• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2024

06:40

Slavimo svete mučenike Agatopoda i Teodula: Odbili da se odreknu Hrista, uzviknuli ove reči i otišli u smrt

Shutterstock

Društvo

Slavimo svete mučenike Agatopoda i Teodula: Odbili da se odreknu Hrista, uzviknuli ove reči i otišli u smrt

Podeli vest

Vernici i Srpska pravoslavna crkva, prema crkvenom kalendaru, danas slave svete mučenike Agatopoda i Teodula.

Prvi je bio ukrašen staračkom sedinom, a drugi mladićkom celomudrenošću. U vreme cara Dioklecijana vladala je hajka na hrišćane.

Ova dvojica svetitelja su pozvana da dođu na sud, zbog svoje vere. Oni su veoma srećni pošli na ovo suđenje, govoreći da su hrišćani.

Svi saveti sudije da se odreknu hrišćanske vere i da se pokore idolima bili su uzaludni. Oni se nisu pokolebali u svojoj čvrstoj veri. Zato su ih poslali u zatvor. 

Posle dužeg tamnovanja i izgladnjavanja, bili su osuđeni na smrt i trebalo je da završe potopljeni na dnu mora. Tada im staviše po jedan kamen oko vrata i vezaše im ruke naopako. 

Foto: printskrin/spc

 

 

Onda su ih poveli da ih potope u more. Kada su hteli da gurnu Svetog Agatopoda, on je rekao: "Evo drugim krštenjem peremo se od svih grehova i čisti odlazimo Isusu Hristu". 

Njihova potopljena tela more je uskoro izbacilo na obalu i hrišćani su ih časno sahranili. 

Sveti Teodul se javio poznanicima, kao anđeo svetao u belom i poručio da se njegovo imanje razdeli siromasima. 

Ovi Hristovi vojnici postradali su vreme cara Dioklecijana i solunskog kneza Faustina 303. godine. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osuđen Damjan Roganović! Krijumčario kokain, otac mu bio u klanu "Amerika"
Kriminalne grupe

Osuđen Damjan Roganović! Krijumčario kokain, otac mu bio u klanu "Amerika"

Damjan Roganović, koji je uhapšen u Holandiji kao pripadnik kavačkog klana, a u sklopu velike međunarodne akcije kojom je rukovodilo beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i u kojoj je zaplenjeno 115 kilograma kokaina vrednog 11 miliona evra, nepravosnažno je osuđen pred sudom u Belgiji na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 evra.

19.05.2024

21:42

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12