• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

01.12.2023

16:22

(VIDEO) Znate li po čemu su Srbi jedinstveni na svetu? Bićete ponosni!

Informer

Live TV

(VIDEO) Znate li po čemu su Srbi jedinstveni na svetu? Bićete ponosni!

Podeli vest

Samo Srbi od svih naroda pravoslavne vere slave slavu! Tako je već 11 vekova, a slava je upisana i na Uneskovu listu kulturnog nematerijalnog nasleđa! Podsetite se običaja i ponosite se.

Glavno obeležje slave je slavski kolač, a uz liturgiju i molitvu sveštenika pretvara se u telo i krv gospoda Isusa Hrsta.

Pred kamerom naše ekipe u Kikindi Mirjana Okuka, vaspitačica u penziji, pokazala nam je kako se pravi pravi slavski kolač, a prisustvovali smo liturgiji i sečenju kolača u hramu Svetog oca Nikole. 

Ako odete u Kruševac obavezno posetite Bagdalu i park Srbija u malom. 

Ovaj park minijatura otvoren je za Vidovdan, Dan grada Kruševca pre četiri godine. Ima konture pravih granica Srbije, a prostire se na tri hiljade kvadrata. Plavim kamenčićima obeleženo je pet reka - Sava, Dunav i tri Morave i 15 gradova u kojima su smeštene makete hramova koji se u njima nalaze...

Jedan zaljubljenik u prirodu otkrio nam je svoju neverovatnu zbirku skulptura koju je, verovali ili ne, "radio" zajedno sa Velikom Moravom, a vodimo vas i u Muzej u Novom Pazaru na izložbu replika srednjevekovnog nakita...

Pogledajte 36. epizodu emisije Alo, Beograde, Srbije zove: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija