišta u gradu i okolini. Ima ih na Ada Ciganliji, na Košutnjaku, u Topčideru, Zvezdarskoj, Bojčinskoj i Lipovičkoj šumi, na Avali i Kosmaju - kaže doktor Ivan Aleksić, pomoćnik direktora u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Smeta im vetar i suvo vreme

Prema njegovim rečima, brojnost krpelja se znatno smanjila u odnosu na protekli period, a na to su uticala dva razloga.

- Vreme parenja krpelja prolazi a i trenutni hidrometeorološki uslovi im ne odgovaraju. Njima ne odgovaraju jak vetar, suvo i toplo vreme kakvo je ovih dana - objašnjava dr Aleksić.

Foto: Freepik.com

 

Naime, kada je visoka temperatura oni se povlače na tlo, i u senku gde je vlažnost optimalna za njih. Jak vetar ih ometa da ostanu na vrhovima trave ili druge vegetacije na kojima čekaju žrtvu.

Na izletištima moguće pčele i ose

Pored krpelja, kako kaže, na izletištima je moguća i pojava osa i pleča, ali u malom broju.

One se mogu javiti na izletištima gde ljudi pripremaju hranu i piju slatke napitke - rekao je dr Aleksić.

Kako je ranije rečeno u Zavodu brojnost krpelja je ove sezone dostigla maksimum znatno ranije nego proteklih sezona, a samim tim je bilo i dosta zaraženih.

Zaraženost krpelja varira uz godine u godinu i zavisi i od broja analiziranih jedinki. Taj procenat se, kako su objasnili u Zavodu za biocide, kreće od 15 do 35 odsto, tako da je praktično svaki treći krpelj potencijalni prenosilac Lajmske bolesti.

Napominju da je jako bitno da se krpelj u što kraćem roku, najbolje čim se ukloni sa kože, odnese na analizu.

Prema literaturi, ukoliko je krpelj zaražen potrebno je oko 48 sati da on prenese bakteriju u telo čoveka. U laboratorijama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju pored testiranja krpelja na prisustvo bakterije borelije moguće je ljudima putem imunoloških analiza na prisustvo antitela IgG ili IgM utvrditi da li je došlo do razvoja Lajmske bolesti i u kojoj je fazi - podsećaju u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, koji će dežurati tokom predstojećih praznika, a krpelji se mogu doneti na analizu 2., 4. i 6. maja.

Foto: Shuterstock

 

Objašnjavaju i da od Lajmske bolesti ne obolevaju sve inficirane osobe, kao i da se u prvim stadijumima bolest efikasno leči antibioticima.

- Sama bolest se, naročito u hroničnoj fazi, ako se ne otkrije u prvih nekoliko meseci, ispoljava širokim spektrom različitih tegoba i kliničkih nalaza, i manifestuje se od blagih do vrlo teških oblika sa mogućim invaliditetom, a vrlo retko i smrtnim ishodom - rekli su ranije za "Blic" u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Ubod krpelja je, inače, bezbolan. Ukoliko je krpelj zaražen, a skinut se tela, građanima se preporučuje praćenje mesta uboda, a ukoliko se u sledećih 30 dana pojavi karakteristično crvenilo u koncentričnim krugovima, koji izgledaju kao meta, obavezno se treba javiti lekaru.

Preporuke Zavoda za sve koji će praznike provoditi u prirodi

* Upotreba repelenata prilikom boravka u prirodi
* Izbegavanje boravka u ugroženim područjima
* Dobra zaštita odećom (čarape navučene preko pantalona, vrat dodatno zaštićen maramom, a           kosa kačketom ili šeširom)
* Obavezan pregled celog tela po povratku iz prirode
* Nositi odeću svetle boje kako bi se krpelj što lakše uočio i napravljenu od glatke tkanine za           koju on ne može da se uhvati
* Po povratku iz prirode tuširanje sa dosta šampona, krpelj pre uboda luta po telu nekoliko sati,         pa ga je moguće skinuti i pre uboda tuširanjem
* U slučaju uboda skinuti krpelja pincetom bez upotrebe raznih hemijskih sredstava
* Pratiti mesto uboda nekoliko dana
* U slučaju pojave crvenila koje se koncentrično širi oko mesta uboda, obavezno se javiti                 nadležnoj zdravstvenoj ustanovi
* Izvađen krpelj može se doneti na analizu u Zavod za biocide radi provere da li je zaražen               bakretijom borelijom
* U slučaju sumnje na kasne faze Lajmske bolesti kod pacijenta, moguće je u Zavodu za biocide       uraditi analize na prisustvo IgG i IgM antitela


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija