• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

09.05.2024

10:19

Defile ruske moći na Crvenom trgu! U Moskvi održana Parada pobede! (FOTO, VIDEO)

Reuters/Tanjug/AP

Vesti

Defile ruske moći na Crvenom trgu! U Moskvi održana Parada pobede! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U Moskvi je održana Parada pobede na Crvenom trgu kojim je obeležena 79. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. U nekim delovima zemlje takođe su održane vojne parade.

Polaganje cveća

Predsednik Rusije zajedno sa gostima iz stranih zemalja nakon parade polaže cveće kod Večnog plamena, kod memorijala Grob Neznanog vojnika u Kremlju.

 

 

 

Putin odlazi sa parade

Predsednik Rusije napušta Crveni trg u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Foto: Tanjug AP

Vladimir Putin

Okupljeni ga pozdravljaju aplauzom.

 

 


Po završetku parade, Putin je otišao do oficira i kratko razgovarao sa njima.

 

Srbima niko nije poklonio mesto u antihitlerovskoj koaliciji! Vulin čestitao Dan pobede nad fašizmom

 

 

Počinje deo vazdušni deo parade

Iznad Crvenog trga je čuveni „kubanski dijamant“ koji čine devet akrobatskih timova Su-30 i MiG-29 „Ruski vitezovi“ i „Striži“. Grupu predvodi pukovnik Andrej Aleksejev.

 

 

 

 

Završava se vojna parada

Završava se vojna parada posvećena 79. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom tj. Drugom svetskom ratu, uz zvuke marša "Opraštanje Slovenke", orkestar napušta Crveni trg.

- Živela 79. godišnjica velike pobede! Slava veteranima Velikog otadžbinskog rata! Čestitamo svim građanima Rusije veliki praznik!

Foto: Tanjug AP

Vladimir Putin

Na kraju parade vojni muzičari iz kombinovanog orkestra izvode pesmu "Domovina".

 

 

 

 

Crvenim trgom počela je da prolazi vojna tehnika

Tenk T-34/85 je prvi stigao na Crveni trg. Prisutni mogu da vide kako prolaze mehanizovane kolone, u čiji sastav ulazi 61 jedinica vojne tehnike koja je u službi ruske vojske.

Tridesetčetvoročlanom posadom komanduje stariji poručnik Aleksandar Vorobjov.

Tradicionalno, paradu vojne tehnike otvara legendarni tenk iz vremena Drugog svetskog rata – T-34 pod borbenim barjakom 1. gardijske tenkovske armije.

Posadom komanduje kapetan Aleksandar Stojanov.
Crvenim trgom se kreće kolona univerzalnih oklopnih višenamenskih vozila „tigar M“ i višenamenska oklopna vozila vojno-inndustrijskog kopleksa „Ural“ uz dodatnu zaštitu 16. gardijske brigade posebne namene.

 

 

 

 

Na čelu kolone je kapetan Ajrat Rakhmatulin.

Prvi put na Crvenom trgu predstavljeni su primerci specijalnih oklopnih vozila „kamaz“ 4h4 i zaštićena sanitetska vozila „linza“, koja se koriste u potragama i evakuacijama vojske sa fronta.

Na čelu paradnog voda je major Aleksandar Krepak.

Na Crvenom trgu je kolona oklopnih, zaštićenih specijalnih vozila na bazi vozila „kamaz“, namenjenih za prevoz vojnika u borbenim područjima i za podršku u zoni specijalnih operacija.

 

Nebo iznad Moskve u bojama ruske zastave

 

 

 

 

Crvenim trgom marširaju i vojnici žene

Među njima su budući stručnjaci za komunikacije, radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu, psiholozi i prevodioci, pravnici i finansijski stručnjaci.

 

 

 

Održan minut ćutanja za stradale!

Nakon što je održan minut ćutanja, Putin je dodao da Zapad koči pravu istinu o istoriji ovog rata.

 

 

 

 

Nikome nećemo dozvoliti da nam preti! Putin se obraća sa Crvenog trga: Naše snage su uvek u pripravnosti

 

Veličanstven prizor

U svečanom događaju danas učestvuje više od 9.000 vojnika, uključujući i više od 1.000 učesnika Specijalne vojne operacije.

U skladu sa pravilima vojne parade, ministar odbrane i glavnokomandujući kopnene vojske počinju obilazak paradnih jedinica moskovskog garnizona.

Ministra odbrane dočekuje glavnokomandujući kopnenih snaga, general Oleg Saljukov.

Ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant parade Oleg Saljukov idu da pozdrave polaznike Vojne akademije kopnenih snaga, kadete Vojnog univerziteta i Vojne akademije za logistiku.

 

 

 

 

Piloti, vojnici kosmičkih snaga i protivvazdušne odbrane dan i noć obezbeđuju sigurnu odbranu zemlje u vazduhu i svemiru.
Ministar odbrane čestitao je Dan pobede paradnim jedinicama Vazdušno-kosmičkih snaga.

Kopnene snage su kroz istoriju pouzdano stajale na braniku otadžbine.

Vojnici kopnenih snaga, baš kao i tokom surovih godina Velikog otadžbinskog rata, korak po korak oslobađaju svet od sledbenika neonacizma i međunarodnog terorizma. Oni ispoljavaju veliku hrabrost i nesalomivu volju za pobedom. Delaju kompaktno i odlučno u najtežim uslovima.
 

 

Šojgu krenuo ka Cvenom trgu

Uz zvuke marša dobrodošlice ministar odbrane Ruske Federacije, Heroj Rusije, general armije Sergej Šojgu ide ka centru Crvenog trga, gde će mu biti podnet raport da je vojska moskovskog garnizona spremna za paradu.
 

 

 

Oni nose barjak

Stariji poručnik Genadij Zvonkov i Aleksej Paskani nalaze se na čelu grupe koja nosi barjak.

Pravo da nosi zastavu Ruske Federacije dobio je mlađi vodnik Anton Mihajlov. Barjak pobede nosi mlađi vodnik Dmitrij Monastirjov.

U okviru grupe koja nosi barjak i zastavu nalaze se najbolji vojnici 154. odvojenog komandantskog Preobraženskog puka.

 

Jedan detalj sa Parade pobede ima brutalnu poruku! Zapad ovo Rusima ne prašta! (FOTO, VIDEO)

 

Pažnja! Govori Moskva! Parada pobede je počela!

Parada posvećena pobedi u Drugom svetskom ratu je počela! Na Crvenom trgu čuje se tradicionalni otkucaj zvona koji simbolizuje početak parade.

Foto: Tanjug AP

Patrijarh Kiril prisustvovao je paradi

 

Stigao Putin!

Predsednik Rusije stigao je na Crveni trg

 


 

Lideri osam zemalja na paradi

Lideri Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, kao i Kube, Laosa i Gvineje Bisao danas će prisustvovati paradi na Crvenom trgu.

 

 

 

 

"Besmrtni puk" održan i u Pekingu

Akcija "Besmrtnog puka" održana je i u Kini, Pekingu, a u svečanoj šetnji je učestvovalo više od 700 ljudi.

Kako javljaju "RIA Novosti", među njima su građani Rusije i bivših zemalja SSSR-a, potomci sovjetskih i kineskih vojnika, koji su se borili u Drugom svetskom ratu.  

Akcija je održana na teritoriji ambasade Rusije u Kini, a na čelu kolone je bio ambasador Rusije Igor Morgulov.

 

Akcija u čast pobede 

Zaposleni stalne misije Rusije pri UN izveli su akciju u čast 79. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu i upalili svetla u obliku broja 79 u stambenom kompleksu misije u Njujorku.

 

 

 

Oni dolaze...

Strani lideri dolaze koji su pozvani na paradu dolaze u Kremlj, javljaju ruski mediji.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestita praznik

 

 

 


Dan pobede čestitao i Medvedev

Dan pobede čestitao je i Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

 

 

 

 

Zaharova o Danu pobede: Pobeda svetla nad tamom, trijumf dobra nad zlom

Povodom Dana pobede oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je istakla da današnji dan simbolizuje pobedu dobra i svetla nad zlom i tamom.

Ona je podsetila da je pobeda postignuta zahvaljujući objedinjenim snagama i volji velikog broja ljudi kako u Rusiji, tako i van nje i istakla da je sećanje na ovaj veliki podvig u Rusiji očuvano zahvaljujući naporima predsednika Rusije Vladimira Putina.

 

 

 


Predsednik Dume čestitao Dan pobede: Ponosni na svoju rodnu zemlju, svoju otadžbinu

- Čestitam vam sveti praznik, Dan pobede. Ovo je poseban dan za našu zemlju - poručio je predsednik Dume Vjačeslav Volodin na Telegramu, ističući potrebu očuvanja istine o Velikom otadžbinskom ratu za buduće generacije.

Volodin je dodao da su po cenu 27 miliona života ruski očevi i dede, majke i bake branili slobodu i nezavisnost i spasli svet od fašizma.

- Ponosni smo na junaštvo i istrajnost naših vojnika, oficira, domobranaca, svoju rodnu zemlju, svoju otadžbinu - naglasio je on.

 

 

Vojna parada širom Rusije

Vojne parade održane su u Vladivostoku, Novosibirsku, Habarovsku, Ulan Udeu, Čiti, Južno-Sahalinsku.

Foto: Reuters

Vojna parada

Svetski zvaničnici čestitaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu

Pobeda u Velikom otadžbinskom ratu postala je večna povezujuća nit između bratskih naroda Rusije i Belorusije, ističe se u čestitki beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka upućenoj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom Dana pobede.

Zasluge Rusije za pobedu u Drugom svetskom ratu nesumnjive su čak i u uslovima kada se u svetu preduzimaju pokušaji falsifikovanja istorije, ističe se u čestitki lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

 


 

 

O Danu pobede

U Rusiji se svakog 9. maja, u znak pobede u Velikom otadžbinskom ratu (1941-1945), obeležava svenarodni praznik Dan pobede.

Veliki otadžbinski rat je sastavni deo Drugog svetskog rata koji je trajao od 1939-1945. godine, a koji je počeo u zoru 22. juna 1941. godine kada je nacistička Nemačka, prekršivši sovjetsko-nemačke sporazume iz 1939. godine, napala Sovjetski Savez. Na strani Berlina borile su se Italija, Rumunija, zatim su im se pridružile Slovačka, Mađarska i Norveška.

Rat je u Rusiji potrajao gotovo četiri godine i postao je najveći i najkrvaviji oružani sukob u istoriji čovečanstva.

Na frontu koji se prostirao od Barencovog do Crnog mora, sa obe strane u različitim periodima rata, istovremeno se borilo od osam do 13 miliona ljudi, upotrebljeno je od šest do 20 hiljada jedinica oklopne tehnike, od 85 do 165 hiljada oruđa i minobacača, od sedam do 19 hiljada aviona.

Foto: Reuters

Dan pobede u Rusiji

Agresivni hitlerovski planovi podrazumevali su "munjevit rat": za dva i po meseca uništiti Crvenu armiju, zauzeti Moskvu i Lenjingrad (sada Sankt Peterburg), industrijske regione evropskog dela SSSR, izaći na liniju Arhangelsk-Volga i moćnim napadima avijacije na industrijske regione Urala pobedonosno okončati rat sa Sovjetskim Savezom.

Njihovi planovi uključivali su rasparčavanje SSSR, otcepljivanje Ukrajine, Belorusije, baltičkih zemalja, Krima, Moldavije i Kavkaza.

Međutim, uzdanje okupatora u brzu pobedu nad sovjetskim narodom u jednom kratkotrajnom pohodu pretrpelo je neuspeh. Sovjetske snage su u krvavim okršajima iscrpele neprijatelja, prinudivši ga da pređe na odbranu na celom nemačko-sovjetskom frontu, a zatim su nanele neprijatelju niz velikih poraza.

Fašistička vojska je poražena u velikim bitkama kod Moskve, Stanjingrada (sada Volgograd), Lenjingrada, na Kurskoj dugi, na Dnjepru, u Belorusiji i baltičkim državama.

Očistivši teritoriju SSSR od neprijatelja, sovjetske snage su, u saradnji sa savezničkim vojskama u antihitlerovskoj koaliciji, 1945. godine okončale pohod fašističke Nemačke i oslobodile Evropu od okupatora.

Sovjetska vojska je zarobila i porazila 607 protivničkih divizija. Nepovratni gubici Nemačke i njenih saveznika na sovjetsko-nemačkom frontu dostigli su 8,5 miliona ljudi. Bilo je zaplenjeno i uništeno više od 75 odsto celokupnog oružja i neprijateljske vojne tehnike.

Sovjetski Savez je skupo koštala pobeda. Ukupni ljudski gubici (direktno tokom celog rata) sovjetskog naroda dostigli su oko 27 miliona ljudi. Okupatori su potpuno ili delimično uništili 1.710 gradova i naselja, više od 70 hiljada sela i zaseoka.

Foto: Reuters

Ulice Rusije danas

Rat je završen pobedom SSSR. Akt o bespogovornoj kapitulaciji Nemačke potpisan je u predgrađu Berlina 8. maja 1945. godine u 22.43 časova po centralno-evropskom vremenu (po moskovskom vremenu 9. maja u 00.43č).

Datum zvaničnog objavljivanja o potpisivanju kapitulacije (8. maj u Zapadnoj Evropi i SAD i 9. maj u SSSR) počeo je da se slavi kao Dan pobede.

U skladu sa Federalnim zakonom od 19. maja 1995. godine "O ovekovečavanju pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945", 9. maj je proglašen državnim praznikom - Danom pobede. Neradan je dan i obeležava se svake godine vojnom paradom i artiljerijskom salvom.

Od tada se parade na Crvenom trgu održavaju svake godine, ali bez borbene tehnike. Učešće vojne tehnike na paradama obnovljeno je 2008. godine.

 

 

 

 

Od te godine, utvrdila se tradicija da se 9. maja održavaju kompletne vazdušne parade, uz demonstraciju cele linije borbenih i najznačajnijih pomoćnih aviona ruskog ratnog vazduhoplovstva.

U skladu sa ukazom predsednika Rusije od 15. aprila 1996. godine, na Dan pobede se prilikom polaganja venaca na grob Neznanog junaka od strane federalnih organa državne vlasti, održavanja svečanih sednica, vojnih parada i povorke veterana Velikog otadžbinskog rata na Crvenom trgu u Moskvi, uporedo sa državnom zastavom Rusije ističe i „Zastava pobede“, koja je podignuta iznad Rajhstaga u maju 1945. godine.

Od 2005. godine nekoliko dana pre Dana pobede počinje patriotska akcija "Georgijevska lenta". Za milione ljudi ne samo u Rusiji, nego i u inostranstvu, Georgijevska lenta je simbol sećanja, povezanosti generacija i vojne slave.

U okviru obeležavanja Dana pobede, održava se i javna manifestacija u znak sećanja - "Besmrtni puk", a tokom povorke ljudi nose fotografije svojih rođaka, koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu.

Devetog maja 2024. godine na Crvenom trgu u Moskvi održava se Parada pobede. Na njoj će učestvovati više od devet hiljada ljudi, kao i 75 jedinica vojne tehnike i avijacije.

Akcije "Besmrtni puk" neće biti ove godine, već će od 1. do 12. maja biti održana u različitim formatima.

U Srbiji će državna ceremonija polaganja venaca povodom Dana pobede biti održana u 11 sati, u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda, a svečana akademija održava se u 20 sati u Narodnom pozorištu. Pripadnici Garde Vojske Srbije izveli su juče počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!
Politika

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

21:15

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!
Politika

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

20:03

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12