• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. R.

23.04.2024

09:15

Najbolji matematičari srednjoškolci odmerili znanje u Novom Pazaru! Evo ko su pobednici!

S. R.

Vesti

Najbolji matematičari srednjoškolci odmerili znanje u Novom Pazaru! Evo ko su pobednici!

Podeli vest

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je 66. državno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola, koji ne pohađaju specijalizovana matematička odeljenja.

Na ovu manifestaciju znanja, koju zajedno organizuju Društvo matematičara Srbije iu novopazarska visokoškolska ustanova, došlo je više od 240 najboljih matematičara iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Bora, Negotina, Vranja, Čačka i brojnih drugih gradova iz čitave Srbije.

Među učenicima prvog razreda najbolji je bio Nikola Miladinović, iz Gimnazije u Kruševca, u konkurenciji đaka drugog razreda pobedio je Petar Popović iz šabačke Gimnazije, a iz iste škole prvo mesto osvojio je Miloš Savić među trećacima. Od ovogodišnjih maturanata istakao se Jovan Radenković iz Aleksinca.

- Ovo mi je prva nagrada koju sam osvojio iz matematike i značajna mi je - rekao je Popović i zahvalio se Državnom univerzitetu na gostoprimstvu.

Foto: S. R.

Na takmičenju je učestvovalo 240 učenika iz cele Srbije

 

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Zana Dolićanin istakla je da je matematika jedan od najvažnijih stubova sveobuhvatnog obrazovanja i naglasila da zbog toga zaslužuje posebnu pažnju.

- Na Državnom univerzitetu od osnivanja postoji studijski program matematika na sva tri nivoa studija, ali da istovremeno više od tri godine aktivno radi Centar za unapređenje i popularizaciju matematike, koji okuplja talentovane osnovce i srednjoškolce. Na Državnom univerzitetu tradicionalno se održava renomirana međunarodna matematička konferencija - rekla je Dolićanin.

Predsednik Republičke komisije za takmičenja srednjih škola doc. dr Miljan Knežević, prodekan Matematičkog fakulteta u Beogradu, istakao je da je ovo takmičenje izuzetno značajno za Državni univerzitet, grad Novi Pazar i čitavu zemlju jer "bez mladih i talentovanih ljudi nema napretka".

Ovo veliko takmičenje Državni univerzitet organizuje i u znak sećanja na matematičara međunarodne reputacije, svog prvog rektora prof. dr Ćemala Dolićanina i najbolji takmičari su uz ostale nagrade dobili i posebno priznanje-povelju koja nosi njegovo ime.

Najuspešniji učesnici državnog takmičenja bez prijemnih ispita mogu da se upišu na fakultete gde se polaže matematika i dobijaju državne stipendije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set