• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.07.2023

16:00

Od obrazovanja ka zaposlenju - škola je jedini put do uspeha za sve pripadnike romske nacionalnosti!

TV Informer

Društvo

Od obrazovanja ka zaposlenju - škola je jedini put do uspeha za sve pripadnike romske nacionalnosti!

Podeli vest

Položaj Roma u našoj zemlji iz godine u godinu sve je bolji!

Napori vlade Republike Srbije da unaprede njihovu situaciju dali su pozitivne rezultate. To se najviše odnosi na motivisanje mladih Roma u našoj zemlji da se obrazuju, završavaju visoke škole i fakultete i zapošljavaju se na onim radnim mestima za koja su se školovali. 

U razgovoru sa predsednikom "Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine" Daliborom Nakićem saznali smo koliko je zapravo život Roma bolji nego što je bio.

-Sve veći broj Roma se obrazuje i zapošljava. Imamo čitavu jednu plejadu mladih, obrazovanih Roma koji završavaju ne samo srednje škole, već i visoke škole. Nacionalni savet je tu da im pomogne u toj tranziciji od obrazovanja ka zaposlenju. U tome nam mnogo znači podrška države - istakao je Nakić.

On veruje da romska zajednica može dati veliki doprinos ekonomskom, ali i svakom drugom vidu napretka Srbije. Smatra da je potencijal mladih Roma još uvek neiskorišćen u dovoljnoj meri. Evidentan je put ka boljitku odnosa naše zemlje prema ovoj nacionalnoj manjini, ali taj put još uvek nije završen. Svakako, što je Srbija socijalno i ekonomski jača, samim tim će i položaj Roma biti bolji.

Jedan od vodećih problema je taj što pojedin Romi u našoj zemlji ne žele da se izjasne kao Romi. Tako država ne može da raspolaže realnim podacima o tome koliki je pravi broj Roma u našoj zemlji. Prema poslednjim podacima, oni čine oko dva posto naše populacije. 

-Mi kao nacionalni savet ne možemo da utičemo ni na koga da promeni svest i na to kako će se neko izjasniti na popisu. Svako ima pravo, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti" - rekao je Dalibor Nakić.

Motivaciju Romima za sve viši stepen edukacije dala je prvenstveno država sa uvođenjem novih mera koje će stipendirati Rome koji žele da se obrazuju. Međutim, sa upisivanjem i završavanjem škola, ne završava se proces integracije. Suština je u tome da se ti mladi, obrazovani ljudi, kada završe fakultete zaista i zaposle u struci. 

-Otuda je pokrenut ovaj program Vlade Republike Srbije da se zaposli sto visokoobrazovanih Roma širom Srbije u organima državne uprave. Važno je da Romi budu vidljivi na tim mestima i to je svakako najbolji način da se kod većinskog stanovništva razbiju predrasude"- zaključio je naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija