• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

24.05.2024

20:22

PAO u finalu Evrolige! "Zeleni" pregazili Fenerbahče!

EPA

Košarka

PAO u finalu Evrolige! "Zeleni" pregazili Fenerbahče!

Podeli vest

Košarkaši Panatinaikosa savladali su ekipu Fenerbahčea rezultatom 73:57 (22:13, 16:23, 18:14, 17:7) i tako izborili svoje učešće u finalu Evrolige.

Polako se razotkriva finalni duel u najelitnijem evropskom takmičenju. Za sada je poznato ime jednog od učesnika, dok će drugi biti otkriven uskoro, nakon okršaja između Real Madrida i Olimpijakosa, koji je, takođe, na programu večeras. Panatinaikos i pobednik pomenutog duela sukobiće se 26. maja, za šampionsku titulu Evrolige.

Uvertira za meč bila je turbulentna. Sat i po vremena pre samog finala došlo je do ozbiljnog sukoba između navijača Panatinaikosa i Fenerbahčea. Pristalice turskog kluba, bez karata, pokušale su da preskoče sigurnosne provere i na silu uđu u dvoranu, što je dovelo do opšteg haosa. Obračun ispred ulaza zadao je mnogo posla policiji, a kako pišu tamošnji mediji, u incidentu je bilo povređenih i uhapšenih, no tačan broj još uvek nije poznat.

Bez obzira na to, košarkaši oba tima su se na parketu zagrevali najnormalnije i nisu dozvolili da ih bilo kakvo komešanje na tribinama dekoncentriše pred ovaj odlučujući meč. Policija zbog nemira nije dozvolila da utakmica krene na vreme, pa je start ovog duela kasnio skoro pola sata. Bačena je i prva lopta, iako su navijači konstantno ulazili u dvoranu i zauzimali svoja mesta. 

Nije to omelo Kendrika Nana, koji je posle svega par sekundi pogodio trojku i doneo prve poene grčkom klubu. Može se reći da su Atamanovi izabranici fantastično otvorili ovaj polufinalni duel, jer su uz poene Papapetrua i Grenta poveli sa 12:0. Prve poene za protivnički tim upisao je Najdžel Hejs-Dejvis koji je pogodio uz faul. 

Fenerbahče se probudio posle katastrofalnog početka i vratio rezultatski u igru, ali je grčki tim održao prednost posle prve četvrtine 22:13. 

Foto: EPA

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Ulazak srpskog košarkaša Marka Gudurića u drugoj deonici bilo je pravo osveženje za turski tim, pošto je već u prvim sekundama za upis postigao izvanrednu trojku. Nedugo zatim, Fener je prišao na minus četiri, ali je Nan kaznio promašene poene Dorsija i momentalno pokazao kako se to radi u kontri. Cela dvorana bila je na nogama, a možete se i sami uveriti na snimku ispod.

 

 

Utakmicu u Berlinu je iz prvih redova pratio i jedan od najpoznatijih zvezda NBA lige, brat Kostasa koji igra u Panatinaikosu i košarkaš Milvokija Janis Adetokumbo. Osim njega, na tribinama je bila i živa legenda američke košarke, Skoti Pipen (58). 

 

 

Na samom finišu druge četvrtine, raspucao se Hejs-Dejvis i potpuno istopio prednost rivala.  "Zeleni"  su zahvaljujući ofanzivnom skoku uspeli da održe vođstvo nakon prvog poluvremena, ali se Fenerbače u odnosu na sam start meča znatno približio favorizovanom protivniku - 38:36.

Foto: EPA

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Digla se na noge cela dvorana jer je na samom startu treće četvrtine viđena prava košarka i prava borba za ono što tek sledi - finale. Grčki tim je odmah stigao do plus sedam ali je Bosanac Tarik Biberović odlično odgovorio i trojkom zabiberio rezultat - 47:45. PAO je konstantno bio u blagom vođstvu, ali uz primetan pad koncentracije zbog skandiranja na tribinama. 

Taman su se turski navijači ponadali, Nejt Sestina je upisao tri poena, a Tajler Dorsi je iz ćoška pogodio za 51:51. Međutim, nakon provere dokazano je da je nagazio liniju, pa je nakon tajm-auta Ergina Atamana ipak bilo 51:50. Videli su Grci da im protivnik praktično "diše za vrat", pa su se odmah aktivirali i na kraju treće četvrtine prešli u vođstvo plus šest - 56:50.

Foto: EPA

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Videla se velika neizvesnost na startu poslednje i odlučujuće deonice. Košarkaši Panatinaikosa su odmah nastavili svoj vodeći niz i stigli do deset poena razlike, i već je bilo jasno da protivnicima ostaje veoma malo vremena da naprave preokret i ispune svoj cilj.

No, sve vreme se oseća energija kojom Grci "lome" meč u svoju korist. Imali su dvocifrenu prednost na samo šest minuta do kraja meča - 62:52.

Foto: EPA

Matijas Lesor

Kendrik Nan koji je večeras na terenu briljirao upisao je nova tri poena uz faul. Nakon jednog slobodnog bacanja za protivnike, odmah su Grci krenuli u napad. Jasna borba rezultirala je vodećim rezultatom, pa su izabranici Ergina Atamana bili u prednosti od 15 poena, samo dva minuta pre kraja ovog polufinalnog duela - 70:55.

Izgubio je grčki as Kalates živce, udario je rivala bez lopte i tako zaradio nesportsku ličnu grešku. Odbrojavaju se poslednje sekunde meča i više nema dileme. Prvi finalista Evrolige je fantastični - Panatinaikos - 73:57!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija