• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /S. R.

04.03.2024

17:45

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad

S. R.

Vesti

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad

Podeli vest

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom "Gradimo mostove znanja" na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je u protekla tri dana učestvovalo više od 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz sedam zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Takmičari su za gradnju mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, a cilj je bio da takav most izdrži najveći teret!

Foto: N. R.

Najizdržljiviji most

 

To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, koja je postigla najbolji rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od čak 124 kilograma.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mesto je pripalo Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a treće Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Foto: N. R.

Najlepši most napravila je ekipa domaćina, studenti iz Novog Pazara

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji najbolja je bila ekipa studenata arhitekture sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković rekao je da "mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika i da to raduje sve nas jer od početka ove manifestacije čvrsto verujemo da su ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva."

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Bugarske.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se šesti put za redom.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. 

Pogledajte u video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zbog švalerke "okitio" zgradu za sva vremena! O njoj je pisao i britanski "Gardijan"
Moda

Zbog švalerke "okitio" zgradu za sva vremena! O njoj je pisao i britanski "Gardijan"

Ko god dođe u Vranje, ako bar i malo vremena ima za šetnju, neće propustiti priliku da se raspita gde se nalazi čuvena "barberi" zgrada i da se pored nje fotografiše. To je pre nekoliko godina učinio i britanski fotograf Tobi Lejh pa se fotografija našla u "Gardijanu" a od tada je ova vremešna višespratnica postala poznata i u svetu!

31.12.2023

11:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set