• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2024

16:18

Vremenski fenomen iz Rusije stiže u Srbiju! Donosi nam sibirsku zimu - Evo kada kreću ledeni dani!

Shutterstock

Društvo

Vremenski fenomen iz Rusije stiže u Srbiju! Donosi nam sibirsku zimu - Evo kada kreću ledeni dani!

Podeli vest

Prema najavi meteorologa Ivana Ristića, sledeća sedmica donosi pravu zimu, odnosno Burjan, ledeni talas iz Rusije stiže u Srbiju i to na Božić.

Ristić je na svom Fejsbuk profilu istakao da nam ovaj vremenski fenomen stiže iz Rusije baš na drugi dan Božića.

- Sneg će u ponedeljak, 8. januara padati u celoj Srbiji i formirati snežni pokrivač najviše, kao i uvek, južnije od Save i Dunava - napisao je on. 

Prema njegovim rečima, promenu vremena donosi ruski Burijan koji će oboriti temperaturu u ponedeljak, 8. januara, u podne na -5 stepeni donoseći sneg i ledene dane.

- Kiša će preći na severu Srbije u sneg već u noći između nedelje i ponedeljka tako da će se neki delovi Srbije zabeleti i prvog dana Božića. Vazduh iz Rusije koji stiže i do nas je hladniji dole, u prizemlju, blizu zemlje je najhladniji. Na visinskim standardnim mapama koje koriste meteorolozi ne može da se vidi da tu ima hladnog vazduha, ali modeli to vide i oni nam daju zahlađenje. Ista temperature će biti i u Beogradu i na 1.000 metara nadmorske visine – kaže Ivan Ristić.

Foto: Zoran Sinko

 

Šta je Burijan i koga pogađa

Kako dalje objašnjava, prati ga i fenomen "pahuljice", atmosferskim fenomenom nanošenja snega koji nije izazvan meteorskim padavinama, već naletima vetra koji podižu prethodno pali sneg sa zemlje, što dovodi do drastičnog smanjenja vidljivosti.

- Kada pređe planinski lanac Urala, ledeni vazduh sibirskog porekla nadire do sarmatske ravnice, a često i Evropu, donoseći značajan pad toplotnih vrednosti, čak i od -10, - 12 stepeni za manje od 24 sata – objašnjava Ristić.

Ova pojava se ne događa svake zime i Ristić navodi da “samo u određenim okolnostima, tokom zimske sezone Burijan može da se proteže od sibirskih stepa do srca Evrope, donoseći mraz na veliki deo kontinenta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Oprez na putevima! Na ovim deonicama postoje zabrane!
Društvo

Oprez na putevima! Na ovim deonicama postoje zabrane!

Zbog predstojećih praznika očekuje se povećan intenzitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima, a JP "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.

05.01.2024

07:05

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija