• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.04.2024

08:05

Beogradski Muzej knjige i putovanja nedavno ugostio stohiljaditog posetioca! Stigao je iz Bahreina!

Adligat

Vesti

Beogradski Muzej knjige i putovanja nedavno ugostio stohiljaditog posetioca! Stigao je iz Bahreina!

Podeli vest

U Muzeju knjige i putovanja na Banjici, nalaze se najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evrope, knjige pisane na različitim materijalima – na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju...

Početkom meseca kroz prostor "Adligata" kako se inače zove ovaj muzej, zabeležena je 100.000 poseta. 

Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata ističe da je sa evidentiranjem posetilaca započeto 2009. godine kada je prva prostorija muzeja Adligata neformalno otvorena za javnost, te da je tada broj posetilaca bio mali, da bi sada godišnje dostigao i po deset hiljada.

- Porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Holandije, posetioci iz Omana, Kine i Indonezije dolazili su u Srbiju samo da bi videli muzeje Adligata. To je učinilo i petnaestoro Islanđana – bibliotekara i direktora institucija kulture, čak i princ Sultanata Ternate iz Indonezije koji je putovao tri dana i prešao dvanaest i po hiljada kilometara samo da bi video Adligat - kaže Lazić za rts.

Foto: Adligat

Bogata zbirka u Muzeju knjige i putovanja

 

Dodaje i da je broj poseta drastično porastao zbog velikog interesovanja škola jer profesori rado na školski čas đake dovode u Adligat da nešto nauče o svetu i Srbiji na drugačiji način.

- Podvig u primanju sto hiljada posetilaca krije se u tome što bogatstvo koje imamo prikazujemo o  našem trošku. Naime, više od polovine posetilaca primljeno je besplatno, a naplata donacija-ulaznica ne pokriva ni trećinu troškova održavanja zgrade i zbirke. Želeli smo da Srbiji pružimo bogatstvo, da svetu pokažemo naše najlepše lice, a ovo je potvrda da u tome uspevamo- kaže Adam Sofronijević, potpredsednik Adligata za rts. 

Stohiljaditi posetilac Adligata je stigao iz Bahreina i uručen mu je prigodan poklon – nekoliko knjiga o Srbiji na engleskom jeziku.

 

 

Kako je za Svetski dan knjige izabran 23. april

Odlukom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO), Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se od 1995. godine, a 23. april je izabran u čast dvojici velikih svetskih pisaca.

Miguel de Servantes, pisac prvog modernog romana umro je 23. aprila 1516. a istog dana 1564. rođen je Vilijem Šekspir, jedan od najvećih pisaca svetske književnosti.
Tako je komisija UNESKO-a ustanovila baš taj datum za Svetski dan knjige. 

Od 2000. godine bira se i svetska prestonica knjige, a ove godine je to Strazbur.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set