• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

27.11.2023

13:40

Sjajne vesti za poljoprivrednike! Raspisan novi konkurs: Država obezbeđuje čak 50 odsto investicija!

Shutterstock

Društvo

Sjajne vesti za poljoprivrednike! Raspisan novi konkurs: Država obezbeđuje čak 50 odsto investicija!

Podeli vest

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je treći poziv za prijavu na program Konkurentne poljoprivrede. Obezbeđuje 50 odsto bespovratnih sredstava za investicije u unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Preko ovog konkursa je prošle godine u Srbiji kupljen svaki treći nov traktor. Program se sprovodi sa Svetskom bankom, a u nastavku teksta možete videti ko ima pravo da konkuriše.

Projekat Konkurentna poljoprivreda podrazumeva takozvani model finansiranja 50-40-10. To znači da polovinu investicije bespovratno obezbeđuje država, 40 odsto se finansira iz kredita poslovnih banaka, a 11 poslovnih banaka učestvuje u ovom projektu Svetske banke. Deset odsto sredstava obezbeđuje sam poljoprivrednik.

Iako mnogi misle da je projekat sličan kao IPARD – nije, jer tamo poljoprivrednici moraju da isfinansiraju ceo projekat, pa tek nakon što im projekat bude odobren, novac im leže na račun.

Ovde, čim je projekat odobren, oni dobijaju novac i mogu da raspolažu njime.

Foto: B.I.

 

Pravo da dobiju sredstva imaju agregatori – preduzetnici, provredna društva ili zemljoradničke zadruge.

- To je naša prehrambeno-prerađivačka industrija koja vrši otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, skladišti, dorađuje, prerađuje i plasira na tržište poljoprivrednih proizvoda. Znači, to su naša mala, porodična, prehrambena gazdinstva koja otkupljuju primarne poljoprivredne proizvode u svrhu daljeg plasmana na tržište poljoprivrednih proizvoda - kaže koordinator projekta Milan Stevanović.

U ovom trećem pozivu su opredelili 750 miliona dinara i podržavaće projekte, odnosno biznis planove, čija je investiciona vrednost do 400.000 evra, pri čemu oni finansiraju sa 50 odsto bespovratnih sredstava, odnosno do 200.000 evra.

Ističe da, kada je reč o kamatnim stopama kod poslovnih banaka, koje obezbeđuju 40 odsto finansiranja, korisnici programa imaju slobodu da sarađuju sa jednom od 11 banaka i da pregovaraju individualne uslove.

- To su najčešće višegodišnji poljoprivredni krediti sa sniženim kamatnim stopama gde oni uz naše kofinansiranje imaju jednu slobodu i komotnost da bez ikakvih problema finansiraju svoju dalju poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Stevanović dodajući da se kamate kreću od 4, 5 do 6 odsto, pri čemu je period otplate u proseku 6-7 godina.

Do sada su bila dva javna poziva i podržano je ukupno 1.400 poljoprivrednika, odnosno njihovih projekata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20