• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

09.08.2023

22:11

Da li Srbiji prete nove superćelijske oluje? Evo šta nas očekuje u narednih mesec dana i koji period je najkritičniji

Pixabay

Društvo

Da li Srbiji prete nove superćelijske oluje? Evo šta nas očekuje u narednih mesec dana i koji period je najkritičniji

Podeli vest

Ovogodišnje leto protiče u znaku veoma promenljivog vremena. Tokom toplotnih talasa temperatura vazduha je u više navrata dostizala 39°C. Međutim, nakon najtoplijih dana dolazilo je do promene vremena u vidu jakog pogoršanja vremena sa veoma obilnim pljuskovima i snažnim grmljavinskim olujama.

Samo tokom jula Srbija je u više navrata bila na udaru jakih oluja i nepogoda u vidu grada, uz olujne vetrove i preko 100 km/h, a dolazilo je do razvoja snažnih superćelijskih oluja. One su neretko prelazile put od preko 1000 kilometara na svom putu od Austrije i Slovenije preko Hrvatske i Srbije dalje na istok, a na njihovom najjačem udaru u nekoliko navrata našla se Vojvodina, naročito Bačka i Srem, a Novi Sad i Bačka Palanka pretrpeli su i ogromne štete.

Uništeni su brojni objekti, oštećeni krovovi, vozila, a nažalost bilo je i žrtava. Superćelijske oluje donele su i uraganske vetrove od preko 180 km/h, a uništeno je i više desetina hektara šuma, naročito u Vojvodini.

I početak avgusta doneo je Srbiji snažne grmljavinske oluje i nepogode, poslednja superćelijska oluja zabeležena je u subotu i jedna od njih pogodila je direktno i Beograd, uz veoma jak grad.

Dobra vest je da od danas sledi stabilizacija vremena, pa se u narednih desetak dana očekuje stabilno, sunčano i svakim danom sve toplije vreme, da bi tokom sledeće sedmice Srbiju zahvatio i toplotni talas, uz temperature i preko 35°C, a tokom pojedinih dana približile bi se i 40°C.

Dakle, na području Srbije minimum bar do 20-22. avgusta nema opasnosti od prodora sistema sa jakim olujama. Obično nakon vrelih toplotnih talasa, nastanu idealni uslovi kada dođe do prodora hladne vazdušne mase da nastanu jake grmljavinske, pa i superćelijske oluje.

Da li ima mogućnosti da se u narednih mesec dana stvore nove oluje poput onih prethodnih potencijalni odgovor je da, ali u ovom trenutku još je rano reći kada će tačno doći do toga, ali kao što je rečeno u narednih 15 dana neće, da bi postojala mogućnost krajem avgusta ako dođe do prodora osetno hladnije vazdušne mase iznad vreče podloge i atmosfere.

Već u septemru atmosfera nad našim područjem poprima drugačije karakteristika, pa je mogućnost stvaranja superćelisjkih oluja vrlo mala, a takvi sistemi su tokom jesenjih meseci rezervisani za primorske predele i područje Mediterana. U prilog tome tada idu i visoke temperature Sredozemnog i okolnih mora, a to predstavlja okidač za nastanak takvih moćnih olujnijh sistema, odnosno što je više vlage i toplote i još ako dodamo nagli upad hladnog vazduh eto idealnih uslova.

Inače, sezona grmljavinskih nestabilnosti na području Srbije je u toplom delu godine, odnosno od aprila do oktobra. Najveća čestina je krajem  proleća i početkom leta, odnosno tokom maja i juna, ali su i jul i avgust takpođe idealni za nastanak, ali uz manju čestinu u tom delu leta i godine.

Superćelijske oluje potpuno si prorodna pojava, koje su se redovno događale i u prošlosti, a sam njih nastanak i da li će bih biti češće ili ne u toku jedne godine zavisi od mnogo faktora u atmosferi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija