• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. K.

27.04.2024

10:15

Dnevnik ratnog hirurga na filmskom platnu: Nišlije snimaju film o dr Lazi!

Niške vesti

Vesti

Dnevnik ratnog hirurga na filmskom platnu: Nišlije snimaju film o dr Lazi!

Podeli vest

Miodrag Lazić, ratni hirurg i nekadašnji direktor Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu dobiće svoj dokumentarni film, saopštila je uoči godišnjice njegove smrti niška producentska “Citi grupa”.

Voljen i neprežaljen, doktor Laza, kako su ga zvali, preminuo je 14. aprila 2020. godine od posledica korona virusa.

Za njim i danas tuguju njegovi najmiliji, rođaci, prijatelji, ali i više hiljada pacijenata kojima je spasio u život kako u Nišu, tako i na prostoru Republike Srpske i Krajine gde je radio kao hirurg tokom ratnih devedesetih godina.

Oliver Paunović, producent, na čiju inicijativu se snima dokumentarac o životu i radu doktora Lazića rekao je za Informer da snimanje počinje narednog meseca.

Foto: Niške vesti

Oliver Paunović, producent i inicijator stvaranja filma o životu i radu doktora Lazića

 

 - Snimaćemo najpre ljude koji radili sa doktorom Lazom ili su bili njegovi pacijenti u Banjaluci i Brčkom, a potom će tokom maja snimanje biti nastavljeno u Istočnom Sarajevu. Snimanje će biti organizovano svuda gde se doktor Laza spominje kao ljudska gromada i neko kome su brojne porodice zahvalne jer im je spasio najmilije - istakao je Paunović.

Prema njegovim rečima, dokumentarni film snimaće se delom i po knjizi "Dnevnik ratnog hirurga", a režiraće ga poznata niška novinarka Dušica Dejić.

- Dobili smo dozvolu porodice da uradimo priču o čoveku koji je davao celog sebe, utkao toliko ljubavi u sve što je radio i bio istinski heroj vremena kada je trebalo ostati svoj i sačuvati goli život. Doktor Laza je čuvao i spašavao tuđe živote, najmanje misleći na svoj. Nišlije ga se rado sećaju, ali tu nismo samo mi sugrađani, seća ga se i spominje čitav Balkan. Mislim da smo mu mi Nišlije barem toliko dužni, da uradimo film kojim ćemo čuvati sećanje na njega - istakao je Paunović.

Foto: Niške vesti

Film ce premijerno biti prikazan na petogodišnjicu njegove smrti

 

Dokumentarac o dr Lazi premijerno će biti prikazan naredne godine kada se obeležava petogodišnjica njegove smrti i 70 godina od njegovog rođenja.

Nina Vujošević, ćerka doktora Laze i sama lekar Univerzitetskog kliničkog centra izjavila je da će film još jednom oživeti uspomenu na dela njenog oca.    

- Od srca se zahvaljujem inicijatorima ideje o snimanju dokumentarnog filma, jer smatram da je vrlo važno da se čuje istina i da se što šira javnost upozna sa stradanjem srpskog naroda koje je moj otac opisivao u svom dnevniku u trenucima kada su se događaji odvijali. "Dnevnik ratnog hirurga" je za mog oca bio način da svu bol, nepravdu, patnju i suze pretoči u reči, što mu je davalo snage da nastavi dalje da pomaže svom narodu. Snimanjem dokumentarnog filma, knjiga će omogućiti da se na još jedan način ovekoveči veličina i neguje uspomena na dela doktora iz Niša, ali i na veličanstveno herojstvo i žrtvu za opstanak srpskog naroda sa druge strane Drine - rekla je dr Vujošević.

Poslednja poruke dr Laze

Doktor Miodrag Lazić rođen je 1955. u Zemunu gdje je završio osnovnu školu. U Nišu je završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizirao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini. Posle specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a potom u Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. Od 1991. do 1996. radio je kao ratni hirurg dobrovoljac.

Pamti se da je spasio više hiljada života boraca i stanovnika na postoru Republike Srpske, operišući po nekada i tri pacijenta istovremeno, u improvizovanim operacionim salama na samoj liniji fronta.

U oproštajnoj poruci koju je izdiktirao svojoj saradnici kada je video da ne može da se izbori s korona virusom kazao je da je njegova poslednja želja da ga isprate pesmom "Marš na Drinu", a poruku je potpisao kao "Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda".

               

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set