• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.08.2023

12:27

Sledi nam pravi vremenski rolerkoster! Evo kada snažno nevreme stiže u Srbiju!

Shutterstock

Društvo

Sledi nam pravi vremenski rolerkoster! Evo kada snažno nevreme stiže u Srbiju!

Podeli vest

U Srbiji će još danas biti sunčano i toplo, a zatim će doći do izraženije promene vremena i očekuju se grmljavinske nepogode, pad temperature za 15 stepeni i ogromna količina kiše za kratko vreme.

U Srbiji se tokom vikenda očekuje nagli pad temperature koji će biti propraćen pljuskom sa grmljavinom. U određenim delovima naše zemlje moguć je i grad. 

Očekuje se da olujni oblak stigne u Srbiju u subotu oko 14 časova. 

Kako meteorolog Ivan Ristić objašnjava, ovo nije uobičajeno vreme za ovo doba godine.

- Superćelijske oluje su nešto novo što nam se desilo. Sad imamo prodor hladnog vazduha koji uglavnom dolazi krajem avgusta i početkom septembra. Dolazi do formiranja jakog ciklona. Kiša i grmljavina je već počela u Sloveniji, a olujni, grmljavinski oblaci doći će i u Srbiju sutra oko 14 časova - rekao je Ristić.

Foto: Shutterstock

 

A kako Ristić kaže, od obilnih padavina, grada i poplava koje nam slede se ne možemo zaštititi.

- Cela Srbija će biti pod tim olujnim oblakom i pašće dosta kiše sa olujnim vetrom, a biće i grada. Od grada se ne možemo zaštititi. Protivgradne rakete neće nam pomoći. Pašće oko 50 mm kiše i treba upozoriti građane jer već kad količina pređe 20 mm dolazi do bujičnih poplava, tako da će sektor za vanredne situacije sutra imati pune ruke posla. Leto ide na pauzu i imaćemo tri do četiri dana maksimalnu temperaturu do 20 stepeni. Od utorka se vraća polako letnje vreme kada se očekuju prijatne temperature - rekao je Ristić.

RHMZ izdao je narandžasti i crveni meteoalarm. Narandžasti meteoalarm upozorava da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Foto: printskrin/rhmz

 

Crveni meteoalarm važi za jug Republike Srbije i on predstavlja da je vreme veoma opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija