• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.07.2023

16:00

Dečji brakovi NISU romska tradicija, već nepoželjna praksa koju želimo da iskorenimo!

Informer TV

Društvo

Dečji brakovi NISU romska tradicija, već nepoželjna praksa koju želimo da iskorenimo!

Podeli vest

Romski ženski centar "Bibija" osnovan je 1998. godine. Namera osnivačica bila je da ženska prava Romkinja učini vidljivim, ali i da obelodani tabu temu diskriminacije Romkinja i nasilje koje se vrši nad njima.

Cilj centra je pružanje podrške Romkinjama i njihovo povezivanje sa drugim institucijama. Kod pravoslavnih Roma postoji kultura slavljenja Isceliteljke Bibije, u narodu poznatije kao Bibijaka ili Tetkica Bibija. Ova svetica slavi se za zdravlje romske dece. Upravo po njoj, centar je dobio ime.

Razgovarali smo sa jednom od osnivačica "Bibije" Slavicom Vasić Mitrović, koja nam je objasnila da je glavni i najvažniji put do samostalnosti žena Romkinja - obrazovanje.

- Naša ideja bila je da napravimo jedan časopis za žene Romkinje. Međutim, onda smo shvatile da većina njih ne zna da čita. Zbog toga smo osnovale centar kome je osnovna delatnost obilazak romskih naselja i bavljenje temom ženskih ljudskih prava - objasnila je Slavica Vasić Mitrović.

Misiju romskog ženskog centra Bibije čini osnažena romska žena, i osnažena romska porodica, kao i vidljivost ženskih romskih prava, prava na obrazovanje, slobodno biranje partnera, zapošljavanje, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i rad na menjanju pozicije Romkinje i njene porodice u društvu. Zadatak je razumevanje i primena filozofije osnaživanja žena. Ova praksa sprovodi se sa pouzdanjem i kritičnošću.


Poseban akcenat daje se romskoj devojčici i mladoj devojci.

-U vreme kada smo mi krenuli s radom, romska tema nije bila mnogo "in". Tada se nije toliko išlo u romska naselja i ženama je bilo jako važno da ima neko ko hoće da ih sasluša i okupi. Mislim da bi to mnogim ženama u Srbiji pomoglo. Sa nama na radionice i dalje idu i psihološkinje i doktorke i pravnice - objasnila je naša sagovornica.

Jedan od glavnih ciljeva centra je svakako obrazovanje romskih devojčica. Još od prvobitne ideje pokretanja časopisa, koja nije uspela, jer su žene Romkinje bile nepismene, do danas je Bibija nastavila da insistira na tome da devojčice odlaze u školu, da se obrazuju i da završavaju ne samo osnovne i srednje škole, već sve češće stiču i visoko obrazovanje. 

-Ima žena i devojaka koje su upisale fakultete, završile fakultete i radile sa nama na terenu. Bibija ima volonterke koje su uglavnom studentkinje. Obrazovanje je srž svega. Kada devojčice dođu u peti ili šesti razred, obično tada odustaju. Žalosno je što se niko u toj školi ne zapita šta je sa tim detetom. Prosto se govori da su to romski običaji, da ne kažem tradicija. Naravno da nije! Mi se borimo protiv toga. To je jedna običajna praksa koju treba iskoreniti - navela je Slavica.

Na romskoj zastavi plava boja predstavlja nebo i slobodu, zelena travu i simbol zemlje, a točak je simbol za večito kretanje. Pod ovom zastavom nikada nije vođen ni jedan rat, a nema ni jednog Roma na haškoj listi osuđenika za genocide. Romski običaj nije dečji brak ni prosjačenje, već sloboda, mir i večito putovanje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija