• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

27.05.2024

13:20

Nađ: Neki igrači nisu pokazali da su za Partizan! Bili smo mlitavi, a ja želim ratnike!

Starsportphoto

Partizan

Nađ: Neki igrači nisu pokazali da su za Partizan! Bili smo mlitavi, a ja želim ratnike!

Podeli vest

Trener crno-belih sumirao je tek završenu sezonu, još jednu sušnu za klub iz Humske.

Prođe još jedan takmičarska godina, a u Partizanu ni traga od trofeja. Titula se čeka od 2017, Kup Srbije od 2019, pa iako se jesenas činilo da bi nešto moglo da se promeni, na proleće su sve nade pale u vodu.

Suma sumarum, "parni valjak" je domaće prvenstvo završio sa čak 18 bodova manje u odnosu na Crvenu zvezdu, obezbeđena je druga pozicija na tabeli i samim tim plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, uz eliminaciju u polufinalu Kupa. Malo, premalo za sve navijače crno-belih.

Sezonu je na klupi počeo Igor Duljaj (44), koji je uspeo prvi deo šampionata da završi kao lider, ali je smenjen nakon poraza od TSC-a krajem aprila. Zamenio ga je njegov dotadašnji pomoćnik Albert Nađ (49), pred kojeg je u plej-ofu postavljen zadatak da ekipa zadrži drugo mesto, što je na kraju i urađeno. Zbog toga je, kako on tvrdi, ponosan.

- Tamo sam gde sam bio i pre dva meseca, makar sa svojom savešću i s onim što radim. A, gde ćemo biti za dva meseca, to ćemo tek da vidimo. Uspeli smo da ostvarimo onaj cilj, koji su možda mnogi i pogrešno protumačili, a to je da ostanemo drugi. Mnogo teško je bilo. Partizan je od početka sezone patio, ostvarivali smo neke pobede, izvlačili se u poslednjim minutima, a nismo bili na nivou na kom smo trebali. I mnogo puta sam apostrofirao da je naš golman Aca Jovanović junak, spašavao nas je bezbroj puta. Šta je sve radio i kako je branio, moglo je da ode sve u kontra smeru - kaže Nađ na početku druženja sa medijima, a potom nastavlja:

- Nijednom nisam pomislio: "šta mi je ovo trebalo". Fudbal je moj život, ovaj klub je moja ljubav, a mislim da sam od igračke karijere, pa do sada, pokazivao šta i koliko mi znači Partizan. Verujem da nisam pogrešio što sam prihvatio da vodim tim. Moj karakter je takav, nikad se nisam plašio izazova, niti sam u životu birao da idem lakšim putem. Najponosniji sam na to što smo uspeli da ostanemo tu gde jesmo, jer smo prošle godine bili četvrti.

Foto: FK Partizan

Albert Nađ

Svestan je nekada borbeni vezista da situacija nije dobra, da su navijači očekivali mnogo više, a da su partije i rezultati u završnici sezone bili daleko ispod renomea kluba. Pokušao je i da objasni zbog čega je to tako.

- Lično, nisam zadovoljan ovom sezonom. Došli smo u situaciju da strepimo, ispustili smo mnogo bodova, a u jednom momentu smo bili čak i prvi. Uspavali smo se posle onih 2:2 na "Marakani", to je moj utisak. Tim remijem smo zadržali lidersku poziciju, a zaboravili smo na činjenicu da je Zvezda bila bolja i da smo lako mogli da izubimo. Onda je došao Napredak, pa Lučani... Nismo na pravi način iskoristili trenutak kada naš najveći rival nije bio u dobrom momentu u jesenjem delu. Imali smo sedam bodova prednosti, a trebalo je mnogo više, jer dobro je poznato Zvezdino proleće i kako sve to funkcioniše. Nismo iskoristili šansu, ogroman je pritisak bio, ali mi je drago što su u finišu momci smogli snage da ipak obezbede te kvalifikacije za Ligu šampiona - jasan je Nađ.

A, tamo na startu crno-bele mogu da sačekaju Fenerbahče ili kijevski Dinamo. Ne zna se šta je gore i teže.

- Malo je apsurdno to da kao drugi nemaš zagarantovano mesto u evropskom takmičenju, dok trećelasirani ima. Fener ili Dinamo? Šta reći, oni su na papiru veliki favoriti, to je sigurno. Ali i 2003. je Njukasl to bio, u Ligi šampiona su bili svi jači od nas, ali nismo se obrukali. Izaći ćemo prsa u prsa, pa šta nam Bog da. Potrudićemo se da im pomrsimo račune, to je sigurno. Ako igramo protiv Fenera, primera radi, koji je kvalitetniji od nas - da li ću staviti autobus ispred našeg gola? Staviću i Erbas ako mi to garantuje Ligu šampiona. Da li će biti ružan fudbal? Neka, pristajem, ako će mi to doneti uspeh - podvlači Nađ.

Foto: FK Partizan

Stručni štab Partizana

Da bi "parni valjak" uopšte došao u priliku da se bori za plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja jasno je da tim mora dobro da se pojača u predstojećem prelaznom roku.

- Mi definitivno ne možemo da kontrolišemo tržište. I sigurno na početku priprema i na kraju neće biti ista ekipa. U politiku kluba ne ulazim, nisam još seo sa ljudima iz uprave, treba da čujem šta oni misle, šta stručni štab želi... Skautiranje igrača moralo je da se uradi mnogo ranije. Kada budem saznao sve o tome, onda ćemo videti šta možemo. Meni ne trebaju najbolji, trebaju mi pravi igrači. Saldanja će najverovatnije otići, dečko je ozbiljan potencijal, kvalitetom može da igra u ligi petica. Dakle, od napadača, preko krila, veznih, do odbrambenih igrača. Na svim pozicijama nam trebaju pojačanja - naglašava Nađ, pa dodaje kakav bi profil fudbalera on lično birao i dovodio:

Ne delim igrače na starije i mlađe, već na dobre i manje dobre. Da li ćemo napuniti kasu od prodaje tokom leta, videćemo, to nam niko ne garantuje. I potrošili smo mnogo na novajlije. Svako želi da prođe što jeftinije, a da dobije kvalitet. Ima i u Superligi jako zanimljivih momaka, potencijala za Partizan. Lično, ja volim borbu, volim ratnike. A to možemo da dobijemo dopunom selekcije, načinom treniranja i rada, psihologijom... Sve to zajedno može da doprinese da budemo bolji.

Foto: Starsportphoto

Nađ i Saldanja

Ne krije bivši kapiten, a potom i funkcioner Partizana, da je odlazak jednog prvotimca posebno uticao na igru i rezultate u drugom delu sezone.

Odlazak Belića nas je prilično poremetio. On nam je mnogo značio, ta njegova energija nam je nedostajala čitavog proleća. Iako su ga mnogi deklarisali kao grubog igrača, on nikada nije išao na nekoga namerno, da ga povredi ili nešto slično. Vidim da ga i u Holandiji sada izuzetno cene. Mislim da nam je na proleće najviše duel igra nedostajala, bili smo mlitavi, gubili smo mnogo lopti na sredini i iz tih situacija je kasnije odbrana dolazila u problem. Nije samo poslednja linija odgovorna, jer sve kreće od napada, a vezni red je srce ekipe. Desetorica na terenu su dovoljna da ne dozvole da ih golman spašava - objašnjava Nađ.

Najiskusniji prvotimci, Aleksandar Jovanović i Nemanja Nikolić, su posle meča sa kragujevačkim Radničkim bili samokritični, odgovornost su prebacili na svlačionicu. Pomenuli su čak da možda neki momci i nisu za Partizan, a reklo bi se da se i trener slaže s njihovom konstatacijom.

- Navijači su razočarani i to je njihovo legitimno pravo. I izražavaju nezadovoljstvo kako oni misle da treba. Ima tu igrača koji, po mom ukusu, nisu zadovoljili, ali moraš da radiš s onim što imaš. To sam naučio u niželigašu Rakovici, da najbolje izvučem iz onoga čime raspolažem. Mi smo letos i zimus doveli veliki broj igrača, a nismo ispunili cilj. Možda smo pogrešili sa selekcijom, možda nisu svi oni za Partizan, možda nisu za taj pritisak. Daću samo primer, evidentno je da Severina ima napadački potencijal i to nije sporno, ali nije taj koji može da igra u oba pravca - ističe Nađ.

Foto: FK Partizan

 

Da ni u svlačionici nije bilo baš sve idealno može se zaključiti iz situacije uoči poslednjeg kola protiv Radničkog.

- Kada osvajaš trofeje, podižeš i sebi cenu, osvajaš nagrade, krčiš put... Ako nemaš voljni momenat, ako ne želiš da pobediš i na treningu, ako nemaš tu glad, onda nisi za ovaj sport. Nismo mnogo razgovarali posle Kragujevca, jer su svi otišli odmah kućama, samo su želeli da se sve završi. To je bila lančana reakcija na igrača koji je dobio dozvolu da ranije ide na odmor. I to nešto govori o svemu. Čak su me neki pitali da dođu svojim automobilima na stadion, kako bi posle utakmice što pre otišli. Ne može to tako. Svi oni su debelo plaćeni za ovo što rade i moraju da imaju profesionalni odnos prema klubu. Ne verujem da u nekoj drugoj zemlji može da se radi nešto slično - otkrio je Nađ.

Foto: FK Partizan

 

Na kraju, nema ni mnogo vremena za tugovanje, jer su pripreme za novu sezonu praktično iza ćoška.

- Ne znam šta će biti teže, Evropa ili domaća takmičenja. Tuga je velika, svima kojima je crno-bela boja u srcu. Ovaj period bez trofeja mnogo boli. Bilo ko da sedi na klupi želi da prekine taj niz, to je prioritet. Bili smo blizu kod Saleta Stanojevića, ali i ove sezone, pa na kraju nismo uspeli. Voleo bih da krenemo dobro, a da kroz cilj prođemo odlično. Osvajanje titule, Kupa i plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. To su ambicije. Da ne pametujem nešto više od toga. Koliko ćemo uspeti, videćemo. Samo na protivnika ne mogu da utičem, ali na moju ekipu mogu i učiniću sve da se dobro spremimo za izazove koji nas čekaju - zaključio je Nađ.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija