• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

21.04.2024

16:04

Kraj muke sa bombom pronađenom u Nišu: Uništena u kamenolomu na Suvoj planini

MUP Srbije

Društvo

Kraj muke sa bombom pronađenom u Nišu: Uništena u kamenolomu na Suvoj planini

Podeli vest

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Stanovnici sela na području opštine Gadžin Han na čijoj teritoriji se nalazi kamenolom, kazali su za naš portal da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kome se osim kamiona sa eksplozivnom napravom nalazilo i nekoliko policijskih  i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo, a  sati kasnije začula se eksplozija.

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju.

Čula se baš jaka eksplozija. Podsetilo nas je na bombardovanje 1999. godine. Tako su se čule eksplozije u našem selu, kada su bombardovali Niš i Leskovac“, rekla je za naš portal stanovnica Sopotnice.

Meštani su kazali da je ovo prvi put da jedna bomba bude uništena u tom kamenolomu, a mnogi smatraju da je sada to učinjeno jer u blizini kamenoloma nema kuća i vikendica, a put koji tu prolazi je slabo prometan.

Kaletinac je inače rodno mesto najpoznatijeg srpskog vojnika izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo.

Luka Čaušić, pomoćnika ministra Ministarstva unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je danas, pre početka uklanjanja bombe, da je reč o visokorizičnoj akciji jer je reč o velikom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, težine 1.000 kilograma, od kojih je 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je  u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazi se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka“, rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, avio bomba je najpre neutralisana, potom utovarena i transportovana.

Na deaktiviranju bombe, kazao je Čaušić, radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Na fotografijama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo medijima, vide se da je avio-bomba dužine četiri metra, nakon što je neutralisana, uz pomoć kašike bagera utovarena u kamion čija je prikolica bila napunjena peskom.

Zbog uklanjanja bombe stanovnici naselja Stevan Sinđelić jutros do sedam časova morali su da napuste svoje domove i da sa sobom povedu kućne ljubimce. Prema podacima Sektora za vanredne situacije evakuisano je 1.300 ljudi.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12